Το 2024 φέρνει μια σειρά από προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, που παλεύουν για την προσαρμογή τους σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. Η εξεύρεση και διατήρηση κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, η τεχνολογική πρόοδος, η ασφάλεια δεδομένων, οι νομοθετικές αλλαγές και οι κοινωνικές τάσεις αποτελούν μόνο μερικές από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν όλα όσα αναδύονται, διατηρώντας και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις το 2024. Οι αλλαγές στις απαιτούμενες δεξιότητες λόγω τεχνολογικής εξέλιξης και η αυτοματοποίηση εργασιών είναι η μία παράμετρος που συντελεί σε αυτήν την έλλειψη. Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στην εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των υπαλλήλων τους, δημιουργώντας ευέλικτα προγράμματα κατάρτισης. Επιπλέον, η δημιουργία ενός ευέλικτου περιβάλλοντος εργασίας, που προάγει την ανάπτυξη των εργαζομένων, είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Σημαντικότερη είναι η έλλειψη που παρατηρείται σε πολλά άλλα επαγγέλματα σε διάφορους τομείς, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, οι κατασκευές, τα τεχνικά επαγγέλματα οι υπηρεσίες κ.α. Αυτό είναι αποτέλεσμα των δημογραφικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αποτελεί την ήπειρο με τον πιο γερασμένο πληθυσμό. Ελέω της γήρανσης αυτής, οι μελέτες καταδεικνύουν πως, μέχρι το 2035, οι ανθρώπινοι πόροι της ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 εκατομμύρια, σε σύγκριση με το 2010. Ένα τεράστιο κενό το οποίο θα πρέπει έγκαιρα να καλυφθεί επαρκώς. Για την Κύπρο, επιβάλλεται η ορθή εφαρμογή της Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπών από Τρίτες Χώρες, έτσι ώστε να καλυφθούν άμεσα οι κύριες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Μια άλλη σημαντική πρόκληση για τις επιχειρήσεις είναι η διαχείριση της τεχνολογικής εξέλιξης. Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να παρέχει νέες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και νέες προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι διαρκώς ενημερωμένες και έτοιμες να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογικές τάσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση, το blockchain κ.α. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της ποσότητας των δεδομένων, η προστασία της ασφάλειας τους γίνεται ολοένα και πιο σημαντική και προκαλεί προβλήματα σε πολλές εταιρείες. Η αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και η ευαισθησία των πληροφοριών καθιστούν τη διαχείριση των δεδομένων σημαντικό παράγοντα επιτυχίας και γι’ αυτό οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν σε ασφαλή συστήματα και διαδικασίες.

Οι νομοθετικές αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι νέοι κανονισμοί σχετικά με την προστασία δεδομένων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα απαιτούν προσαρμογές στις διαδικασίες και στρατηγικές των εταιρειών. Επιπλέον πρόκληση αποτελεί και το γεγονός πως παρατηρούνται αλλαγές σε εργατικές νομοθεσίες σε μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι στο παρελθόν.

Οι νέες αυτές νομοθετικές ρυθμίσεις επιβάλλουν ανελαστικές υποχρεώσεις στις εταιρείες, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να κινούνται με ευελιξία και σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τον τελευταίο χρόνο είχαμε σημαντικές αλλαγές ή/και ψήφιση μεγάλου όγκου νομοθετημάτων, καθώς και έκδοση αριθμού διαταγμάτων εργατικού περιεχομένου.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται και να συμμορφώνονται με αυτές τις αλλαγές, κάτι που μπορεί να επιφέρει διαφοροποίηση στις διαδικασίες λειτουργίας, στα οικονομικά τους ή ακόμα και στη στρατηγική τους ανάπτυξη.

Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών αλλαγών. Οι αξίες των καταναλωτών εξελίσσονται, με τη ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες να αυξάνεται. Οι εταιρείες που ενσωματώνουν την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη στις πρακτικές τους έχουν καλύτερες προοπτικές να επιτύχουν.

Η ΟΕΒ προσφέρει σειρά υπηρεσιών στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 2024, μετατρέποντας τις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων η ΟΕΒ παρέχει στα μέλη της:

◗ Συμβουλευτικές υπηρεσίες: Παροχή συμβουλών και καθοδήγησης στις επιχειρήσεις για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης, διακυβέρνησης και ανάπτυξης.

◗ Εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη: Οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαλείων για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της απόδοσής τους.

◗ Δικτύωση: Δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων για την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και καλών πρακτικών.

◗ Εκπροσώπηση συμφερόντων: Αντιπροσώπευση των επιχειρήσεων σε θέματα πολιτικής και νομοθεσίας που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

◗ Τεχνολογική υποστήριξη: Παροχή πληροφοριών και εκπαίδευσης για τις νέες τεχνολογίες και πώς μπορούν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητας.

◗ Στήριξη στις εργασιακές σχέσεις: Προαγωγή του διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη δημιουργία ενός θετικού κλίματος εργασίας.

* Ανώτερος Λειτουργός Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ)