Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Γεώργιος, την περ. Δευτέρα, 25/3/2024, έκανε μιαν εμπνευσμένη ομιλία για τον Μεγάλο Σηκωμό του Έθνους των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων δυναστών. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως «η αναβίωση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου – Ελλάδος είναι ύψιστης σημασίας για την εθνική επιβίωσή μας». Και υπογράμμισε: «Χωρίς τη δέουσα αμυντική θωράκιση, την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς, την αντιμετώπιση της καθημερινής εισόδου των λαθρομεταναστών και τη μέγιστη αξιοποίηση των παρατηρούμενων γύρω μας μεταβολών, δεν θα πρέπει να συρθούμε σε διαπραγματεύσεις, με τουρκικούς ουσιαστικά όρους, όπου θα συναντήσουμε αφόρητες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις».

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ως αναμενόταν, ρωτήθηκε σχετικά. Με ειρωνεία και έκδηλη απαξίωση του Αρχιεπισκόπου, δήλωσε: «Σημασία έχει πολύ περισσότερο τι γίνεται στην πράξη παρά κάποια που ακούγονται πολύ ισχυρά, αλλά σημασία έχει τι γίνεται στην πράξη. Και μπορώ να σας πω ότι γίνονται σαφώς πολύ περισσότερο από όσα γίνονταν όταν υπήρχε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Και αυτό το λέω, το γνωρίζω από πρώτο χέρι, ειδικότερα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου και της ενημέρωσης που έτυχα από τους αρμόδιους. Ειδικότερα στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας, όσο περισσότερα κάνουμε και όσο λιγότερα λέμε είναι προς την ορθή κατεύθυνση».

Ας δούμε, λοιπόν, αυτά τα «πολύ περισσότερα» που, δήθεν, γίνονται:

>Πρώτον, καταζητείται ένα δισεκατομμύριο ευρώ που όλοι εμείς οι φορολογούμενοι τα τελευταία 4-5 χρόνια δώσαμε ευχαρίστως για την άμυνα αλλά η παρούσα Κυβέρνηση τα λεηλάτησε και τα διοχέτευσε σε τρύπες της δικής της ασωτίας με αδιαφάνεια και χωρίς εξηγήσεις.

>Δεύτερον, στα επόμενα λίγα χρόνια αφυπηρετούν οι πρώτες σειρές των ΕΠΥ με κρίσιμες ειδικότητες σε οπλικά συστήματα καθώς και γυναίκες ΕΠΥ που υπηρετούν επιτυχώς σε κρίσιμες επιτελικές θέσεις.

>Τρίτον, οι ΣΥΟΠ κατά εκατοντάδες αποχώρησαν από τις τάξεις της Ε.Φ. διότι το υπουργείο Οικονομικών, κατ’ εντολήν Χριστοδουλίδη, αρνείται να τους δώσει περισσότερα οικονομικά κίνητρα και ευπρόσωπους μισθούς, παρά και τις υποδείξεις της Επιτροπής Άμυνας.

>Τέταρτον, η Ε.Φ. υποφέρει από λειψανδρία. Χρειάζεται εκατοντάδες νέους ΣΥΟΠ, καλά εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους, για να επανδρώσει όσα οπλικά συστήματα ακόμα δεν τα πούλησε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη ή και νεότερα, ΑΝ αποκτήσουμε.

>Πέμπτον, η κυβέρνηση πούλησε τα ρωσικά ελικόπτερα στην Σερβία αλλά… πού είναι τα καινούργια που θα τα αντικαταστήσουν; Πότε θα αφιχθούν στην Κύπρο;

>Έκτον, βγάζουν σκάρτα και θα πωλήσουν τα 120 τροχοφόρα Κάσκαβελ για… μπακκίρες, κυριολεκτικά. Γιατί δεν τα εκσυγχρονίζουν όπως κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη; Θα τα αντικαταστήσουν; Για να μη αναφερθούμε στα άρματα Τ-80.

>Έβδομον, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, για λόγους καθαρά ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ, μείωσε κατά τρόπο εθνικά εγκληματικό, τη θητεία στους 14 μήνες και έκτοτε η Ε.Φ. έχει διαρκές κρίσιμο κενό επάνδρωσης ενώ ο Αττίλας είναι σε επιθετική διάταξη επί 24ώρου βάσεως.

>Όγδοον, ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε κομπάσει ότι θα αγοράζαμε από το Ισραήλ άρματα Μερκάβα καθώς και το αντιαεροπορικό σύστημα, Iron Dome, καλύτερο, δήθεν, από εκείνο που ήδη χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί. Άγνωστον, τώρα, αν κάποτε θα τα αποκτήσουμε αφού συνεχίζεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Εξάλλου, και να τα αγοράζαμε, ποιος θα τα επάνδρωνε αφού δεν προσλαμβάνεται ηλεκτρονικά εξειδικευμένο προσωπικό;

>Έννατον, ο Πρόεδρος ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ προεκλογικά ότι θα διαθέτει το 2% και πλέον του ΑΕΠ για την άμυνα. Φούμαρα και λήροι για εξαπάτηση των αφελών. Το ποσοστό για την άμυνα είναι πολύ κάτω από το 2%.

