Όσοι πήγαιναν σε κλειστές αίθουσες αθλητικών συναντήσεων με σκοπό «να τα σπάσουν», και αντί να παρακολουθούν πετόσφαιρα ή καλαθόσφαιρα, έπαιζαν γροθιές, πρέπει να το ξανασκεφτούν, λαμβάνοντας υπόψιν πως έρχονται κάμερες παρακολούθησης της κάθε κίνησης.

Σε πρώτο στάδιο θα εγκατασταθούν κάμερες στην κλειστή αίθουσα Αφροδίτη, στην αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στο Λευκόθεο και στο αθλητικό κέντρο Κίτιον. Εγκρίθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός €480.000 (€120.000 για κάθε μία από τις αίθουσες) και εκτιμάται πως σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το έργο θα υλοποιηθεί.

Στο σκεπτικό του ΚΟΑ καταγράφεται, πως σκοπός της εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV) είναι η καταπολέμηση της βίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ιστορικό Γ. Σ. Κόροιβος αναμένει την αναβίωση του

Το ποσόν προέκυψε από συμπληρωματικό προϋπολογισμό €9,4 εκατ. του ΚΟΑ και σε αυτόν περιλαμβάνεται και κονδύλι €1 εκατ. για αντισεισμική αναβάθμιση τμήματος του Μακαρείου σταδίου.

Η ενίσχυση και γενικά οι εργασίες δεν σχετίζονται με εκτεταμένες αλλαγές και ενισχύσεις οι οποίες θα καταστήσουν το στάδιο πλήρως λειτουργικό και οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυμανθούν σε περίπου €15 εκατ.

Στην παρούσα φάση οι εργασίες περιλαμβάνουν μόνο ενίσχυση της στατικής επάρκειας των κολόνων και των δοκών επί των οποίων στηρίζονται οι δυτικές κερκίδες. Σημειώνεται, πως σε κάποιο στάδιο εξέτασης των πιθανών λύσεων είχαν γίνει ακόμη και σκέψεις να κατεδαφιστούν οι κερκίδες και να κατασκευαστούν νέες, χωρητικότητας 5.000-6.000 θεατών.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενίσχυση της στατικής επάρκειας των δυτικών κερκίδων (περιλαμβανομένης και τοποθέτησης νέων καθισμάτων) καθώς και μερική συντήρησή τους. Μαζί με αυτά θα συντηρηθούν και τα υφιστάμενα κιγκλιδώματα.

Τα πιο πάνω αποτελούν αποφασιστικό βήμα έκδοσης πιστοποιητικού ασφαλείας από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, η οποία, υπό διαφορετικές συνθήκες δεν φέρεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει έκδοση του. Με άλλα λόγια, τυχόν έκδοση πιστοποιητικού θα καλύπτει μόνο τα τμήματα τα οποία θα κριθούν ασφαλή για τους αθλητές και τους φιλάθλους.

Τα τρωτά σημεία του Μακαρείου σταδίου διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια επιτόπιου ελέγχου που διενεργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Αρχικά, ομάδα εργασίας υπό τον πολιτικό μηχανικό κ. Πλάτωνα Στυλιανού, ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, διενήργησε πρωτοβάθμιο έλεγχο και ετοίμασε σχετική έκθεση την οποίαν υπέβαλε στον ΚΟΑ αλλά στην πορεία διενεργήθηκε και δευτεροβάθμιος έλεγχος ο οποίος προχώρησε σε μεγαλύτερο βάθος.

Στο πλαίσιο τόσον του πρωτοβάθμιου, όσον και του δευτεροβάθμιου ελέγχου ελήφθησαν δείγματα και διενεργήθηκαν εξειδικευμένες εξετάσεις αντοχής. Ο πολιτικός μηχανικός κ. Θέμος Δημητρίου, ο οποίος διενήργησε τον δευτεροβάθμιο έλεγχο ανέφερε, πως το Μακάρειο στάδιο δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα στατικά προβλήματα αλλά στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει και αντισεισμική αναβάθμιση. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είπε. Υπέδειξε επίσης, πως στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδότησης των σταδίων, και λαμβανομένου υπόψιν πως όταν κατασκευάστηκε δεν υπήρχε σε ισχύ ο αντισεισμικός κανονισμός, κρίθηκε ότι πρέπει να διενεργείται έλεγχος.

Όταν διαγνώστηκαν τα προβλήματα είχε τεθεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασιών  μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιελήφθη και κονδύλι για διαμόρφωση του στίβου στο στάδιο Στέλιος Κυριακίδης στην Πάφο, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν με σκοπό να ναυαγήσει η προσπάθεια από παράγοντες της Πάφου (περιλαμβανομένων και πολιτικών) ώστε να αφεθεί το στάδιο αποκλειστικά για τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Οι παράγοντες ζήτησαν να μην υλοποιηθεί το συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο ΚΟΑ για ανακατασκευή του στίβου στο Στέλιος Κυριακίδης.

Σημειώνεται, πως η Αρχή Αδειοδότησης υιοθέτησε διαδικασία ετήσιας παρακολούθησης των σταδίων ηλικίας πέραν των 10 ετών και τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν το 95% των σταδίων της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες των σταδίων ορίζουν πολιτικούς μηχανικούς οι οποίοι διενεργούν ελέγχους στατικής επάρκειας.

Από μελέτη της Αρχής προέκυψε, πως 17 από τα στάδια, κατασκευάστηκαν πριν το 1994 και 16 μετά το 1994, οπόταν τέθηκε σε ισχύ ο αντισεισμικός κανονισμός. Από το σύνολο των 33 σταδίων, τα 23 έχουν κατασκευαστεί πριν το 1999 και 10 μετά.

Από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ποσό €500.000 θα επωφεληθούν και προσφυγικά σωματεία. Άλλες €500.000 θα διατεθούν για γυμναστικούς συλλόγους και χώρους κλασικού αθλητισμού. Ποσό €500.000 θα διατεθεί επίσης για αντικατάσταση του συνθετικού τάπητα του στίβου στο ΓΣΠ. Ποσό €300.000 θα διατεθεί για γήπεδο στο Λιοπέτρι. Για το αθλητικό κέντρο Σπύρος Κυπριανού θα διατεθεί κονδύλι €280.000.