Αγαπημένη μου Μαριάννα, 

Άργησα να σου απαντήσω γιατί είχα παράσταση στο Λύκειο Ελληνίδων ψες βράδυ. Ο μεγάλος χαμός, καταλαβαίνεις! Συμφωνική ορχήστρα και πρόβες για μια παγκόσμια συναυλία στη Σαλαμίνα. Τελείωσαν οι ανασκαφές, βρέθηκε η πόλη του Ευαγόρα που έψαχναν χρόνια οι προγονοί μας, βρήκαμε επιγραφές, βρήκαμε το παλάτι κοντά στο Γυμνάσιο, δε φαντάζεσαι τι βγήκε από την άμμο, ιερά, εκκλησίες, αγάλματα!

Με σκάνερ ανιχνεύαμε τη γη, αν δεις πώς έσκαβαν τότε θα τρελαθείς. Όταν μιλάμε για τεχνολογία του 22ου αιώνα αυτό εννοούμε. Στα ανοιχτά της θάλασσα της Σαλαμίνας ειδική ομάδα επιστημόνων βρήκε ναυάγια πλοίων, μετρήσαμε τις ναυμαχίες που έγιναν, τι απίστευτη ιστορία το νησί μας, τι πλούτος σήμερα για τα παιδιά μας. Προχθές τους πήρα στο Νέο Μουσείο Αμμοχώστου που κτίστηκε κοντά στο παλιό – για να μη ξεχνάμε μας είπαν, τώρα τι εννοούν ακόμη δεν κατάλαβα, αφού τίποτα από όλα αυτά δε ζήσαμε. Εκεί λοιπόν που προσπαθούσα να τους εξηγήσω τι είναι Έγκωμη, Σαλαμίνα, ο Ευαγόρας, τα μάτια ενός αγάλματος με ακολουθούσαν επίμονα…Ένιωσα περίεργα, είχα την εντύπωση ότι κάτι ήθελαν να μου πουν. 

Ξέχασα να σου πω ότι ξαναφυτεύτηκε το δάσος, όλη η περιοχή είναι κάτω από την προστασία των Εθνών. Χρηματοδότηση, έλεγχος γιατί ότι και να πεις οι μικροαπατεώνες υπάρχουν ακόμη…φαίνεται ρέει μέσα στο αίμα μας η απάτη, αλλά με τις ποινές που έχει θεσπίσει το κράτος της Ενωμένης Κύπρου, ας τολμήσουν.

Για τη συναυλία που λέγαμε, θα μας καλύψουν διεθνή κανάλια από Ευρώπη και Αμερική. Όλη η Μεσόγειος θα είναι εδώ για να παρακολουθήσει. Όλα αυτά για τις επετείους που θα γιορταστούν σε λίγες μέρες για την Ομοσπονδία. Τους πήρε χρόνια και ζαμάνια μέχρι να αποφασίσουν οι Κύπριοι για τη μοίρα τους, πέρασε περισσότερο από μισός αιώνας. Να φανταστείς τους έδιναν τότε την Αμμόχωστο πίσω 7 φορές και οι δικοί μας έλεγαν όχι. Βέβαια καλά τους έκαναν όταν τους πήγαν όλους στο δικαστήριο και οι ποινές δεν ήταν αστείες. 

Ιστορίες για αγρίους, προχθές στο Πανεπιστήμιο διαβάζαμε τις εφημερίδες του 2021 όταν ένας από τους προέδρους της Τουρκίας, Ταγίπ αν δεν κάνω λάθος ήταν το όνομά του, που νόμιζε ότι θα ήταν ο Νέος Σουλτάνος της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, [κούνια που τον κούναγε, τον έφαγαν λάχανο οι δικοί του] έβγαζε πύρινους λόγους λέγοντας ότι το νησί θα διχοτομηθεί, ότι αυτοί ήθελαν δικό τους κράτος. 9,251 τετραγωνικά χιλιόμετρα δυο κράτη! Παράνοια κυριολεκτικά, αλλά και αυτός την πάτησε τελικά… περιφρονώντας γεωγραφία και ιστορία.  

Όταν ενώθηκε ο τόπος κατάλαβαν αμφότεροι οι κάτοικοι του νησιού τη ζημιά που έκαναν οι ίδιοι στον εαυτό τους.  Απλά τότε δεν το πίστευαν, δεν μπορούσαν να το διανοηθούν ότι μια μέρα όλα θα ήταν διαφορετικά. Τους ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσαν να ζουν από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, ίσοι προς ίσους, ότι θα μοιράζονταν τα καλά που είναι τόσα πολλά, θα συζητούσαν πολιτισμένα για τα δύσκολα, θα βγάλαν αποφάσεις για το κοινό καλό. Πόση μικρόνοια, πόσο επικεντρωμένοι ήταν στον ομφαλό τους, πόση απουσία οράματος…

Βλέπαμε και μια ταινία που έκανε τότε μια εταιρεία με αραβικό όνομα, που έδειχνε το απίστευτο φαγοπότι που γινόταν στο νησί σε βάρος του κόσμου! Περασμένα ξεχασμένα τώρα, μια χαρά το νησί, πετά, οικονομικά, τουριστικά, έχουμε ακόμη κάτι κουσούρια στην παιδεία ελέω παπάδων και ιμάμηδων, αλλά που θα πάει θα τα φτιάξουμε και αυτά. 