>Δέκατον, μόλις τις προάλλες, ο Πρόεδρος συμφώνησε με τους εταίρους μας για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής, οποία αποβλέπει στην ετοιμότητα κάθε κράτους-μέλους στον τομέα της άμυνας. Η Κύπρος διαθέτει κάποιες εταιρείες που ασχολούνται με την άμυνα. Καμία εξήγηση αν και πόσο θα επωφεληθούμε από αυτήν την Αμυντική Βιομηχανία της ΕΕ ή πώς θα συμμετέχουμε.

>Ενδέκατον, το Δόγμα ΕΑΧ έπρεπε να υπάρχει και να λειτουργεί, πανίσχυρο και αποτρεπτικό, από τον Έβρο μέχρι ανατολικά και πέραν του Ακρωτηρίου Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, διότι είναι κοινός ο Τούρκος εχθρός και γνωστοί οι επεκτατικοί-κατακτητικοί σχεδιασμοί του.

>Δωδέκατον, δεν αξιοποιείται η δύναμη της εφεδρείας και της εθνοφυλακής  που είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Φρουράς.

>Δέκατον τρίτον, αντι-drone διαγωνισμός για ασπίδα για πέντε σημαντικές και κρίσιμης σημασίας εγκαταστάσεις, που είχε προκηρυχθεί από την Αστυνομία, και που έπρεπε να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του 2024, ακυρώθηκε χωρίς εξηγήσεις (αποκάλυψη «Φιλελεύθερου»). Για ποιαν άμυνα, λοιπόν, φλυαρεί ακατάσχετα ο Ν. Χριστοδουλίδης και εμπαίζει αδίστακτα τους πολίτες;

>Δέκατον τέταρτον, η Πολιτική Άμυνα είναι ανύπαρκτη, μόνο για παρελάσεις. Ο άμαχος πληθυσμός καλύπτεται κατά 30% σε καταφύγια αμφιβόλου προστασίας. Φαντάζεται κανείς τι μακελειό θα συμβεί σε περίπτωση συγκρούσεων και βομβαρδισμών. Αλλά λησμονούμε…

Η μεν Ελλάδα νομίζει ότι βρίσκεται σε νέον υμέναιο με την Τουρκία. Είναι αντιληπτόν ποιος κάνει τον γαμπρό και ποιος τη νύφη… Ο Ερντογάν μόλις πριν από λίγα 24ωρα ολοφυρόταν επειδή ο Ετσεβίτ δεν κατέλαβε όλη την Κύπρο το 1974 αλλά επιφυλάχθηκε να το πράξει ο ίδιος. Αθήνα και Λευκωσία επιδόθηκαν σε γελοίες καταγγελίες αλλά διά την ταμπακιέρα, δηλ. την έμπρακτη αποτροπή και εξουδετέρωση του τουρκικού εφιάλτη, ουδέν. Η δε Λευκωσία, με έναν φλύαρο επικοινωνιακά και επικίνδυνο πολιτικά Χριστοδουλίδη, χωρίς σχέδιο Β’, πορεύεται προς την τουρκοποίηση της Κύπρου, διά της διζωνικής τερατουργίας.

Και πότε γίνονται όλα αυτά τα άκρως ανεύθυνα και επικίνδυνα για την άμυνα και την ασφάλεια του τόπου; Συμβαίνουν ενώ ο Ερντογάν υλοποιεί τον «21ο αιώνα της Τουρκίας», διά της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και σε βάρος γειτονικών χωρών, ειδικά της Ελλάδος, της Κύπρου, της Αρμενίας, της Συρίας. Διερωτώμαι: Ποια είναι η άποψη του νέου αρχηγού ΓΕΕΦ; Τι λέγει ο νέος υπουργός Άμυνας; Ο Πρόεδρος να μη θεωρεί ότι όλοι σε αυτό τον τόπο είναι χάσκακες. Αν θέλει άμυνα και το εννοεί, ΟΦΕΙΛΕΙ να την φτιάξει χωρίς να εξαπατά και να παραπλανά τους πολίτες, φλυαρώντας ανεύθυνα.

Η άμυνα και η ασφάλεια του κυπριακού Ελληνισμού είναι η Αγία Τράπεζα της εθνικής και βιολογικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού. Συναρτώνται προς εκείνες της Ελλάδος. Αν Αθήνα και Λευκωσία δεν θέλουν να το καταλάβουν και εναβρύνονται με γλειψίματα, καλοπιάσματα, νέες υποχωρήσεις και γονυκλισίες προς τον Τούρκο, θα φροντίσει να τους το εξηγήσει οθωμανικά ένας νέος Αττίλας.