Ο William George Jordan αναφέρει, «Στα χέρια κάθε ανθρώπου δίδεται μια μεγάλη δύναμη για το καλό ή το κακό, αυτό που εκφράζει δηλαδή η σιωπηρή, ασυνείδητη, αθέατη επιρροή της ζωής του. Πρόκειται για την σταθερή ακτινοβολία, του τι πραγματικά είναι κάποιος και όχι τι πραγματικά προσποιείται πως είναι».

Είναι γνωστό πως οι κρίσεις στελεχών στην Εθνική Φρουρά, αποτελούν ορόσημο στη σταδιοδρομία του κάθε αξιωματικού. Δυστυχώς ακούσια ή εκούσια, στοχοποιούνται αξιωματικοί και κατά κανόνα εξαίρετοι, πριν ακόμα εισέλθουν στη διαδικασία της κρίσης. Ο αθέατος κομματικός εισβολέας, οι «επιλεκτικές φιλίες», η ανασφάλεια κάποιων κριτών, ο εγωκεντρισμός κάποιων «ευκαιριακών» συναδέλφων σαρώνουν σαν πύρινη λαίλαπα τις υγιείς φιλοδοξίες και όνειρα μιας ξεχωριστής μερίδας στελεχών που πορεύονται με αίσθημα ευθύνης και εκφράζουν ευθαρσώς την άποψή τους για το καλό του στρατεύματος. Με απλά λόγια, δεν κρύβονται και ούτε οικοδομούν καριέρα στις «πλάτες» άλλων και ούτε συμμετέχουν σε υπηρεσιακά ταξίδια για να διασφαλίσουν την καριέρα τους.

Η αδικία ως γνωστόν, διαβρώνει την λειτουργία των κρίσεων και πρέπει να ανακτηθούν αξίες απαραίτητες, ώστε οι κρίσεις να διέπονται από αξιοκρατικούς κανόνες. Ο τέως Α/ΓΕΕΦ Ανγος κ. Δημόκριτος Ζερβάκης, φέρει μεγάλη ευθύνη για την αποδοχή του αποτελέσματος κρίσεων στελεχών έτους 2023. Σε πρόσφατη επιστολή μου, έθεσα πολλά ερωτήματα προς τον ίδιο αλλά δεν πήρα καμία απάντηση, προφανώς γιατί επέλεξε να φέρει τον τίτλο του «αρεστού» προς στον πολιτικό του προϊστάμενο. Το αποτέλεσμα απλό: Αλλαγή πλεύσης από τα όσα αρχικά ο ίδιος πρότασσε περί αξιοκρατίας, εντιμότητας και δικαιοσύνης. Όταν βρεθεί κάποιος σε θέση εξουσίας, συμπεριφέρεται αλλιώς δηλαδή, «Αρχή άνδρα δείκνυσι». Από την άλλη, το Υπουργείο Άμυνας μετά την διαδικασία των κρίσεων έτους 2023, δήλωνε υπερήφανα πως «οι αποστρατείες αποτελούν την μόνη οδό».

Το νέο Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεως στελεχών έτους 2024, το οποίο θα συγκροτηθεί σε λίγους μήνες καλείται να διαδραματίσει το δικό του ξεχωριστό ρόλο, ώστε να θωρακίσει τα αισθήματα αξιοκρατίας, εντιμότητας και δικαιοσύνης που κάποιοι καταπάτησαν το έτος 2023. Αν δεν ακολουθηθεί από το Συμβούλιο Κρίσεως ένας «κώδικας τιμής», με σεβασμό προς όλα τα στελέχη της ΕΦ, το αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας θα είναι απογοητευτικό και ενδεχομένως οι αντιδράσεις πολλαπλές από τυχόν αδικημένα στελέχη.

Συνοπτικά κατά την ταπεινή μου άποψη, ο «κώδικας τιμής» περιλαμβάνει:

α. Υιοθέτηση των νέων κριτηρίων που προνοεί η νομοθεσία για το έτος 2024, με κάθε αυστηρότητα και χωρίς παρεκκλίσεις. Εδώ αξίζει να αναφερθεί, ακόμα κάποιοι διοικητές αναζητούν το λάθος καθώς, αριθμός στελεχών τους δεν πέρασε από την προκαθορισμένη διαδικασία σωματομετρικής εξέτασης.

β. Υιοθέτηση χωρίς καμία παρέκκλιση του επιπλέον κριτηρίου, κατοχής μεταπτυχιακού τίτλου το οποίο υιοθετήθηκε για πρώτη φορά στις κρίσεις έτους 2023. Το γνωστό σε όλους, «ξαφνικά λιγόστεψαν οι πτυχιούχοι» δεν αποτελεί δικαιολογία.

γ. Τα «κατά παραγγελία πτυχία» της εποχής μας, να μην είναι εκπρόθεσμα και να συνοδεύονται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνώρισης από το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) διότι, σε διαφορετική περίπτωση και το πτυχίο της ζαχαροπλαστικής θα μετρά.

Κλείνω την τοποθέτησή μου με ένα καταληκτικό σχόλιο προς το νέο κ. Υπουργό Άμυνας: Κύριε Υπουργέ, το έργο σας στις επερχόμενες κρίσεις στελεχών της ΕΦ, θα κριθεί και θα αξιολογηθεί με βάση τις αποφάσεις σας. Για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους, υπάρχει και η ημέρα της αφυπηρέτησης. Αυτό που μένει και συνοδεύει πάντα τον καθένα από εμάς ξεχωριστά είναι: Αναγνώριση ή Περιφρόνηση. Επομένως «Νόει το πραττόμενον», με καθαρές συνειδήσεις για δίκαιες κρίσεις!

*Ταξίαρχος (ε.α.)