Η συμπλήρωση ενός χρόνου από τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, που οι πολίτες ανέδειξαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτρέπει την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που έχουν επιτευχθεί, σύμφωνα με τη λαϊκή εντολή για την εφαρμογή ανθρωποκεντρικής πολιτικής και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα πολιτική εποχή.

Ο θετικός απολογισμός του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας και στα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας: Στο Κυπριακό αναπτύχθηκε κινητικότητα με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά από μακροχρόνια στασιμότητα, η οικονομία αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης μετά από μία και πλέον δεκαετία, ο κρατικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των τελευταίων δεκαετιών, ενώ σταδιακά επιλύονται ζητήματα που διαχρονικά παρέμεναν ανοιχτά.

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υλοποιήσαμε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και πετύχαμε σημαντικά ανθρωποκεντρικά αποτελέσματα, από τα οποία επωφελούνται έμπρακτα χιλιάδες πολίτες της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας.

>Διαφυλάξαμε την εργατική ειρήνη και αναβαθμίσαμε τον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους,  προτείνοντας λύσεις και καταλήγοντας σε συμφωνίες που διασφαλίζουν την ομαλότητα και τη σταθερότητα στις εργασιακές σχέσεις.

>Ενισχύσαμε τις απολαβές για χιλιάδες εργαζόμενους, μικρομεσαίους και χαμηλόμισθους: Με τη Συμφωνία για το αυξημένο ποσοστό καταβολής της ΑΤΑ επωφελήθηκαν
>180 000 εργαζόμενοι και 60 000 δικαιούχοι κοινωνικών παροχών, με το Διάταγμα για την αύξηση των κατώτατων μισθών για 19 επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία επωφελήθηκαν 5 000 ξενοδοχοϋπάλληλοι και με το Διάταγμα για την αύξηση του Εθνικού Κατώτατου μισθού στα €1000 επωφελήθηκαν 25 000 χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.

>Βελτιώσαμε τις συνθήκες για ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, με περισσότερη ευελιξία και με τη χρήση της τεχνολογίας: Με τον Νόμο για την αξιοποίηση της τηλεργασίας από τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις, με το Διάταγμα για τη διακοπή των εργασιών λόγω καύσωνα στις μεταφορές και στα εργοτάξια και με τον Νόμο για την προστασία των εργαζομένων από την παρατεταμένη ορθοστασία. 

>Αναβαθμίσαμε την εξυπηρέτηση των πολιτών, γρήγορα και αποτελεσματικά: Με την καταβολή της θεσμοθετημένης σύνταξης εντός ενός μηνός για 6000 νέους συνταξιούχους ετησίως, καταργώντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος, με την ανταπόκριση στο 95% των εισερχόμενων κλήσεων στο τηλεφωνικό κέντρο, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε περίπου 220 000 τηλεφωνήματα σε αντιδιαστολή με τις χιλιάδες αναπάντητες κλήσεις των προηγούμενων χρόνων και με την επιτάχυνση κατά 60% στην εξέταση των αιτημάτων των εργοδοτών για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών που διαχρονικά είχαν καθυστερήσεις πολλών μηνών.

>Υποστηρίξαμε περισσότερο τους νέους εργαζόμενους για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία, για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και για να δημιουργήσουν τις οικογένειές τους: Με τη Συμφωνία για την αύξηση κατά €100 των απολαβών για 500 νέους ασκούμενους δικηγόρους και μηχανικούς, με την έναρξη των Συμβάσεων για προγράμματα ανάπτυξης πράσινων και ψηφιακών δεξιοτήτων για 34 000 συμμετέχοντες, και με τον Νόμο για την αύξηση της άδειας μητρότητας στους πεντέμισι μήνες για 5000 νέες εργαζόμενες μητέρες που θα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι για ακόμα ένα μήνα μαζί με το νεογέννητο παιδί τους.

Η μεθοδική υλοποίηση του Προγράμματος Διακυβέρνησης θα συνεχιστεί ώστε η εφαρμογή του να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την λαϊκή εντολή. Η κριτική είναι χρήσιμη και εποικοδομητική, σε συνδυασμό με τη διαρκή αυτοκριτική για να γινόμαστε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Κατά τον πρώτο χρόνο της Διακυβέρνησης έχουν γίνει σταθερά βήματα προς τα εμπρός και έχουν επιτευχθεί σημαντικά ανθρωποκεντρικά αποτελέσματα για τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την κοινωνία και την διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να ενισχύσουμε τη συνεργασία και να οικοδομήσουμε την ενότητα που χρειάζεται η χώρα μας για να οδεύσει προς το μέλλον με ασφάλεια και αισιοδοξία. Και μαζί θα καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα.

*Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων