Η ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης αναδύεται ως κεντρικός πυλώνας προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της αποδοτικής χρήσης των πόρων. Καθώς αναδεικνύεται η σημασία της ενεργειακής απόδοσης, ανοίγεται δρόμος προς μια πιο αειφόρο κοινωνία και οικονομία. Η αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης σε κατοικίες και επιχειρήσεις οδηγεί στην επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας, συμβάλλοντας εν γένει στη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας και στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων της χώρας έως το 2030.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία προώθησης της ενεργειακής απόδοσης,  πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2023 η 1η Εθνική Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης για τη Χρηματοδότηση Έργων Ενεργειακής Απόδοσης στην Κύπρο. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Οικονομικών, με την στήριξη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΕΕΞΕ), ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό επαγγελματικό σύνδεσμο που δραστηριοποιείται στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και είναι ενταγμένος στη δύναμη των μελών της ΟΕΒ.

Η πιο πάνω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Sustainable Energy Investment Forums (SEI Forums)», μέσω της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στόχος της 1ης Εθνικής Συνάντησης Στρογγυλής Τραπέζης στην Κύπρο, αποτελούσε η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων στον τομέα της χρηματοδότησης έργων ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η βελτίωση των τραπεζικών προϊόντων για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, όπως επίσης η διευκόλυνση της χρηματοδότησης για έργα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στη Βιομηχανία και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς και η προώθηση των ενεργειακών υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις, οι οποίες εστίασαν κυρίως στην ενημέρωση των παρευρισκομένων για τις πολιτικές της Δημοκρατίας και της ΕΕ σχετικά με την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης από τράπεζες, ενώ παράλληλα εξετάστηκε το μοντέλο λειτουργίας των Παρόχων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΠΕΥ). Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλα εργαστήρια.  

Το πρώτο εργαστήριο εστίασε στο ζήτημα της βελτίωσης των τραπεζικών προϊόντων για την ενεργειακή ανακαίνιση των κατοικιών, όπου μέσα από παρουσιάσεις και συζήτηση εξάχθηκαν χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω βελτιώσεις. Οι προτάσεις που αναδείχθηκαν επικεντρώθηκαν στα προσιτά επιτόκια, τη διεύρυνση των επιλογών για πράσινα δάνεια και τη σύνδεση των δανείων με τα Σχέδια Χορηγιών. Προτάθηκαν επίσης φορολογικές εκπτώσεις και άλλα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες κατοικιών ώστε να επιταχυνθεί ο ρυθμός των ενεργειακών ανακαινίσεων.

Το δεύτερο εργαστήριο εμβάθυνε στα ζητήματα της χρηματοδότησης για ενεργειακή απόδοση στη Βιομηχανία και στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά και στην προώθηση των Ενεργειακών Υπηρεσιών. Σε αντίστοιχο πλαίσιο με το πρώτο εργαστήριο, προέκυψαν σημαντικές εισηγήσεις, όπως η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης μεταξύ πελάτη και ΠΕΥ καθώς και ΠΕΥ με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ενισχυθούν οι τεχνικές γνώσεις των τραπεζών για τον τρόπο λειτουργίας των ΠΕΥ. Συγχρόνως, αναδείχθηκε η έλλειψη οικονομικών εγγυήσεων από τις τράπεζες για την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας από τους ΠΕΥ και η έλλειψη κρατικής υποστήριξης, ζητήματα που περιορίζουν την ανάπτυξη του μοντέλου των εταιρειών ΠΕΥ.

Καταληκτικά, η εκδήλωση αποτέλεσε σημαντικό βήμα προς την προώθηση έργων ενεργειακής απόδοσης στην Κύπρο. Οι προτάσεις που προέκυψαν αναμένεται να συμβάλουν στη διαμόρφωση ευνοϊκότερων συνθηκών για την υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) μέσα από την στήριξη που παρείχε στον ΠΑΣΕΕΞΕ για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ήταν παρούσα και συνοδοιπόρος στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Πέραν τούτου, αντιλαμβανόμενη πλήρως την ανάγκη για λήψη δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επακόλουθων της, αλλά και της επίτευξης των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας της χώρας μας, η ΟΕΒ στηρίζει κάθε προσπάθεια που συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ως η φωνή του επιχειρηματικού κόσμου και ενημερωμένη για τις συνεχείς αλλαγές, παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και διατηρεί στενή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και Τμήματα, προκειμένου να παρέχει υπεύθυνες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις καθώς και κατάλληλη και έγκαιρη ενημέρωση στις επιχειρήσεις μέλη της. Η ΟΕΒ, δηλώνει παρούσα να προσφέρει την απαιτούμενη καθοδήγηση και ενημέρωση στις επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζοντας την ενεργό της συμμετοχή στην προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και της βιώσιμης οικονομίας στη χώρα μας.

* Λειτουργός, Τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΟΕΒ