Τον Αύγουστο του 2020 ο ΟΚΥπΥ προκήρυξε θέση Ανώτερου Νομικού Λειτουργού, καλώντας όσους ενδιαφέρονταν να υποβάλουν αίτηση, η οποία, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα έπρεπε να παραληφθεί στα γραφεία του Οργανισμού μέχρι τις 14.30 της 28ης Αυγούστου 2020. Μία από τις αιτήσεις αποδείχθηκε ότι παραλήφθηκε στα γραφεία του ΟΚΥπΥ στις 31 Αυγούστου. Και ενώ θα έπρεπε η αίτηση αυτή να μην είχε ληφθεί καν υπόψη και να είχε απορριφθεί, η αιτήτρια, όχι μόνο πέρασε από ολόκληρη τη διαδικασία, αλλά τελικά της προσφέρθηκε και η θέση.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Επιλογής για Διορισμό Ανώτερου Νομικού Λειτουργού του ΟΚΥπΥ, «η Επιτροπή κατά τη συνεδρία της ημερομηνίας 27/11/2020 αποφάσισε ομόφωνα να προσφέρει τη θέση του Ανώτερου Νομικού Λειτουργού στη Σ.Α. Εάν η Σ.Α. δεν αποδεκτεί τη θέση ή/και δεν πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναλάβει τη θέση, η Επιτροπή θα προσφέρει τη θέση στη Φ.Α. Εάν η Φ.Α. δεν αποδεκτεί τη θέση ή/και δεν πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να της δοθεί η θέση ο Οργανισμός θα ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία πρόσληψης του Ανώτερου Νομικού Λειτουργού». Τα πρακτικά υπογράφουν οι Χρίστης Λοϊζίδης, Ανώτερος Εκτελεστισκός Διευθυντής ΟΚΥπΥ, Ειρήνη Προκοπίου, Επιχειρησιακή Διευθύντρια ΟΚΥπΥ και Μαρίνος Καλλής, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΟΚΥπΥ.

Μετά την απόφαση του ΟΚΥπΥ να προσφέρει τη θέση στην υποψήφια, της οποίας η αίτηση αποδεδειγμένα και με σφραγίδα του Οργανισμού υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, η Φ.Α. προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο και τη δικαίωσε, κρίνοντας ότι η αίτηση της Σ.Α. υποβλήθηκε εκπρόθεσμα. Στην απόφασή του ημερομηνίας 19 Μαρτίου 2024, το Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η παράδοσή της μετά την καθορισμένη από την προκήρυξη προθεσμία, καθιστά εκπρόθεσμη την αίτηση και συνεπώς ανεπίτρεπτη και παράνομη την αξιολόγηση της υποψηφιότητας του ενδιαφερόμενου μέρους». (Η έμφαση είναι δική μου).

Και ενώ στην απόφασή της η Επιτροπή ανέφερε ότι «Εάν η Σ.Α. δεν αποδεκτεί τη θέση ή/και δεν πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναλάβει τη θέση, η Επιτροπή θα προσφέρει τη θέση στη Φ.Α.» ο ΟΚΥπΥ, με πρόεδρο σήμερα τον κ. Καλλή που είχε υπογράψει τότε και αυτός την απόφαση της Επιτροπής, προχώρησε στην επαναπροκήρυξη της θέσης, παραβιάζοντας ακόμα και τη δική της απόφαση.

Δεν αρκεί που ο ΟΚΥπΥ προχώρησε σε ανεπίτρεπτη και παράνομη αξιολόγηση μιας υποψήφιας, όπως απεφάνθη και το Διοικητικό Δικαστήριο, αφού η αίτηση της Σ.Α. υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και δεν έπρεπε καν να ληφθεί υπόψη, δεν εφάρμοσε ούτε και τη δική του απόφαση να προσφέρει τη θέση στη Φ.Α. αν υπήρχε πρόβλημα με την Σ.Α.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, είναι ενήμερος για τα διαδραματισθέντα. Ενώ είναι νομικός και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τί σημαίνει η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, αντί να απαιτήσει χρηστή διοίκηση, αφού το κράτος εξακολουθεί να καλύπτει τα ελλείμματα του ΟΚΥπΥ με τα χρήματα των φορολογουμένων και να εφαρμόσει τη δική του απόφαση, σφυρίζει αδιάφορα.

Δεν γνωρίζω αν και τί παιχνίδια παίζονται στον ΟΚΥπΥ, αλλά αυτή η ιστορία είναι μια καραμπινάτη παράβαση του νόμου, της χρηστής διοίκησης, σκάνδαλο ολκής, διασπάθιση δημοσίου χρήματος (γιατί στο τέλος, με βάση προηγούμενες αποφάσεις για παρόμοιες περιπτώσεις, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν όλους τους μισθούς στη Φ.Α.) και μεγάλη πρόκληση.

Αφού ο υπουργός Υγείας «ποιείται την νήσσαν», οφείλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να επέμβει πάραυτα και να βάλει όλους στη θέση τους, αφού περί άλλων τυρβάζουν.

*Πολιτικός Επιστήμονας/Δημοσιογράφος