Ο Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στον Active, αναφέρθηκε και στις ενέργειες που είχαν γίνει ευθύς μετά τον τερματισμό του δείπνου τα χαράματα της 7ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά: «Εμείς τότε, μόλις τέλειωσε, ήταν πρωινές ώρες, κάναμε μια σύσκεψη ως αντιπροσωπεία και είπαμε να μην πούμε πως ακριβώς τέλειωσε για να μην εκθέσουμε τον Γκουτέρες και να μπορέσουμε να τον προστατεύσουμε και να συνομιλήσουμε μαζί του στο μέλλον. Αποδείχθηκε ότι κάναμε λάθος. Διότι εμείς προσπαθούσαμε να δούμε πως θα προστατεύσουμε τον Γκουτέρες από τα επεισόδια Τσαβούσογλου, οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άνθρωποι στις Βρυξέλλες, οι Βρετανοί, ο αν. ΥΠΕΞ όχι ο ΥΠΕΞ και ο Άιντε με την παρέα του μαζί με τους Τούρκους και τους Τουρκοκύπριους εκείνης της μέρας ξεκίνησαν μια λασπολογία σε βάρος της Ελλάδος και κύρια της Κυπριακής κυβέρνησης. Αυτό έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί καλύτερα να μην είμαστε τόσο μεγαλόψυχοι απέναντι στον Γκουτέρες και να τα είχαμε αποκαλύψει».

Αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης

Ο Νίκος Κοτζιάς αφήνει αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για το πώς προσγγίζει σήμερα το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές συμμαχίες: «Η ελληνική κυβέρνηση πλέον νιώθει ότι είναι ένα βάρος που δεν πρέπει να το σηκώσει και από το οποίο θέλει να απαλλαγεί. Και το είδαμε ακόμα και από την πρόταση που είχα ετοιμάσει για συμφωνία, συμπεριλάμβανε Αίγυπτο, Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρο και η αμυντική συμφωνία η πρώτη που έγινε για να προσαρμοστούν στα υπόλοιπα είχε αφήσει την Κύπρο απέξω.

Υπάρχει μια τάση να μην θέλουν να πιουν το πικρό ποτήρι της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Αλλά ο ελληνισμός είναι ενιαίος με δυο κράτη. Το ένα κράτος είναι ελληνικό και το άλλο είναι ένα κράτος που συμμετέχουν η τ/κ κοινότητα η οποία έπρεπε να συμμετέχει και οι 3 μικρές μειονότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς αυτή η δουλειά δεν έγινε. Αφήσαμε τις απέναντι δυνάμεις να επηρεάσουν τον κεντρικό μηχανισμό του ΟΗΕ πολύ συστηματικά και με πολύ δηλητήριο».