Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Οκτώβρη του 2023 αποφάσισε αυτεπάγγελτα τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (ΗΟ) με μπαταρία (BEV) από την Κίνα . H έρευνα αποσκοπεί να εξακριβώσει κατά πόσο τα ηλεκτρικά οχήματα που εισάγονται από τη Κίνα είναι «παράνομα επιχορηγούμενα» από την Κινέζικη Κυβέρνηση.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ Φον Ντεν Λαιερ ανησυχεί για αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των Ευρωπαϊκών Εταιρειών κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν η έρευνα αποδείξει κάτι τέτοιο προφανές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε επιβολή δασμών στα κινέζικα ΗΟ. Η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής προφανώς δεν θα μείνει αναπάντητη από τους Κινέζους , αφού και η Κίνα είναι παράλληλα εισαγωγέας Ευρωπαϊκών οχημάτων , ενώ πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες αυτοκινήτων είναι εγκατεστημένες στη Κίνα.

Η έρευνα θα διαρκέσει 13 μήνες και θα εξετάσει τυχόν «συνέπειες, επιπτώσεις και επιβολής μέτρων» στους εισαγωγείς αλλά ακόμα και στους καταναλωτές των Κινέζικων ΗΟ στη ΕΕ. Είναι προφανές ότι η έρευνα επιχειρεί να εκφοβίσει την προσπάθεια εισαγωγής και πώλησης ΗΟ από τη Κίνα, ακόμα και σε Ευρωπαίους μελλοντικούς αγοραστές.

Σήμερα η τιμή πώλησης ενός ηλεκτρικού οχήματος με τις ίδιες ισοδύναμες προδιαγραφές ενός κινέζικου είναι τουλάχιστο δύο φορές ακριβότερο. Η Κίνα παράγει και πωλεί το 60% των ΗΟ παγκοσμίως. Συνεπώς η ηλεκτροκίνηση για τον Ευρωπαίο πολίτη κοστίζει περισσότερο συγκριτικά.

Η συνεχώς αναδυόμενη κινέζικη οικονομία και η μετατροπή της σε πρώτη παγκόσμια υπερδύναμη ξεπερνώντας σε μερικά χρόνια ακόμα και αυτή των ΗΠΑ , η αμφισβήτηση του αμερικανικού δολαρίου ως του μοναδικού παγκόσμιου μέσου συναλλαγής , η διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στον οργανισμό οικονομικής συνεργασίας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική ) κουνεί συθέμελα την δυτική παγκόσμια οικονομική τάξη και προκαλεί σοκ . Η πολιτική κατά των Κινέζικων προϊόντων και υπηρεσιών εκπορεύεται από τις ΗΠΑ με αποδέκτη και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απόδειξη αυτού του φόβου είναι η δήλωση Τράμπ ότι αν εκλεγεί θα επιβάλλει 100 % δασμό στα κινέζικα ΗΟ. Αυτή η πολιτική της τοποθέτησης εμποδίων προστατευτισμού κατά της παγκοσμιοποίησης της αγοράς εξυπηρετεί μεν τα συμφέροντα των ολιγαρχιών και των μονοπωλίων , δεν εξυπηρετεί όμως τα συμφέροντα των λαών και του ίδιου του περιβάλλοντος.

Η πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στη περίπτωση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των λαών της Ευρώπης . Αντίθετα το ντόμινο αυξήσεων οδήγησε 95 εκατομμύρια να ζουν με το κίνδυνο της φτώχειας τη στιγμή που η Κίνα έβγαλε από τα όρια της φτώχιας σχεδόν ολοκληρωτικά 100 εκ ανθρώπους.

Η «ελεύθερη» οικονομία όπως αποκαλείται από τη νεοφιλελεύθερη αστική τάξη δεν είναι τόσο ελεύθερη τελικά και καλουπώνεται ανάλογα με τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.

*Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Αγροτικής Ανάπτυξης