Ο κόσμος καίγεται και η Κυβέρνηση κτενίζεται, ανακοινώνοντας μέτρα χωρίς ουσία

Αυτό θα πει αποφάσεις γενναιόδωρες και με ουσιαστικό κοινωνικό χαρακτήρα. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο και για περίοδο έξι μηνών δε θα επιβάλλεται ΦΠΑ στον καφέ και στη ζάχαρη. Πρόκειται -βέβαια- για αποφάσεις που δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία. Ας είναι καλά ο αρμόδιος Υπουργός των Οικονομικών μας, Μάκης Κεραυνός, που τις προώθησε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Καθότι, όπως μας είπε αμέσως μετά τη συνεδρία του Σώματος, αυτές αποδεικνύουν πόσο ανθρωποκεντρική Κυβέρνηση έχουμε και πόσο ευαίσθητη είναι.

Δυστυχώς, όμως, κύριε Κεραυνέ μου, ούτε ο καφές χωρίς ΦΠΑ θα μας σώσει από τους κεραυνούς της ακρίβειας που καθημερινά πέφτουν στα κεφάλια μας, ούτε η αφορολόγητη ζάχαρη θα μπορέσει να γλυκάνει το πόνο μας.

Διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα προβλήματα με την ακρίβεια, σε συνάρτηση με τη σοβαρή μείωση των εισοδημάτων των πλείστων νοικοκυριών, είναι βαθύτερα και πολύ μεγαλύτερα.

Και απαιτούνται αποφάσεις και δράσεις ανάλογες και όχι μέτραεντυπωσιασμού, χωρίς ουσιαστικό όφελος, όπως αυτά με τον καφέ και τη ζάχαρη.

Απλώς, κύριε υπουργέ, να σημειώσω ότι ο Δείκτης Τιμών στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά που εκδίδει η Στατιστική Υπηρεσία είχε ανέλθει τον Αύγουστο του 2023 στις 122,43 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 9,95% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022 και 9,05% το οκτάμηνο Ιαν. – Αυγ. 2023 σε σχέση με τον αντίστοιχο του προηγούμενου έτους. Ο συγκεκριμένος δείκτης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 στις 113,08 μονάδες και τον Δεκέμβριο του 2021 μόλις στις 100,45 μονάδες.

Δηλαδή, μέσα σε 20 μήνες καταγράφεται μία αύξηση τιμών της τάξης του 22%. Πιστεύω, μάλιστα, πως μια βαθύτερη ανάλυση των επιμέρους τιμών θα δείξει ότι οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά είναι πολύ μεγαλύτερες του 22%.

Και οι αυξήσεις αυτές περισσότερο επηρεάζουν τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τις πιο ευάλωτες ομάδες ατόμων της κοινωνίας. Και βεβαίως, κύριε υπουργέ των Οικονομικών, ούτε μία, ούτε δύο συσκευασίες καφέ, ούτε ένα κιλό ζάχαρη που αγοράζουν τα νοικοκυριά κάθε μήνα θα αλλάξουν τη δεινή οικονομική κατάσταση αυτών των ομάδων πολιτών.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων ξεπερνούν πλέον τις μέσες τιμές του 2022, όταν ίσχυε ο μειωμένος φόρος κατανάλωσης κατά 8,3 σεντ το λίτρο.

Όταν η Κυβέρνηση αποφάσιζε τον περασμένο Ιούνιο την επαναφορά του φόρου στα καύσιμα, επικαλείτο τα στοιχεία του περασμένου έτους, όταν οι μέσες τιμές ήταν για τη βενζίνη στα €1,54 το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης στα €1,74 το λίτρο. Με μέγιστες τιμές €1,83/λ. για τη βενζίνη, €1,99/λ. για το πετρέλαιο κίνησης. Σήμερα οι τιμές, με βάση το τελευταίο παρατηρητήριο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτ. ήταν €1,576 και του πετρελαίου κίνησης στα €1,645 το λίτρο, με την τάση να είναι ανοδική.

Ας μας πει, λοιπόν, η Κυβέρνηση τι σκοπεύει να κάνει ουσιαστικά για να βοηθήσει τους πολίτες και κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και ας αφήσει τους καφέδες και τις καραμελωμένες ζαχαρωτές εξαγγελίες στην άκρη.

Διότι, αυτοί που αγωνιούν καθημερινά αν θα είναι σε θέση να έχουν τα απαραίτητα στο τραπέζι τους, αν θα μπορέσουν να πληρώσουν το ρεύμα τους και αν θα καταφέρουν να αγοράσουν τις απαραίτητες μποτίλιες υγραέριο για να μαγειρέψουν το φαϊ τους και σε λίγες εβδομάδες να ανάψουν τις θερμάστρες τους, δεν θα σωθούν εάν ο καφές που θα πιουν θα είναι κατά μερικά δέκατα του σεντ λιγότερο ακριβός!

* Δημοσιογράφος

[email protected]