Τα οδικά έργα στον Δήμο Λευκωσίας δεν έχουν τέλος και επειδή εκτελούνται χωρίς προγραμματισμό ταλαιπωρούν τους πολίτες, όπως υποστηρίζει Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών Λευκωσίας, η οποία επισυνάπτει και σχετικές φωτογραφίες.  

Πέραν των προγραμματισμένων οδικών έργων, φαίνεται ότι δρόμοι αποκόπτονται και από εργολάβους, με ή χωρίς άδεια, και δίχως να ενημερωθούν εκ των προτέρων οι περίοικοι ώστε να λάβουν τα μέτρα τους προκειμένου να μην εγκλωβιστούν και αυτοί και τα οχήματά τους. Κάποιες εργασίες στο οδικό δίκτυο εκτελούνται και από διάφορες Υπηρεσίες, αλλά στην περίπτωση αυτή ο προγραμματισμός είναι κάπως καλύτερος.  

Από πλευράς του, ο δήμος απαντά πως τα έργα υλοποιούνται για το καλό των δημοτών και της πόλης, ώστε όλοι να κυκλοφορούν με ασφάλεια και με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Πάντως, στην ίδια απάντηση, ο δήμος αναφέρει πως σε ένα από τα υπό εξέλιξη έργα, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν τον προσεχή Οκτώβριο, δηλαδή σε οκτώ μήνες. 

Στην ανοικτή επιστολή προς τον δήμο, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών Λευκωσίας υποστηρίζει, πως «οδικά έργα εκτελούνται χωρίς προγραμματισμό και διαρκούν επί μήνες κάτι το οποίο οδηγεί στην ταλαιπωρία των πολιτών της Λευκωσίας». 

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας παρατηρεί, πως «εκεί που λες ότι με αρκετή υπομονή θα τελειώσει και αυτό το μαρτύριο, πριν ολοκληρωθεί το ένα έργο ξεκινάει το επόμενο και τελικά αποκλείονται ολόκληρες γειτονιές, με τους δημότες να εγκλωβίζονται στην ίδια τους την γειτονιά». 

Σύμφωνα με την Ομάδα Πρωτοβουλίας, «μεγάλη μερίδα πολιτών απευθύνθηκε κατά καιρούς στον αρμόδιο Δήμο Λευκωσίας, αλλά αυτός είναι ανύπαρκτος». 

«Φαίνεται», προστίθεται στην επιστολή, «ότι η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων και ο Δήμαρχος Λευκωσίας έχουν πιο σημαντικές δουλειές να κάνουν από το να κοιτάξουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Λευκωσίας». 

Αναφέρεται επίσης, πως αρκετοί δημότες της Λευκωσίας, αν έχουν την ευκαιρία, προτιμούν να μετακομίσουν εκτός πόλεως. 

«Εμείς όμως, ως οργανωμένο σύνολο δημοτών Λευκωσίας, δεν θα εγκαταλείψουμε την πόλη μας», αναφέρεται στην επιστολή στην οποίαν προστίθεται: «Καλούμε άμεσα τον δήμαρχο και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους, είτε να ασχοληθούν και να επιλύσουν άμεσα το χάος που επικρατεί στην πόλη μας είτε αν δεν είναι ικανοί να το πράξουν να υποβάλουν την παραίτηση τους». 

Ο Ομάδα Πρωτοβουλίας, εγείρει και το ακόλουθο ερώτημα: «Με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να κλείσει (έστω και προσωρινά) οποιοδήποτε μέρος ενός δημόσιου δρόμου, δεν πρέπει να γίνει μετά από έγκριση του Αρχηγού Αστυνομίας ή έχει το δικαίωμα ο κάθε εργολάβος να κλείνει όποιο δρόμο και όποτε τον βολεύει»; 

Ο λειτουργός του δήμου, Γεώργιος Αράπογλου, ενώπιον του οποίου θέσαμε το περιεχόμενο της επιστολή της Ομάδας Πρωτοβουλίας, υπέδειξε πως «στόχος των έργων στις γειτονιές είναι η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής σε ένα περιβάλλον με ομοιόμορφα, ασφαλή πεζοδρόμια για όλους, υπογειοποιημένες υπηρεσίες, με μεγαλύτερη τάξη στην στάθμευση των οχημάτων, καθώς και ένα εκτενές δίκτυο αγωγών όμβριων υδάτων, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο πλημμυρών και όλα μαζί θα καθιστούν τις γειτονιές μας όμορφες και τη διαβίωση σε αυτές ευχάριστη».  

Σε σχετική απαντητική επιστολή του δήμου προστίθεται: «Θέλουμε εμείς, τα παιδιά μας, τα άτομα με αναπηρίες να περπατούν με ασφάλεια. Θέλουμε να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών». 

Δύο έργα σε εξέλιξη στις γειτονιές

Ο Δήμος εξηγεί στην επιστολή του, πως τη δεδομένη χρονική περίοδο, στις γειτονιές της Λευκωσίας βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έργα. Το πρώτο, στην περιοχή Αγίου Αντωνίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 13 δρόμους με συνολικό κόστος €1.358.000 + ΦΠΑ και, όπως αναφέρει, οι εργασίες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. 

Στην απάντηση του δήμου καταγράφονται και τα ακόλουθα: Το δεύτερο έργο, το οποίο «φωτογραφίζουν» στην επιστολή τους οι δημότες έχει συνολικό μήκος 2,5 χλμ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε 17 δρόμους με συνολικό κόστος €1.893.000 + ΦΠΑ. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος και θα έχει ολοκληρωθεί χωρίς καμία καθυστέρηση έως τον Οκτώβριο 2022. 

Ο δήμος υποδεικνύει επίσης, πως η εικόνα της πόλης αναβαθμίζεται και μερικά από τα οφέλη είναι η αύξηση της ασφαλείας των περιουσιών και απρόσκοπτη διακίνηση των πεζών, αύξηση της πυρασφάλειας, μη δημιουργία σκόνης και λάσπης ανάλογα με την εποχή και αποτροπή πλημμυρών. 

«Αναγνωρίζουμε την ταλαιπωρία που κάθε έργο προκαλεί μέχρι την ολοκλήρωσή του», αναφέρεται επίσης στην απάντηση του δήμου στην οποίαν προστίθεται: «Ο Δήμος Λευκωσίας είναι δίπλα στους δημότες για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων τυχόν να δημιουργούνται από τις εργασίες στη περιοχή τους. Τους καλούμε να μην διστάζουν να επικοινωνούν μαζί μας. Είμαστε βέβαιοι ότι με ανοιχτό πνεύμα και καλή θέληση, μαζί μπορούμε να βρούμε εκείνες τις λύσεις που τους αφήνουν ικανοποιημένους». 

Και καταλήγει: «Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβουμε τις ευχαριστίες μας για την υπομονή και κατανόηση που επιδεικνύουν οι συμπολίτες μας καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων. Ζητούμε να κάνουν λίγη ακόμα και να μας εμπιστευτούν. Είμαστε βέβαιοι πως, το τελικό αποτέλεσμα θα τους δικαιώσει και θα κάνει κάθε ταλαιπωρία που έχει προηγηθεί να ξεχαστεί σύντομα».