Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Το έτος 2023 ολοκληρώνεται αναμφίβολα με μία πολύ ικανοποιητική επίδοση για τον τουρισμό της χώρας μας.

Σε επίπεδο αφίξεων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου καταγράφεται αύξηση της τάξης του 20,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ σε επίπεδο εσόδων καταγράφεται αύξηση της τάξης του 25%. Από τα δεδομένα που έχουμε ενώπιόν μας, είναι πιθανόν να έχουμε νέο ιστορικό ρεκόρ εσόδων, ξεπερνώντας την ιστορική επίδοση του 2018 κατά την οποία το ύψος των εσόδων ανήλθε στα €2.7 δισ. 

Ο τουρισμός λοιπόν, έχει επιβεβαιώσει το 2023,  κατά τη διάρκεια ενός έτους που θεωρείται επιστροφή στην απόλυτη κανονικότητα μετά την πανδημία, την μεγάλη του αξία και πολλαπλασιαστική συνεισφορά του στην οικονομία της χώρας μας. Μία χρονιά που δεν ήτανε και ιδιαίτερα εύκολη. Η άνοδος του πληθωρισμού σε δυτική και κεντρική Ευρώπη, κάτι που είχε ως συνέπεια την μείωση της αγοραστικής δύναμης εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών είχε προκαλέσει ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της τουριστικής χρονιάς περί τα μέσα του έτους με ουκ ολίγους προορισμούς ανά τον κόσμο να καταγράφουν σημαντικές μειώσεις στις αφίξεις. Μία μικρή κάμψη καταγράφηκε και στη χώρα μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όμως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι με συντονισμένες ενέργειες το ξεπεράσαμε. Στα αξιοσημείωτα του του έτους καταγράφεται επίσης η απότομη μείωση της 2ης μεγαλύτερης αγοράς για τον τουρισμό της χώρας μας, της αγοράς του Ισραήλ, αλλά και οι αρνητικές επιδράσεις στον ναυτικό τουρισμό, ως συνέπεια των θλιβερών γεγονότων της 7ης Οκτώβριου στη γειτονική χώρα.

Παρά ταύτα, και παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς εξελίξεις δεν ήτανε ούτε κατά το 2023 ιδιαίτερα ευνοϊκές, η συνολική επίδοση του τουρισμού μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ωστόσο,  είναι σαφές ότι θα πρέπει να βλέπουμε πέρα από τις καλές επιδόσεις μίας περιόδου, και πέρα από τα βραχυπρόθεσμα οφέλη. Τα θετικά αποτελέσματα, μας χρεώνουν με μία επιπρόσθετη ευθύνη. Θα πρέπει να επενδύσουμε σ’ αυτά τα θετικά αποτελέσματα, να καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, με σκοπό και στόχο να εξευρεθούν λύσεις σε όλα εκείνα τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τον τουρισμό της χώρας μας, διότι μόνο έτσι θα μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.  

Για το 2024, πρωταρχικός στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τομέα,  με απώτερο σκοπό τη συνέχιση της μεγάλης συνεισφοράς  του στην οικονομία της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υφυπουργείο προχωρεί στην επικαιροποίηση και στον εμπλουτισμό της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2020-2030,  με ορίζοντα  πλέον το 2035. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της περαιτέρω βελτίωσης των υποδομών προσβασιμότητας.

Την ίδια στιγμή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και  άλλες προκλήσεις που πηγάζουν είτε ως συνέπεια πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων, είτε μέσα από την ίδια τη βιομηχανία.

Εργαζόμαστε λοιπόν, μ’ ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το έτος 2024, με σκοπό να είμαστε έτοιμοι να αναπληρώσουμε τις οποιεσδήποτε απώλειες προκύψουν, και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα το επιτύχουμε.

Στις άμεσες προτεραιότητες μας, συγκαταλέγεται ακόμα η χάραξη στρατηγικής προβολής και προώθησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της διακριτής ταυτότητας του προορισμού. Θεωρώ ότι η φυσική ομορφιά της χώρας μας και οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με κάποιους τομείς που έχουν κάνει εξαιρετικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, όπως η γαστρονομία και η οινοποιεία θα πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος μας στις δράσεις διεθνούς προβολής.

Στις προκλήσεις του 2024 συγκαταλέγονται σίγουρα, η  περαιτέρω ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, η διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και η βελτίωση του πλαισίου αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέλος, η  συνεχής  ανάπτυξη και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συγκαταλέγονται μονίμως ανάμεσα στις δράσεις εκείνες που χαρακτηρίζονται ως δράσεις ευθύνης.

Οι δύο πιο πάνω δράσεις, όπως βεβαίως και κάποιες άλλες,  συνδέονται με αυτό που αξιολογεί ο κάθε επισκέπτης και ονομάζεται τουριστική εμπειρία.

Η δική μας ευθύνη και η ευθύνη όλων εκείνων των ανθρώπων που ενασχολούνται με τον τουρισμό, είναι να προσφέρουμε μία μοναδική ξεχωριστή τουριστική εμπειρία σε κάθε πρόσωπο που επισκέπτεται ή που αποφασίζει να βιώσει στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς στη χώρα μας.

Η ενδυνάμωση της κουλτούρας φιλοξενίας θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο μέλημα μας.