Το περιστατικό πρόκλησης εκτεταμένων καταστροφών στο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδιών Λάρνακας πέρα από αγανάκτηση, οργή και θλίψη, προκαλεί σοβαρό προβληματισμό ως προς την έγνοια των αρμοδίων να προστατεύουν τη δημόσια περιουσία. Ας σημειωθεί ότι υπήρξε και ανάλογο περιστατικό πριν λίγες μέρες στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού, στον Στρόβολο.

Δικαιολογίες δε χωρούν από κανένα. ΥΠΑΝ, Αστυνομία, Σχολικές Εφορείες οφείλουν να σταματήσουν τις δημόσιες δηλώσεις, διακηρύξεις και κενολογίες. Αντί τούτου επιτέλους πρέπει να πείσουν τους Βουλευτές, οι οποίοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών αλλά και τους κατά τόπους Τοπικούς Άρχοντες, πλείστοι των οποίων ζητούν με άνεση την επανεκλογή τους από τους πολίτες, όπως ισχυροποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των σχολείων και επιβολής ποινών σε οποιοδήποτε ενέχεται σε τέτοιες ενέργειες.

Όσο, δε, για το ότι το σχολείο φυλαγόταν από Ιδιωτική Εταιρία Ασφάλειας και όμως ο ανήλικος βρήκε τρόπο να προκαλέσει τις καταστροφές που περιγράφονται (σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ), προκαλεί περαιτέρω ερωτηματικά για την όλη διαχείριση του θέματος.

Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν συνεχώς την ανάγκη να προφυλαχθούν τα σχολικά κτήρια και να προστατευθεί η ασφαλής διαβίωση και η αισθητική των χώρων. Δυστυχώς οι παρεμβάσεις τους δε βρίσκουν ανταπόκριση.

Συνέπεια της μη υπεύθυνης στάσης των αρμόδιων απέναντι στο πρόβλημα είναι η άνεση πολλών, οι οποίοι και αυξάνονται, να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες, χωρίς καμιά επίπτωση. Αντίθετα, ο φορολογούμενος πολίτης καλείται να πληρώσει τα σπασμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μας βιώνουν την καταστροφή στην καθημερινότητά τους, το εκπαιδευτικό έργο δυσχεραίνεται, η αισθητική δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα.

Στο παρόν κείμενο δε θα παραθέσω εισηγήσεις. Οι αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα οι Σχολικές Εφορείες γνωρίζουν τι πρέπει να πράττουν και τι δεν πράττουν. Γνωρίζουν επίσης και γιατί δεν το πράττουν αλλά και γιατί όσα μέτρα λαμβάνουν αυτά είναι αναποτελεσματικά.

Ως εκ τούτου απλά θέτω το ερώτημα δημόσια προς κάθε αρμόδιο: Τι περιμένουν να γίνει για να αναλάβουν τις ευθύνες τους;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πλείστοι Πρόεδροι και Μέλη των Σχολικών Εφορειών διεκδικούν είτε επανεκλογή είτε άλλο θώκο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ειρήσθω εν παρόδω «μεταρρυθμίζεται»… Οι πολίτες οφείλουν να προσέλθουν στις κάλπες, αν μη τι άλλο, κάνοντας μια αναδρομή στο δικό τους τοπικό περιβάλλον και να σημειώσουν τι έγινε και τι δεν έγινε, ώστε να έχουν τεκμήριο για την ψήφο τους.

Δάσκαλος

Πρόεδρος Α.Κί.ΔΑ.