Η ρευστή διεθνής οικονομική κατάσταση, η αβεβαιότητα και οι αλλεπάλληλες εξελίξεις που διαδραματίζονται σε παγκόσμια κλίμακα περιπλέκουν την καθημερινότητα των κυπριακών επιχειρήσεων, των οποίων η ανθεκτικότητα δοκιμάζεται συνεχώς. Το κυπριακό επιχειρείν προσπαθεί να προσπερνά τα εμπόδια που εμφανίζονται μπροστά του, ενώ ταυτόχρονα δεν αμελεί τα βήματα που οφείλει να ακολουθεί ούτως ώστε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του τόσο προς τον τόπο, όσο προς την κοινωνία και το περιβάλλον.

Το ζήτημα της ενέργειας αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό προσκήνιο, καθώς οι χειρισμοί γύρω από αυτό μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα, να βελτιώσουν αλλά και να επιβαρύνουν την κατάσταση του επιχειρηματικού κόσμου. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στραμμένες προς την πράσινη μετάβαση και  εντείνονται συνεχώς με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων που έχει θέσει η ίδια η Ένωση για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τη δέσμη Fit for 55.  

Έχει καταστεί σαφές ότι η συνεχής ανάπτυξη των επιχειρήσεων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενεργειακές πρακτικές που ακολουθούν. Η χρήση ενεργειακά συμφερουσών πρακτικών, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας μιας εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το κόστος παραγωγής και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της. Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), το κόστος ενέργειας είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, γι’ αυτό καταβάλλουν προσπάθειες μέσω των νέων τεχνολογιών για όσο το δυνατό μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας και εξεύρεση λύσεων που θα μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος.

Το κόστος ενέργειας προβληματίζει επίσης και τους απλούς καταναλωτές, αφού επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης. Η στέγαση αποτελεί καίριο πρόβλημα, συνυφασμένο με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, η οποία στην Κύπρο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ. Συνεπώς, η ανοικοδόμηση καινούργιων οικιών και η ανακαίνιση υφιστάμενων, με οικοδομικά υλικά τα οποία συμβάλλουν στην  εξοικονόμηση ενέργειας βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα του καταναλωτικού κοινού.

Σε αυτά τα πλαίσια, με σημείο εκκίνησης το 2005, όταν η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα ενέργειας ήταν ακόμα στα σπάργανα, η ΟΕΒ πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την 1η Έκθεση «SAVE ENERGY», ενημερώνοντας το αγοραστικό κοινό για τις νέες τεχνολογίες που θα εξοικονομούσαν ενέργεια και χρήμα, στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Η ΟΕΒ μένει πιστή στο ραντεβού με τις επιχειρήσεις και το κοινό και διοργανώνει και φέτος για 18η χρονιά, την έκθεση «SAVE ENERGY, GreenBiz & AquaTech Expo».

Πέραν των 50 επιχειρήσεων μετέχουν στην Έκθεση και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις σε τεχνολογίες αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δόμησης και ανακαίνισης, θέρμανσης και ψύξης, μείωσης του ενεργειακού κόστους, ηλεκτροκίνησης, τεχνολογιών τηλεπικοινωνιών, συστημάτων ασφαλείας, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, κυκλικής οικονομίας, καθώς και επεξεργασίας και εξοικονόμησης νερού.

Μέσω της «SAVE ENERGY, GreenBiz & AquaTech Expo» η ΟΕΒ, όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να ενημερώσει χιλιάδες επισκέπτες και να ωθήσει το καταναλωτικό κοινό προς προϊόντα και υπηρεσίες που μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα, σέβονται το περιβάλλον και ταυτόχρονα  κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος. Ζητούμενο, στο μεταβαλλόμενο τοπίο που δρούμε, είναι η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία, η αναζήτηση καινοτομιών και η ανάληψη πρωτοβουλιών οι οποίες θα εξυπηρετούν την κοινωνία και θα διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η επιστημονική γνώση αποτελεί τον κυριότερο σύμμαχο του επιχειρηματικού κόσμου για ανάπτυξη και βιωσιμότητα, έτσι παράλληλα με την Έκθεση θα πραγματοποιηθεί το 3ο Επιστημονικό/ Επαγγελματικό Συνέδριο για την ενέργεια και την κυκλική οικονομία, στο οποίο θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν τα σημαντικότερα τρέχοντα ζητήματα αναφορικά με τον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

 – Η «SAVE ENERGY, GreenBiz & AquaTech Expo 2024» διοργανώνεται το διήμερο 13 & 14 Απριλίου 2024, στο City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Χορηγοί της Έκθεσης είναι ο ΟΠΑΠ Κύπρου, η CYTA, τα Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ  και η SP Green Energy Ltd. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα της έκθεσης για περισσότερες πληροφορίες www.savenergy.org.cy.  

* Λειτουργός, Τμήμα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΟΕΒ