Την ώρα που το 2023 μας αποχαιρετά, υποσυνείδητα ο καθένας προβαίνει σε ανασκόπηση των όσων σημάδεψαν αυτό τον ταλαίπωρο τόπο. Αναπόφευκτα η προσοχή εστιάζεται σε όσους κατέχουν εξουσία και με τις αποφάσεις τους στιγμάτισαν αρνητικά τη χρονιά. Κορυφαίες γκάφες, τρανταχτές φαιδρότητες και μνημειώδη λάθη. Στο Χόλιγουντ, μια μέρα πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ απονέμουν τα «Χρυσά Βατόμουρα» στους χείριστους. Η στήλη καθιέρωσε από χρόνια –και συνεχίζει σήμερα- να μοιράζει τα δικά της «βραβεία» στους ατάλαντους πρωταγωνιστές των «άριστων των αρίστων».

Το πρώτο «Χρυσό Βατόμουρο» απονέμεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Στους εννιά μήνες της θητείας του πρόσφερε μέχρι σήμερα μεγάλη απογοήτευση, ακόμη και σε πολλούς από εκείνους που τον ψήφισαν. Δεν εμφανίστηκε ποτέ το νέο πνεύμα το οποίο υποσχόταν. Απογοήτευσε με το καλημέρα αφού ο διορισμός των υπουργών του ξέφυγε από τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος είχε θέσει. Ο διορισμός συμβούλων – συνεργατών προσέλαβε σχεδόν το μέγεθος σκανδάλου, μέχρι που υποχρεώθηκε να πάρει νομοσχέδιο στη Βουλή. Κύριο χαρακτηριστικό της μέχρι τώρα θητείας του η αναποφασιστικότητα και η ατολμία. Τρανταχτά παραδείγματα η αδυναμία λήψης μέτρων στο φιάσκο με τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό αλλά και στην υπόθεση Γιαννάκη-Κανάρη. Προκλητικά αφιερώνει τον πλείστο χρόνο του σε εγκαίνια, δεξιώσεις και εκδηλώσεις.

Το δεύτερο «Χρυσό Βατόμουρο» απονέμεται στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη για σωρεία αποφάσεων οι οποίες έπληξαν ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς τον θεσμό του. Από την απόφαση να μην διώξει οποιοδήποτε εμπλεκόμενο στην υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου, μέχρι την άρνηση ποινικής δίωξης του Κατσουνωτού για λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους δεν εξήγησε ποτέ. Παράλληλα, προκάλεσε την κοινή γνώμη από τη μια απειλώντας τον Γενικό Ελεγκτή και από την άλλη με την απαίτησή του να εξαιρεθεί από τον Πόθεν Έσχες στη βάση των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων.

Το τρίτο «βραβείο» πάει στον μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο, ο οποίος βρέθηκε ένοχος σε υπόθεση άσεμνης επίθεσης σε βάρος 16χρονης το 1981. Βαρύτατο το πλήγμα για ολόκληρη την Εκκλησία.

Το επόμενο «Χρυσό Βατόμουρο» δικαίως πηγαίνει στον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ακρίβεια τσάκιζε κόκαλα και η κοινωνία εκλιπαρούσε για μέτρα που θα της έδιναν ανάσα, με άκρως προκλητικό τρόπο ανακοίνωσε μηδενικό ΦΠΑ στον καφέ και στη ζάχαρη!

Το πέμπτο «βραβείο» απονέμεται στην υπουργό Δημοσίας Τάξεως Άννα Προκοπίου Κουκκίδη και τον Αρχηγό Αστυνομίας Στέλιο Παπαθεοδώρου από κοινού. Για την εντυπωσιακή άγνοια του όρου «ευθιξία» που επέδειξαν όταν τα έκαναν μπάχαλο στα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό. Η αχαρακτήριστη ανοχή η οποία επέδειξε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στην περίπτωσή τους, δεν αποτελεί άλλοθι για τη δική τους παραμονή στα αξιώματά τους.

Το επόμενο «Χρυσό Βατόμουρο» πάει στον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου. Σε μια εποχή κατά την οποία η ακρίβεια σκότωνε τους μικρομεσαίους εισοδηματίες και απεγνωσμένα η κοινή γνώμη ζητούσε συνέχιση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, βγήκε με αμίμητη αναλγησία να καλέσει τα νοικοκυριά να κάνουν οικονομία στην ενέργεια. Ήταν κατακαλόκαιρο και ζητούσε από τους πολίτες να κλείσουν τα κλιματιστικά και τους αεριστήρες…

Το έβδομο «βραβείο» «κέρδισε» με το σπαθί του ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής. Σε ένα από τα πολλά προκλητικά επεισόδια με την πρόσληψη συμβούλων από το παράθυρο, προσέλαβε φοιτήτρια. Ξέσπασε σάλος και αντί να απολογηθεί, βγήκε με θράσος να πει ότι είχε προχωρήσει στην πρόσληψη στη βάση… συστάσεων δικού του προσώπου!

«Χρυσό Βατόμουρο» παίρνει και ο τέως υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης. Για το Happy Birthday που τραγούδησε στα γενέθλια του Νικόλα αλλά ανάρτησε στην ιστοσελίδα του υφυπουργείου. Και για μια ακόμη προκλητική πρόσληψη συμβούλου από το παράθυρο, για την οποία προκλήθηκε σάλος και ακολούθησε κωλοτούμπα!

Το ένατο «βραβείο» παίρνει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων πρόταση νόμου ώστε βουλευτές και υπουργοί να συνταξιοδοτούνται στα 65 όπως όλοι οι πολίτες και όχι στα 60 όπως προκλητικά ισχύσει σήμερα. Κρύφτηκαν πίσω από μια αόριστη υπόσχεση του υπουργείου Οικονομικών να κάνει μελέτη για τις πολλαπλές συντάξεις (άσχετο θέμα). Η συνταξιοδότηση στα 60 αλλάζει με μια απλή ψηφοφορία στη Βουλή. Πλην όμως…

Το τελευταίο «Χρυσό Βατόμουρο» απονέμεται στην Δόξα Κωμοδρόμου, τέως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Η υπόθεση με τις υπερωρίες αδίκησε την ίδια, έπληξε ολόκληρη την Κυβέρνηση και προκάλεσε οργή στην κοινωνία.

Υποψήφιοι υπήρξαν πολλοί άλλοι. Τα «βραβεία» μόλις 10. Κλείνουμε όπως κάθε χρόνο με τους προφητικούς στίχους του τεράστιου Μόντη: «Ποια πτώση επίκειται τώρα/ συνολικά πόση πτώση υπολείπεται;»

ΑΥΡΙΟ: Από φέτος η στήλη αποφάσισε εκτός από τα «Χρυσά Βατόμουρα» (βραβεία των αρνητικών) να καθιερώσει την απονομή και κανονικών βραβείων. Αύριο θα τα απονείμει στους πραγματικά Άριστους των Αρίστων!