Το τι έγινε στο Κραν Μοντανά το 2017 είναι πλέον ιστορία. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την αλήθεια, κυρίως επειδή αναπτύσσεται ένα ολόκληρο αφήγημα ότι δήθεν η Διάσκεψη τινάχθηκε στον αέρα από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Υπάρχουν κάποιοι σε Αθήνα και Λευκωσία, που υποστηρίζουν πως η κατοχική Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδεχθεί αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των εγγυήσεων και πως σηκώθηκε και έφυγε από το Κραν Μοντανά η ελληνική πλευρά.

Το λένε αυτό στο ΑΚΕΛ και στην μερίδα εκείνη του ΔΗΣΥ, με τις ανάλογες θέσεις στο Κυπριακό. Είναι η μερίδα αυτή στον ΔΗΣΥ, που έσπευσε μεταξύ ΄Α και ΄Β γύρου των τελευταίων προεδρικών εκλογών να βρει διαδρόμους συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Μια… συνεργασία που φαίνεται ότι θα επαναληφθεί, όπως ακούγεται και στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε σχέση με τον Κραν Μοντανά, πάντως, την απάντηση στους πιο πάνω την έδωσε ο τέως διαπραγματευτής και προεδρικός υποψήφιος, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης. Απαντά και σε αυτούς που τον έχουν υποστηρίξει έχοντας το… άλλο αφήγημα. Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο» ( στον Φρίξο Δαλίτη), ο κ. Μαυρογιάννης μετέφερε το διάλογο που διεξήχθη μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ του κρίσιμου Δείπνου στο Κραν Μοντανά. Και μάλιστα μετέφερε το διάλογο σε εισαγωγικά.

Γκουτέρες: «Συγγνώμη, μου είπες ότι δεν θα το πρότεινες εσύ αλλά αν το πρότεινα εγώ θα το αποδεχόσουν μέσα στα πλαίσια όλου του πακέτου».

Τσαβούσογλου: «Όχι, όχι. Δεν είναι έτσι. Εγώ απλά εξέφρασα ετοιμότητα να συζητήσω το πακέτο».

Και πρόσθεσε, χωρίς να πει τίποτε άλλο ο ΓΓ του ΟΗΕ, πώς τα στρατεύματα πού θα μείνουν, θα πρέπει να μείνουν για πάντα. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση. Μπορεί να ήταν κακό το κλίμα, μπορεί να λέγονται διάφορα, αλλά η ουσία αυτή είναι. Δεν ήταν τέτοια η μετακίνηση της τουρκικής πλευράς που να μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία. Δεν ήταν όμως και τέτοια που δεν θα επέτρεπε τη συνέχιση της διαδικασίας, κάτι  για το οποίο, όπως είπα πιο πάνω, όλοι έχουμε ευθύνη».

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως: «Ναι μόλις ξεκίνησε ο ΓΓ να λέει για την κατάργηση των Εγγυήσεων, είπε ο Αναστασιάδης, άμεση κατάργηση, είπε ο ΓΓ ναι, και απάντησε ο Τσαβούσογλου λέγοντας πώς δεν δέχεται…»

Τη δική του μαρτυρία κατέθεσε, κατ΄επανάληψη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Στην  πιο πρόσφατη συνέντευξη, στον Τέρενς Κουικ στο offsite.com.cy, σημειώνει: «Αυτή η συζήτηση επαναλαμβανόταν περίπου, δεν θυμάμαι τώρα, επί 40 λεπτά, που του έλεγε ο ΓΓ του ΟΗΕ ‘’μα Μεβλούτ μου είπες αυτό, συμφώνησες εκείνο, μου έδωσες αυτή τη θέση γραπτώς’’ και του έλεγε ‘’όχι, εγώ ποτέ’’…» Αυτά λένε παρόντες, που καταθέτουν την μαρτυρία τους. Οι άλλοι, που τους είπε κάποιος, κάπου, κάποτε κάτι διαφορετικό, επιμένουν να λένε τα δικά τους.

Υπενθυμίζεται ότι για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, δημοσιεύθηκαν διά του «Φιλελεύθερου», τα πρακτικά που τήρησαν κατά τη Διάσκεψη τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Διεθνής Οργανισμός δεν διέψευσε ποτέ τα πρακτικά αυτά.

Ο τέως Πρόεδρος Αναστασιάδης ελέγχεται, τότε, για το γεγονός ότι κατέθεσε προτάσεις για τις εσωτερικές πτυχές, οι οποίες συνιστούν σοβαρές υποχωρήσεις για την ελληνική πλευρά. Αυτές οι προτάσεις, εάν εντάσσονταν σε μια συνολική συμφωνία, θα δημιουργούσαν ένα στρεβλωτικό μη λειτουργικό σύστημα. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελέγχεται και για τα όσα είπε στον Τσαβούσογλου για δυο κράτη.

Από εκεί και πέρα, το αφήγημα για το ποιος έφταιξε στο Κραν Μοντανά δεν μπορεί να το λένε ούτε οι μυθοπλάστες ούτε εκείνοι, που φτιάχνουν ιστορίες για να πείσουν πως θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις από ελληνικής πλευράς επειδή… φταίμε που δεν λύνεται το Κυπριακό! Ακόμη λίγο θα υποστηρίξουν πως θέλουν να φύγουν οι Τούρκοι και δεν τους αφήνουν οι Ελληνοκύπριοι.

Υ.Γ.: Εξακολουθούν οι διάφοροι χειροκροτητές του Βρετανού πρέσβη να διερωτούνται γιατί έχει κληθεί για διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών. Περίπου περιγράφουν μια «αθώα» διατύπωση που εξέφραζε «διαπιστώσεις» Έλεος!