Γελούσαμε προχτές σε μια σύναξη ασπρομάλληδων Αμμοχωστιανών στην παραλία, κάποιος είπε ανάμεσα τυρού και αχλαδιού ότι παλιά κάποιοι προσπάθησαν να δώσουν κανένα κομμάτι γης ανάμεσα στην Πέγεια και την Ακουρσό να φτιάχνανε οι Βαρωσιώτες τη «Νέα Αμμόχωστο»! που να ξέραν το γινάτι μας…Κουτούλησαν επάνω στα ξερά κεφάλια των προ παππούδων και προγιαγιάδων μας που πήραν τα άρματα και ξεσηκώθηκαν και γύρισαν στον τόπο τους, ενάντια σε όλους, στον λεγόμενο Ταγίπ, αλλά και τους καμπόσους άφωνους και δειλούς… Ποιος θα πίστευε ότι είμαστε σήμερα εδώ, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, γιατί αυτοί τόλμησαν! Τότε τους είπαν προδότες, συνεργούς, τους στόλισαν με διάφορα επίθετα. Ανένδοτοι αυτοί, το είχαν αποφασίσει. Θυμάστε στο σχολείο που είχαμε μάθει ότι η πρώτη εισβολή έγινε τον 16ο αιώνα, η δεύτερη τον 20ο αιώνα και η τρίτη (ναι, εισβολή την είπαν και την τελευταία) τον 21ο αιώνα, όταν είμασταν κράτος/μέλος της τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αστείο ήταν ότι κανείς δεν τους πίστευε ότι θα ξανάφτιαχναν την Αμμόχωστο, Βαρώσι το έλεγαν τότε, μου έλεγε η γιαγιά μου, και είναι τουρκική λέξη που σημαίνει προάστιο! 

Προχθές πήγαμε στην Πάφο με τα παιδιά, πήραμε το τραίνο το πρωί φθάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε. Ούτε μισή ώρα δρόμος και να σκεφτείς στην άλλη άκρη του νησιού! Φάγαμε καταπληκτικά, τι Ευρώπη και ιστορίες…φέραν κάτι λιχουδιές στο τραπέζι που ήταν όλη η Δύση και η Ανατολή μαζί… Είχαν διακοπές στο σχολείο, μια το μπαϊράμι, μια τα δικά μας τελικά τζάμπα πληρώνουμε σχολεία, κάθονται ολοχρονίς, αλλά βγαίνουν με τρεις γλώσσες οι μπαγάσες. Ο μεγάλος μου φέτος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Αμμοχώστου και θα δουλέψει στη μαρίνα γιατί τρελάθηκαν από τον τουρισμό, δεν τους προφτάνουν. Τα γιοτ φτάνουν καθημερινά από τα απέναντι παράλια, παραλήδες Γάλλοι, Άγγλοι, Ισπανοί, Νορβηγοί ότι φανταστείς και έχουν τρελαθεί με την Κύπρο…Η μαρίνα της Κερύνειας τους ελκύει περισσότερο, πίσω ο Πενταδάκτυλος και το δάσος, η θάλασσα με τούτο το βαθυγάλανο χρώμα, ο Ζέφυρος! Η σχολή Ιστιοπλοΐας που δημιούργησαν θα βγάλει αθλητές για Ολυμπιακούς, θα το δεις. 

Το άλλο Σαββατοκύριακο το μνημόσυνο τους στον Άγιο Νικόλαο… μην το ξεχάσεις. Ελάτε πρωί πρωί, κόλλυβα κ.λπ., θα πάμε εκκλησία, και μετά κολύμπι εκεί που ήταν κάποτε ένα λαϊκό κέντρο που το έλεγαν Αλάσια, τώρα είναι ένα άλλο κέντρο που το λένε Αρσινόη… που το ανακάλυψαν και αυτό, μου είπαν ότι ήταν βασίλισσα της Κύπρου… ότι κόψει ο νους τους. Βαρωσιώτες γαρ. 

Σε φιλώ

Γιώργος 

Ξέχασα να σου πω ότι βαφτίσαμε τη μικρή Άννα προχθές…

Φιλελεύθερα, 1.8.2021.