Την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των μικρών ασθενών, ζητεί με παρέμβασή της προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το philenews, η κα Δημητρίου, κατόπιν συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, θέτοντας ενώπιόν του τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαβητικά παιδιά. Ανάμεσα σε άλλα, ζητείται η προμήθεια σύγχρονων ανώδυνων συσκευών ακρίβειας μέτρησης γλυκόζης, προκειμένου να αποφευχθεί το καθημερινό τρύπημα, μέθοδος που δεν ενδείκνυται για χρήση από παιδιά.

Αναλυτικά η κα Δημητρίου θέτει τα εξής:

  1. Καθυστέρηση στην παροχή του αναγκαίου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στους ασθενείς άπαξ με τη διάγνωσή τους.
  2. Ο παρεχόμενος σήμερα ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός αφορά σε μετρητές γλυκόζης μέσω τρυπήματος του δαχτύλου, μέθοδος η οποία δεν ενδείκνυται για χρήση από παιδιά, καθώς πέραν του ότι δεν παρέχει επαρκούς ακρίβειας μετρήσεις, είναι διαδικασία επίπονη και ενδέχεται να συνοδεύεται από παράπλευρες δυσμενείς συνέπειες στην αφή των παιδιών. Εναλλακτική, σύγχρονη τεχνολογίας (ανέπαφος αισθητήρας) παρά το γεγονός ότι είναι διαθέσιμη στο εξωτερικό, δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους ιατροτεχνολογικών προϊόντων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ή ακόμη κι αν περιλαμβάνεται δεν διατίθεται σχετικό κονδύλι για τον σκοπό αυτό.
  3. Οι σχετικές συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τον εγχώριο προμηθευτή για την παροχή αντλίας συνεχούς υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης έχουν λήξει χωρίς να έχουν τύχει ανανέωσης, ενώ δεν έχει γίνει πρόβλεψη για σχετικό κονδύλι.
  4. Δεν υπάρχει εκ μέρους του ΟΑΥ επαρκής γνώση για τα προβλήματα και τις ανάγκες των παιδιών με Διαβήτη Τύπου 1 και των οικογενειών τους.
  5. Το ισχύον πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας ως προς τη διαχείριση περιστατικών Σακχαρώδη Διαβήτη είναι ενιαίο, με αποτέλεσμα κάποιες πρόνοιες να μη δύνανται να εφαρμοστούν αναλογικά σε περιστατικά Τύπου 1, τα οποία αφορούν παιδιά και εφήβους.
  6. Το διαθέσιμο κονδύλι προς κάλυψη των βασικών αναγκών των υπό αναφορά ασθενών, όπως διαπιστώνεται, είναι ανεπαρκές και συναφώς αναφέρεται ότι αυτό αφορά πολύ μικρό αριθμό ασθενών, δηλαδή 350 παιδιά κάτω των 18 ετών.

Στην επιστολή της η κα Δημητρίου καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να διαχειριστεί το θέμα με ευαισθησία, υποδεικνύοντας ότι το ζήτημα αυτό αφορά στην προστασία της υγείας των παιδιών και στη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματός τους στην επιλογή της εκάστοτε κατάλληλης γι’ αυτά θεραπείας.

Περαιτέρω, πρόθεση της Προέδρου της Βουλής είναι να συνδράμει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη χρόνια πάθηση του Διαβήτη Τύπου 1 και προς αυτή την κατεύθυνση εισηγείται τη διευθέτηση συνάντησης με τα ενδιαφερόμενα κοινωνικά σύνολα, μέσω της οποίας θα διασαφηνιστούν οι ανάγκες και θα αναζητηθούν οι κατάλληλες δράσεις.

«Εν αναμονή της θετικής σας ανταπόκρισης και με τη βεβαιότητα ότι ο μικρός αριθμός ασθενών και η ιδιαιτερότητα της πάθησης και των προβλημάτων που δημιουργούνται σε μικρής ηλικίας ασθενείς, επιβάλλει τη θεώρηση των πραγμάτων με διαφορετικό φακό και ιδιαίτερη ευαισθησία, καθότι η δαπάνη θα είναι αμελητέα σε σχέση με το μεγάλο όφελος για τα επηρεαζόμενα άτομα», καταλήγει η Αννίτα Δημητρίου.