Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

Σε μία χρονιά που αναμένεται να δοκιμάσει έντονα την ανθεκτικότητά μας, δηλώνουμε έτοιμοι και αισιόδοξοι να αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκληση ως μία μοναδική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και κατ’ επέκταση της οικονομίας της χώρας μας. 

Στο κατώφλι του 2024, οι ισχυρές πιέσεις από την έντονη αστάθεια που κυριαρχεί στην παγκόσμια πολιτική, στις αγορές και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, αναμένεται να δοκιμάσουν ξανά τις αντοχές μας. Ανάλογες συνθήκες όμως, αντιμετωπίσαμε και την προηγούμενη χρονιά, και παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία, που αποτελούσε τη δεύτερη μεγαλύτερα αγορά για την Κύπρο, καταφέραμε να βρούμε τις λύσεις και να σημειώσουμε αρκετά ικανοποιητικά νούμερα, με τα έσοδα και τις αφίξεις να πλησιάζουν τα επίπεδα του 2019, χρονιάς ρεκόρ, για τον κυπριακό τουρισμό. 

Συγκεκριμένα, ο τουριστικός τομέας κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2023 σημείωσε έσοδα που υπολογίζονται σε €2.456,1 εκατ. σε σύγκριση με €1.965,4 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2022, πετυχαίνοντας αύξηση 25,0%. Όσον αφορά τις αφίξεις τουριστών, για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023, αυτές ανήλθαν σε 3.562.417 σε σύγκριση με 2.941.182 της αντίστοιχης περίοδου του 2022, καταγράφοντας αύξηση 21,1%, παρόλο που δεν αντανακλώνται στις πληρότητες και τις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχειακών μονάδων ένεκα της διαρροής τουριστών στις κατεχόμενες περιοχές μας, καθώς και σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης (Airbnb).

Σήμερα, η κορυφαία πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο πόλεμος που μαίνεται στη γειτονιά μας, μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Όσο οι μάχες συνεχίζονται, τόσο οι επιπτώσεις θα αφήνουν το αποτύπωμά τους, στην οικονομία, την κοινωνία και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών του Ισραήλ. Συνέπειες που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τουριστικές ροές προς τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, ενώπιον μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε επίσης τα σημαντικά θέματα του ενεργειακού, των υψηλών επιτοκίων, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχρονικά ζητήματα που ταλανίζουν τομέα, όπως το εργατικό.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν και θα υλοποιηθούν τους αμέσους επόμενους μήνες, από την κυβέρνηση και τους φορείς του τουρισμού, θα καθορίσουν την πορεία της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και της κυπριακής οικονομίας. Ήδη, το ζήτημα της δυσκολίας εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση μας στο Προεδρικό, και θεωρούμε πως τέθηκαν σωστά θεμέλια ώστε σύντομα να βρούμε τις λύσεις.

Όσον αφορά, το ενδεχόμενο να χάσουμε διαδοχικά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας, το Ισραήλ, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε το πλάνο μας, ώστε να καλύψουμε σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες που θα προκύψουν. Η στρατηγική μας θα πρέπει να στραφεί στις παραδοσιακές αγορές όπως η βρετανική, αλλά και σε αγορές που τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει θετικές τάσεις όπως αυτές της Πολωνίας, της Γαλλίας, αλλά και της Γερμανίας. Την πρόκληση που έχουμε απέναντί μας, πρέπει να τη μετατρέψουμε σε μία καλή ευκαιρία, για να δημιουργήσουμε πρόσφορο έδαφος που θα προσελκύει στο μέλλον τουρίστες από προορισμούς που τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν στις προτεραιότητές τους τη χώρα μας.

Ο καταλυτικός ρόλος του ΠΑΣΥΞΕ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) από την πλευρά του, αξιολογεί τα δεδομένα, και μέσα από το ρόλο που διαθέτει στα διεθνή κέντρα επιρροής και αποφάσεων του ευρωπαϊκού και μεσογειακού τουρισμού, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο τη προώθηση της χώρας μας ως ένας ελκυστικός και ιδιαίτερα ασφαλής προορισμός. Ήδη, τους προηγούμενους μήνες, κατά την παρουσία μας σε σημαντικά διεθνή φόρουμ σε Μάλτα, Λονδίνο, Αθήνα και Ντουμπάι, διαβεβαιώσαμε τους εταίρους μας, πως παρότι που η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε μία περιοχή με έντονες  γεωπολιτικές εξελίξεις, η ασφάλεια που προσφέρει είναι αδιαπραγμάτευτή.

Το 2024 αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικό για την τουριστική βιομηχανία. Είμαστε έτοιμοι και φιλόδοξοι όμως, για να αντιμετωπίσουμε την κάθε αντιξοότητα που θα βρεθεί στο δρόμο μας. Παράλληλα προχωράμε στον περαιτέρω μετασχηματισμό του τομέα μας, επενδύοντας στη ψηφιοποίηση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας.

Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