Η συνέχιση της αμοιβαία επωφελούς σχέσης ΕΕ – Τουρκίας καθώς και η σταθερότητα και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν στρατηγικά συμφέροντα για την ΕΕ, αναφέρουν ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, σε κοινή δήλωση για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, στην οποία συγχαίρουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανεκλογή του.

«Προσβλέπουμε στα τελικά ευρήματα και στις συστάσεις της διεθνούς αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης» προσθέτουν

Οι δύο αξιωματούχοι χαιρετίζουν ιδιαίτερα τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου «με μεγάλο ποσοστό συμμετοχής του τουρκικού λαού, ο οποίος άσκησε το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου», όπως αναφέρουν. «Συγχαίρουμε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επανκλογή του», σημειώνουν.

«Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον στη συνέχιση μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης συνεργασίας με την Τουρκία και όλο τον λαό της, καθώς και σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνεται.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία ούτως ώστε να προχωρήσει προς μια εποικοδομητική σχέση, για την κοινή ευημερία και σταθερότητα στη βάση της δέσμευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, το διεθνές δίκαιο και την περιφερειακή σταθερότητα, προς όφελος όλων των πολιτών μας», υπογραμμίζουν οι Μπορέλ και Βαρέλι.

(ΚΥΠΕ