Από κόσκινο θα περάσουν όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο παραιτηθείς Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιαννάκης Γιαννάκη, στον Οργανισμό Νεολαίας, καθώς και πρόσφατα έγγραφα τα οποία διαβίβασε ο ίδιος στον Γενικό Ελεγκτή.

Πέραν των τριών διαφορετικών απολυτηρίων λυκείου (ως προς τη βαθμολογία) θα εξεταστεί και το αρχικό έγγραφο που κατέθεσε ως πτυχίο, καθώς και μεταγενέστερα αντίστοιχα έγγραφα. Παράλληλα, αναμένεται να εξεταστούν τα προσόντα που απαιτούνταν για να προσληφθεί και αν τα πληρούσε, ή αν τα σχετικά έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν κατά τρόπον που να συνιστά δόλο. Ήδη, όπως πληροφορείται ο «Φ», η Αστυνομία άρχισε τη λήψη καταθέσεων. Θα ληφθούν καταθέσεις από τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και από τυχόν λειτουργούς οι οποίοι χειρίστηκαν τη συνεργασία/πρόσληψη του κ. Γιαννάκη, ενώ κατάθεση θα δοθεί και από λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Αν τελικά αποδειχθεί πως το πτυχίο είναι πλαστό, σημαίνει πως για τον κ. Γιαννάκη –ο οποίος δήλωσε ότι εργάστηκε σε εργοληπτική εταιρεία ως μηχανικός από το τις 8/9/1993 μέχρι και τις 28/11/1996 (οπόταν υπέβαλε αίτηση εργοδότησης στον οργανισμό Νεολαίας)– ίσως εγείρονται και άλλα ζητήματα. 

Σημειώνεται, ότι στην αίτηση για πρόσληψη του στον Οργανισμό Νεολαίας, διαβεβαιώνει πως όσα στοιχεία κατέθεσε είναι αληθή. Συγκεκριμένα στην αίτηση αναφέρεται: «Δηλώνω ότι κατέγραψα στο παρόν έντυπο όλα τα στοιχεία που μου έχουν ζητηθεί, ότι οι πληροφορίες είναι ορθές, από ό,τι γνωρίζω, και ότι το έντυπο συμπληρώθηκε από εμένα ιδιόχειρο. Αντιλαμβάνομαι ότι οποιαδήποτε σκόπιμη ανακρίβεια ή παράλειψη δυνατόν να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μου ή την άμεση ανάκληση τυχόν διορισμού μου». Η αίτηση υπεβλήθη 26 Νοεμβρίου 1996 και σφραγίστηκε στις 28 Νοεμβρίου 1996. Με βάση αυτή τη δήλωση, ίσως ο Οργανισμός Νεολαίας νομιμοποιείται να ανακαλέσει τον διορισμό του, κάτι το οποίο συνεπάγεται και απώλεια των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων. Η ανάκληση του διορισμού του ήταν μια από τις εισηγήσεις που υπέβαλε ο Γενικός Ελεγκτής και το θέμα εξετάζεται από τον νομικό σύμβουλο του Οργανισμού.

Στην ίδια αίτηση ο κ. Γιαννάκη δηλώνει πως την περίοδο 1989-1992 εργάστηκε ως βοηθός καθηγητής στο San Diego University. Σημειώνεται, ότι ο Γενικός Ελεγκτής εντόπισε διαφορετικές ημερομηνίες που αφορούν τη φοίτηση του κ. Γιαννάκη στο πανεπιστήμιο San Diego University. Δηλώνει επίσης πως απέκτησε δίπλωμα από Oxford University με φοίτηση σε Summer School τρεις μήνες. Δήλωσε επίσης, πως κατέχει πιστοποιητικό από Συμβούλιο της Ευρώπης με εκπαίδευση Εμψυχωτής Νεολαίας.