Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων όλων των μεγάλων οργανισμών. Αρχικά, βέβαια, η κυρίαρχη αντίληψη ήταν ότι οποιαδήποτε χορηγία ή φιλανθρωπία εκ μέρους μίας εταιρίας προσδιοριζόταν ως ΕΚΕ αλλά πλέον αυτό έχει αλλάξει. Οι εταιρίες όλο και περισσότερο συνδυάζουν τις όποιες δραστηριότητες ΕΚΕ με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
 

 Πολλές εταιρίες υιοθετούν δράσεις που πιθανόν να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, γεγονός που οδηγεί σε βέβαιη αποτυχία. Στην πρώτη οικονομική δυσκολία ή την πρώτη διοικητική ανακατάταξη η όποια πρωτοβουλία παραμερίζεται και σε βάθος χρόνου ξεχνιέται. Γι’ αυτόν τον λόγο η βιωσιμότητα είναι, πλέον, όρος που συνοδεύει την οποιαδήποτε στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
 
Οι σύγχρονες αντιλήψεις σε σχέση με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχουν καταστήσει σαφές ότι η βιωσιμότητα είναι προαπαιτούμενο καθώς μέσω αυτής προκύπτουν σοβαρά οφέλη σε βάθος χρόνου τόσο για την ίδια την εταιρία, όσο και για τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη (πελάτες, εργαζόμενους και κοινωνίας γενικότερα). Με αυτό σαν γνώμονα η ΕΚΕ μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για καινοτομίες και εξεύρεση λύσεων σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μία επιχείρηση και ο χώρος όπου δραστηριοποιείται. Αν αυτές οι λύσεις αξιοποιηθούν αποτελεσματικά τότε θα υπάρχει και μακροπρόθεσμο όφελος για την εταιρία.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα κυπριακού οργανισμού που δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, και αξίζει να παραδειγματιστούν κι άλλοι οργανισμοί του τόπου μας από τις δράσεις του, είναι η Cyta.
 
Η Cyta ως οργανισμός από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης δράσεων ΕΚΕ, υιοθέτησε μία ολιστική προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του Οργανισμού σε τομείς όπως η κοινωνία, το περιβάλλον και η οικονομία. Κύριος στόχος παραμένει η ενσωμάτωση όλων των δράσεων σε κάθε τομέα και δραστηριότητα του Οργανισμού. Στη βάση αυτής της προσέγγισης, έχει υπογράψει το 2004 τον «Χάρτη Αειφορίας» (Sustainability Charter) του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών ΕΤΝΟ, με τη δέσμευση να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία να προσφέρουν σημαντικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Με συγκεκριμένες λύσεις που βοηθούν όσους χρειάζονται βοήθεια.
 
Συνεισφορά προς τα παιδιά
•             Λύσεις για ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά, όπως τα λογισμικά Safe Internet – for home και Safe Internet – for schools της Cytanet, καθώς και η εφαρμογή safeMobile για κινητά και tablets.
•             Διοργάνωση σεμιναρίων και διαλέξεων σε σχολεία, με στόχο την εκπαίδευση παιδιών, γονέων και κοινού, για την ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
 
Υποστήριξη σε κοινωνικά σύνολα
Η προσβασιμότητα των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών από άτομα με αναπηρίες ή δυσκολίες στην όραση, την ακοή ή την κίνηση, αποτελεί για τη Cyta, σημαντικό θέμα εταιρικής υπευθυνότητας. Ο Οργανισμός αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και προσφέρει στα άτομα αυτά ίσες ευκαιρίες επικοινωνίας. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και να διευκολύνει τη ζωή και την επικοινωνία, προσφέρει μειωμένα τέλη σε περίπου 36 χιλιάδες συμπολίτες μας, των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από το όριο που καθορίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, ως το όριο φτώχειας, καθώς και σε ομάδες συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες.
 
Υποστήριξη της διαφορετικότητας στο χώρο εργασίας
Η Cyta έγινε ο πρώτος οργανισμός στη χώρα μας που υπέγραψε τον Εθνικό Καταστατικό Χάρτη της Διαφορετικότητας στο Χώρο Εργασίας (Diversity Charter). Στόχος του είναι η προώθηση της διαχείρισης της διαφορετικότητας και της ένταξης, καθώς και η διασφάλιση ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο.
 
Με την υπογραφή αυτού του Χάρτη, η Cyta καθίσταται πρωτοπόρος, όχι μόνο στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και στο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, σηματοδοτώντας με έμφαση τη βαρύτητα που της προσδίδει.
 

 
ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
 
Για την προστασία του περιβάλλοντος, η πολιτική που εφαρμόζεται βασίζεται στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία τους στο περιβάλλον.
 
Η Cyta έχει πετύχει για τρίτη συνεχή χρονιά την επαλήθευσή της, ως Οργανισμός με μηδενικά απόβλητα στις χωματερές, εξασφαλίζοντας το σχετικό πιστοποιητικό “Zero Waste to Landfill”, από την εταιρεία TUV Cyprus Ltd. Η επαλήθευση αυτή επιτυγχάνεται, όταν ένας οργανισμός ανακυκλώνει ποσοστό πέραν του 95% των αποβλήτων του. Για το έτος 2018, η Cyta, μέσα από τη συστηματική φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της, πέτυχε να επαναχρησιμοποιήσει/ανακυκλώσει ποσοστό 97,3% των αποβλήτων της.
 
Το επίτευγμα αυτό της Cyta αξιολογήθηκε ως πρωτοποριακό, χαρίζοντάς της το Χρυσό Βραβείο, στην κατηγορία «Ανακύκλωση–Επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων», στο Διαγωνισμό Environmental Awards 2018 σε Ελλάδα και Κύπρο.
 
Τα απόβλητά της που ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, χαρτί, πλαστικό, καλώδια, αλουμίνιο, μπαταρίες, εκτυπωτές, οχήματα, οργανικά απόβλητα, πασσάλους, μελανοδοχεία, ελαστικά, ξύλα, κ.ά. Σταθερά και υπεύθυνα, θέλει να πετύχει περαιτέρω μείωση του ποσοστού αποβλήτων που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, στοχεύοντας στο 0% απόβλητα στις χωματερές.
Επίσης, η Cyta, είναι η πρώτη κυπριακή εταιρεία που έχει εξασφαλίσει την πιστοποίηση όλων των καταστημάτων της με το πιστοποιητικό περιβαλλοντικής ποιότητας Green Offices, για την ποιότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης και λειτουργίας τους, ενώ μέχρι το τέλος του 2019, θα έχει πιστοποιήσει στο εν λόγω πρότυπο και όλα τα στελεχωμένα της κτήρια.
 
Το Green Offices είναι ένα πιλοτικό πρωτοποριακό πρόγραμμα περιβαλλοντικής ποιότητας για κτήρια και γραφεία. Το πρόγραμμα τυγχάνει διαχείρισης από την Κυπριακή Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος CYMEPA. Η απόκτησή του προϋποθέτει (α) την εφαρμογή και τήρηση αυστηρών κριτηρίων που σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας και νερού, (β) διαχείριση απορριμμάτων, (γ) χρήση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων προσωπικής καθαριότητας και απορρυπαντικών, (δ) ποιότητα τροφής και ποτών, (ε) μετατροπή των ελεύθερων χώρων σε χώρους πρασίνου και (στ) περιβαλλοντική εκπαίδευση.
 
Για την προστασία του περιβάλλοντος η πολιτική που εφαρμόζεται βασίζεται στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών που συνεισφέρουν στην αειφόρο ανάπτυξη και στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων από τη λειτουργία τους στο περιβάλλον. Την ίδια ώρα, η Cyta έχει εντάξει μέσα στις προτεραιότητές της, προγραμματισμένες δενδροφυτεύσεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματός της. Στο πλαίσιο του στόχου αυτού, η Cyta φυτεύει ένα δέντρο για κάθε δέκα νέες συνδέσεις Cytavision. Επίσης, προωθεί διαρκώς, ενέργειες για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, νερού και καυσίμων.

Τέλος, η Cyta είναι ο Πρώτος Στρατηγικός Συνεργάτης του Φιλοδασικού Συνδέσμου Κύπρου για την προστασία της βιοποικιλότητας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ξεκινήσει δράσεις, αρχίζοντας από την προστασία των νυχτερίδων, αφού είναι ένα από τα θηλαστικά που επηρεάζονται από τις δραστηριότητες του Οργανισμού.

 
Η Cyta, ένας οργανισμός κοινωνικά υπεύθυνος, συνεχώς αναζητά νέους τρόπους για να συνεχίσει να προσφέρει έμπρακτα και διαχρονικά, για ένα καλύτερο αύριο.