Διάβασα πολλές φορές στο Philenews το άρθρο της 5ης Απριλίου σχετικά με τα κέντρα αναψυχής και πραγματικά προσπάθησα πάρα πολύ να το προσπεράσω, χωρίς τελικά να τα καταφέρω γι’ αυτό και δεν θα αποφύγω κάποια σχόλια. 

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής και οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι έξω φρενών με την πολιτική που εφαρμόζεται φέτος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης στο Philenews. Κατανοητή η προσπάθεια του κ. Λεβέντη να στηρίξει τα συμφέροντα των μελών του. Όλοι θέλουμε μια ανθηρή οικονομία, όλοι θέλουμε όλες οι επιχειρήσεις να ευημερούν αφού αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην δική μας καθημερινότητα. Όχι όμως έναντι οποιουδήποτε τιμήματος και προπάντων όχι έναντι οποιονδήποτε εκπτώσεων σε θέματα ασφάλειας. Μετά από τόσες τραγωδίες που ζήσαμε σαν λαός θα έπρεπε να δείχνουμε περισσότερη ευαισθησία στα θέματα αυτά.

Καταρχάς, θεωρώ ως δεδομένο ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει εισηγήσεις πυροπροστασίας με μοναδικό στόχο την αποφυγή έναρξης πυρκαγιάς σε κάποιο χώρο, αλλά και στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά, αυτή να μην επεκτείνεται γρήγορα ώστε να δοθεί χρόνος στους ενοίκους / θαμώνες να απομακρυνθούν με ασφάλεια και στις δυνάμεις πυρόσβεσης να εργαστούν σε ποιο ασφαλές περιβάλλον. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΔΕΝ κάνει εισηγήσεις πυροπροστασίας σε μια «προσπάθεια να μπουν προσκόμματα στην ανανέωση των αδειών λειτουργίας των κέντρων αναψυχής». Όπως το υπουργείο Άμυνας κατασκευάζει αμυντικά έργα για να μπορέσει να αμυνθεί σε περίπτωση εχθροπραξιών και η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει εισηγήσεις πυροπροστασίας για να μπορέσει σε περίπτωση πυρκαγιάς να αμυνθεί έναντι της φωτιάς και να προστατεύσει ζωές και περιουσίες. Αν τα μέτρα που εισηγείται, αναιρούνται με προσθήκες, αλλαγές και μετατροπές τότε την κρίσιμη στιγμή δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και αφού θρηνήσουμε για άλλη μια τραγωδία και αφού κανείς δεν θα αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη, θα τα φορτώσουμε σε μια ερευνητική επιτροπή και θα νοιώθουμε όλοι καλά.

Ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ τώρα που έληξε η περίοδος χάριτος που τους δόθηκε πριν από πέντε χρόνια, αυτή να ανανεωθεί. Αφού στα πέντε χρόνια που δόθηκαν δεν προχώρησαν στην συμμόρφωση των όρων των αρμοδίων Αρχών για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας γιατί να το πράξουν αν τους δοθεί νέα παράταση. Απλά θα συνεχίσουν να λειτουργούν πιθανόν και με νέες παρανομίες για άλλα πέντε χρόνια και με την λήξη της περιόδου να ζητούν εκ νέου ανανέωση.

Τα υποστατικά που δεν έχουν μόνιμες παράνομες επεμβάσεις πρέπει να επιθεωρούνται, τόνισε. Δηλαδή θα χωρίσουμε τις παράνομες επεμβάσεις σε μόνιμες και προσωρινές;

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΔΕΝ εφαρμόζει νέα πολιτική, εφαρμόζει τον νόμο και όσοι φέρουν ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να κρύβονται πίσω από αυτούς που εφαρμόζουν τον νόμο. Οι αρμόδιες τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν έπρεπε καν να στέλνουν αιτήματα επιθεώρησης στην Πυροσβεστική, για υποστατικά για τα οποία οι ίδιες δεν εκδίδουν τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Βέβαια οι τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν κρύβονται πίσω από την Πυροσβεστική μόνο για τα κέντρα αναψυχής αλλά και για άλλα θέματα όπως είναι οι προσβάσεις των οχημάτων έκτακτης ανάγκης σε συγκεκριμένες περιοχές π.χ. Λευκωσία (Λήδρας – Ονασαγόρου), Λάρνακα (Φοινικούδες) κ.τ.λ..

Ας διδαχθούμε λοιπόν από τα παθήματα μας και ας συμπεριφερθούμε πλέον υπεύθυνα και όχι να προωθούμε  την εντύπωση ότι τα προβλήματα τα δημιουργούν αυτοί που εφαρμόζουν τον νόμο και όχι αυτοί που τον καταπατούν. Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο νόμος είναι προβληματικός ας αναλάβουν την ευθύνη να τον αλλάξουν έχοντας κατά νουν την ασφάλεια του κόσμου και όχι τα διάφορα συμφέροντα. 

*Πρώην Β/Διευθυντής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας