Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί εμβρόντητη τα τεκταινόμενα στην Μέση Ανατολή. Οι δηλώσεις των αντίπαλων στρατοπέδων δίνουν και παίρνουν και τα σύννεφα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου πυκνώνουν ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τους ανυποψίαστους πολίτες. Η έκρυθμη κατάσταση στην Μέση Ανατολή και οι συνήθεις ύποπτοι προβάλλουν στον κόσμο το δικαίωμα της αυτοάμυνας και της υπεράσπισης της εδαφικής τους ακεραιότητας λησμονώντας τα όσα ο κόσμος υπόκειται και οι απώλειες ζωών ολοένα και αυξάνονται. Ένας πόλεμος πάντα έχει παράπλευρες απώλειες και η δράση φέρνει αντίδραση….

Το παλαιστινιακό πρόβλημα δεν ξεκίνησε τώρα αλλά  παραμένει μια ανοικτή πληγή  εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης του Ισραήλ να αναγνωρίσει το δικαίωμα των παλαιστίνιων στην αυτοδιάθεση. Το ισραηλινό κράτος κινεί τα παγκόσμια νήματα και προσπαθεί να παρασύρει την ανθρωπότητα σε ένα τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο.  Ουσιαστικά προσπαθεί να  συμπαρασύρει ή καλύτερα να εξαναγκάσει τους πιστούς του συμμάχους Αμερική και Δύση σε πόλεμο προφασιζόμενο την υπεράσπιση της εδαφικής του ακεραιότητας.

Το τυφλό κτύπημα της 7 Οκτωβρίου που διεξήχθη από την Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ είναι καταδικαστέο. Παράλληλα όμως η απάντηση του Ισραήλ είναι ασύμμετρη και αδικαιολόγητα τόσο εκτεταμένη. Μέχρι τώρα έχασαν την ζωή τους περίπου 28 χιλιάδες Παλαιστίνιοι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η λεγόμενη αμυντική επιχείρηση του Ισραήλ εξελίσσεται σε γενοκτονία και προσομοιάζει με την γενοκτονία των Αρμενίων το 1915.

Το ερωτήματα που τίθενται είναι ιδιαίτερα  κομβικής σημασίας….

Μήπως η ζωή ενός παλαιστίνιου έχει λιγότερη αξία από την ζωή ενός Ισραηλινού ;

Mήπως η απάντηση του Ισραήλ στο κτύπημα της Χαμάς  εμπεριέχει βαθύτερα κίνητρα;

H θρασύτητα του Ισραήλ ξεπέρασε κάθε όριο. Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του προξενικού τμήματος  της Ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό ήταν στην πραγματικότητα επίθεση τακτικής. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν 11 άνθρωποι αναμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη των Φρουρών της επανάστασης θέτοντας  πλέον τις βάσεις ενός γενικευμένου πολέμου στην ήδη τεταμένη κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Η απάντηση του Ιράν ήταν πλέον αναπόφευκτη για λόγους γοήτρου και εσωτερικής κατανάλωσης αλλά και η ανταπάντηση των Ισραηλινών φυσικά θα είναι άμεση.

Ο πόλεμος πλέον από τοπικός λαμβάνει σιγά σιγά μεγάλες διαστάσεις. Το Ισραήλ εμπαίζει την νοημοσύνη μας και οι σύμμαχοι του Αμερική και Δυτικοί κλείνουν τα ματιά μη μπορώντας να ελέγξουν στην Ισραηλινή επιθετικότητα. Το Ιράν όμως δεν είναι η παλαιστινιακή Χαμάς. Διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Μέση Ανατολή και ισχυρούς συμμάχους όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα. Στην πραγματικότητα πλέον τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ουκρανία συγκρούονται τα δυο μεγάλα στρατόπεδα και τον καθοριστικό ρόλο θα τον διαδραματίσει τόσο η Ρωσία όσο και η Αμερική. Ας μην ξεγελάμε πλέον τον εαυτό μας ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται την εδαφική του ακεραιότητα και το δικαίωμα του στην Άμυνα. Είναι ένα  ποίημα κενού περιεχομένου. Παρακολουθήσαμε άναυδοι  τον αεροπορικό βομβαρδισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης  World central Kitchen στην λωρίδα της Γάζας.Ήταν απλά ένα στρατιωτικό λάθος ισχυρίζεται το Ισραήλ. Τα πράγματα είναι πλέον  ξεκάθαρα….και ας ελπίζουμε ότι θα αποφευχθούν τα χειροτέρα…

Η μικρή και μοιρασμένη Κύπρος…το χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος…. δέχεται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της. Η Κύπρος ήδη εμπλέκεται στον πόλεμο έμμεσα η άθελα της. Η χρήση των βρετανικών βάσεων ως ορμητήριο πολεμικών αεροπλάνων με στόχο την απόκρουση της ιρανικής αντεπίθεσης στο Ισραήλ μας ενέπλεξε σε σοβαρές περιπέτειες. Το χειρότερο είναι ότι η Κυπριακή κυβέρνηση βρίσκονταν σε λήθαργο και όπως μας είπε ο πρόεδρος ενημερώθηκε κατόπιν εορτής εφόσον εμείς οι ίδιοι ζητήσαμε ενημέρωση. ΟΙ βρετανοί ουδέποτε μας βοήθησαν είτε στο κυπριακό με την πολιτική του διαίρει και βασίλευε είτε στο διεθνές σκηνικό . Ακόμη και το 1974 ένεκα της εισβολής ουδέποτε επενέβησαν ασκώντας τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης που απορρέει από τις συνθήκες Ζυρίχης –Λονδίνου του 1960. Από την στιγμή που χρησιμοποιούνται οι βάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς που εν πλέκουν το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πολεμικές συρράξεις οφείλουν να ενημερώνουν, είναι υποχρέωση τους, γιατί τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια. Η μεγάλη εικόνα μας κατακεραυνώνει ως εχθρούς και όχι ως δυνάμεις σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή  όπως θέλει να μας παρουσιάζει το πολιτικό αφήγημα των κομμάτων. Το σχέδιο Αμάλθεια τέλειωσε πριν καν ξεκινήσει. Ο θαλάσσιος διάδρομος για αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας στην Λωρίδα  της Γάζας μετατράπηκε σε δίοδο εισροής πολιτικών προσφύγων.  Η πολιτική της ξύλινης γλώσσας απέτυχε παταγωδώς.

Ο Κυπριακός Λαός πρέπει να αφυπνιστεί όσο και οι πολίτικες δυνάμεις διότι έπονται τα χειρότερα και εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Τα τελευταία 10 χρόνια η εξωτερική πολιτική στράφηκε εξ ολοκλήρου στην Αμερική και Δύση απεμπολώντας ουσιαστικά και τορπιλίζοντας τις παραδοσιακές σχέσεις μας με την Ρωσία που ήταν διαχρονικός σύμμαχος μας στο Συμβούλιο Ασφάλειας και στο κυπριακό. Είναι επιτακτική ανάγκη η αναδόμηση της της εξωτερικής μας πολιτική, ειδάλλως θα το πληρώσουμε ακριβά και πρώτος ο πολυβασανισμένος λαός της Κύπρου.

 Ας ξυπνήσουμε επιτέλους…

Η ανοχή και απάθεια είναι οι τελευταίες αρετές μιας κοινωνίας που πεθαίνει….Αριστοτέλης…