Μας απομένει ένας μήνας για τις ευρωπαϊκές εκλογές, την μεγαλύτερη πολυεθνική δημοκρατική διαδικασία στον κόσμο. Οι εκλογές μας θα είναι μια στιγμή πραγματοποίησης επιλογών, χάραξης πορείας και ανάληψης ευθύνης.
 
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο πως υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν να πετύχουμε.

Δεν περνάει ούτε μία εβδομάδα χωρίς αποκαλύψεις για κακόβουλες δυνάμεις, τρίτες χώρες, ιστοσελίδες και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διασπείρουν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Αυτές οι απόπειρες υπονόμευσης της δημοκρατίας μας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργούμε στην Ευρώπη, με διαφάνεια και με σεβασμό στην ελευθερία του λόγου, είναι εξαιρετικά σοβαρές και ανησυχητικές. Δεν χωράει αμφιβολία ότι η κοινή μας απάντηση πρέπει να είναι αντίστοιχη.
 
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκείνοι για τους οποίους και μόνον η ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά απειλή. Εκείνοι που βλέπουν τον αυταρχισμό ως λύση. Εκείνοι που θα κάνουν τα πάντα για να υποσκάψουν τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, να κατακλύσουν τα μέσα ενημέρωσής μας με προπαγάνδα ή ακόμη και με ξεκάθαρη χειραγώγηση. Εκείνοι που σπέρνουν την αμφιβολία, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και τα εκλογικά αποτελέσματα. 
 
Γι’ αυτό τον λόγο, δεν αρκούν όσα και να πούμε για τη σημασία αυτών των εκλογών. Σε μια χρονιά κατά την οποία το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσέλθει στις κάλπες και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα, έχουμε συλλογική ευθύνη να υπερασπιστούμε τον τρόπο ζωής μας. Να αντιμετωπίσουμε όσους προσπαθούν να μας υπονομεύσουν και να σκεφτούμε με κριτικό πνεύμα για όσα βλέπουμε και διαβάζουμε, ιδίως στο διαδίκτυο. 
 
Και αυτό το πετυχαίνουμε όταν μιλάμε ξεκάθαρα και είμαστε ειλικρινείς. Οι εκλογές αυτές είναι σημαντικές. Το αποτέλεσμα θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ευρώπης για την επόμενη πενταετία. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα εκπροσωπούν εσάς και τη χώρα σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εγκρίνουν νομοθεσία και πολιτικές για τη μετανάστευση, την ασφάλεια, το κλίμα – αποφάσεις που θα μας επηρεάζουν καθημερινά όλους. Αυτή είναι η δημοκρατία στην πράξη και ο καλύτερος τρόπος για τη διαφύλαξή της είναι η συμμετοχή. 
 
Η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη. Οι προηγούμενες γενιές χρειάστηκε να δώσουν αγώνα γι’ αυτήν. Στις αρχές αυτού του μήνα, γιορτάσαμε 20 χρόνια από τη διεύρυνση του 2004 και την ελευθερία που έφερε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε 10 νέα κράτη μέλη, διότι σε μεγάλα κομμάτια της Ευρώπης εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που θυμούνται τι σημαίνει να ζεις σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, χωρίς δικαίωμα ψήφου. 
 
Η 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τι έγινε το 1950, ώστε να αντλήσουμε έμπνευση από την ιδέα της οικοδόμησης μιας ευρωπαϊκής κοινότητας ελευθερίας και δικαιωμάτων. Μιας Ευρώπης όπου ο πόλεμος είναι αδιανόητος και ουσιαστικά αδύνατος, μιας Ευρώπης που μας επιτρέπει να ονειρευόμαστε και στην οποία δημιουργούμε ευκαιρίες βασισμένες στις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. 
 
Την Ημέρα της Ευρώπης, έναν μήνα πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απευθύνω έκκληση σε περισσότερους από 350 εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν δικαίωμα ψήφου, να δράσουν υπεύθυνα και να συμμετάσχουν σε μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές διαδικασίες στον κόσμο.
 
Μην θεωρείτε δεδομένη την Ευρώπη. Υπερασπιστείτε την. Διαμορφώστε την. Γίνετε η Ευρώπη. Ψηφίστε.

*Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου