Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επισημοποίηση της εξαγοράς του κτηριακού συγκροτήματος του παλιού ΚΕΝ Πάφου από τον Δήμο Γεροσκήπου, οι διεργασίες για την αξιοποίηση του τεράστιου χώρου είναι πλέον σε πλήρη εξέλιξη, πλην όμως σε επίπεδο σχεδιασμών ακόμη και όχι κατασκευστικών εργασιών. Η δημοτική αρχή, με τη συνδρομή και φορέων της Πολιτείας που ενεργούν συμβουλευτικά, βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης με πρώτιστους στόχους την εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων για την όποια ανάπτυξη αποφασισθεί, αλλά και για την κεντρική ιδέα αυτής της ανάπτυξης.

Μιλώντας στον «Φ» ο δημαρχεύων Γεροσκήπου, Κυριάκος Χατζηβασίλης, έκανε λόγο για ένα έργο τεραστίων διαστάσεων σε οικονομικό και κατασκευαστικό επίπεδο για μια μικρή δημοτική αρχή όπως η Γεροσκήπου και διευκρίνισε ότι αναζητούνται οι πόροι και οι επενδυτές που θα αναλάβουν την προώθηση αυτή. Τα χρήματα του δανείου που είχε εξασφαλίσει ο Δήμος, διευκρίνισε ο κ. Χατζηβασίλης, αφορούσαν αποκλειστικά στην εξαγορά του χώρου από την ιδιοκτήτρια Τράπεζα Κύπρου και όχι την χρησιμοποίηση τους για προώθηση της ανάπτυξης.

« Σήμερα, είμαστε ακόμη στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης για να καταλήξουμε στο είδος και στην συγκεκριμενοποίηση των όποιων αναπτύξεων γίνουν στην περιοχή», τόνισε. « Απαιτείται πολύ προσοχή και στοχασμός στο τί θα γίνει σε αυτή την τεράστια έκταση, που είναι και ιστορικά φορτισμένη για τον Δήμο μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο δημαρχεύων Γεροσκήπου ξεκαθάρισε ότι τα δύο διατηρητέα κτήρια του παλιού ΚΕΝ, δηλαδή το τότε Διοικητήριο και το παλιό Φρουραρχείο έχουν ήδη περιέλθει στην κατοχή του Δήμου και δεν αποτελούν αντικείμενο που θα ενταχθεί στις όποιες προτάσεις και σχεδιασμούς του επενδυτή για ανάπτυξη της υπόλοιπης έκτασης.

Όπως είναι επίσης γνωστό, ο Δήμος έχει έλθει σε συμφωνία με το ΕΤΕΚ προκειμένου ο επιστημονικός φορέας να ενεργεί βοηθητικά και συμβουλευτικά προς την δημοτική αρχή στο θέμα της μεγάλης ανάπτυξης που σχεδιάζει ο Δήμος και στον κεντρικό του ιστό, μετά την αγορά του παλιού ΚΕΝ Πάφου.

«Επειδή πρόκειται για τεράστια έκταση και για κτήρια διατηρητέα με πολύ μεγάλη αξία και σημασία», παρατήρησε ο Κυριάκος Χατζηβασίλης « έχουμε συμφωνήσει με το ΕΤΕΚ να συνδράμει τους σχεδιασμούς που θα εκπονούμε ώστε η ανάπτυξη αυτή να είναι η αρμόζουσα».

Παράλληλα, η δημοτική αρχή με την εμπλοκή και άλλων επιστημόνων και τεχνοκρατών, προχωρεί στην προεργασία σε όλους τους τομείς ώστε το τεράστιου μεγέθους έργο της ανάπλασης να αρχίσει να υλοποιείται κατά το δυνατό συντομότερα.

Οι σχεδιασμοί, μετά τη συμφωνία Δήμου Γεροσκήπου και Τράπεζας Κύπρου για αγορά του ιστορικού χώρου από την τοπική αρχή, προνοούν την ανάδειξη και προστασία των διατηρητέων τμημάτων της έκτασης, αλλά και την οργανική σύνδεση της με τον υπόλοιπο κεντρικό ιστό της Γεροσκήπου.