Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους επτά διαφορετικών περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν προς τα κέντρα των πόλεων ή να πάνε σε καταφύγια, προετοιμάζοντας την έναρξη επιθέσεων εναντίον στόχων της Χαμάς.

Μάρτυρες δήλωσαν στο BBC ότι δεκάδες οικογένειες είχαν αρχίσει να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και βρίσκουν καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ, ενώ η προτροπή του ισραηλινού στρατού δέχεται επικριτικές αναφορές καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο εκκένωσης ούτε καταφύγια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Την ίδια στιγμή εικόνες στα social media που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα δείχνουν κομβόι από άρματα μάχης του Ισραήλ να συγκεντρώνεται στα νότια της χώρας.

Αδιάκοπο σφυροκόπημα

Το σφυροκόπημα της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση εδώ και ώρες, και μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 230 άτομα με τις εκτιμήσεις όμως να κάνουν λόγο για παραπάνω θύματα.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές το «φύγετε από τα σπίτια σας» δεν αποτελεί επιλογή για τους Παλαιστίνιους

Η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στη Γάζα ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής: «Πολύ βίαιες επιδρομές συγκλόνισαν το κέντρο της πόλης της Γάζας . . . στη γειτονιά Αλ Νασρ», σημείωσε. «Και πάλι, πρόκειται για μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ακόμα αριθμός θυμάτων από την τελευταία επίθεση.

Βυθισμένη στο σκοτάδι η Γάζα μετά τη διακοπή παροχής ρεύματος από το Ισραήλ

Νετανιάχου: Ξεκινάμε μακροχρόνιο και δύσκολο πόλεμο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του ανέφερε ότι το Ισραήλ ξεκινά έναν «μακρόχρονο και δύσκολο πόλεμο». Η πρώτη φάση του πολέμου αφορά την εξόντωση των εχθρικών δυνάμεων που διείσδυσαν στο Ισραήλ και σκότωσαν αμάχους και στρατιώτες, γράφει ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου αναφέρει πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνεχιστεί «αδιάκοπα» και με αποφασιστικότητα «έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι» της επιχείρησης.

«Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ και θα νικήσουμε», γράφει ενώ νωρίτερα σε δηλώσεις του είπε ότι θα μετατρέψει τα στρατηγεία της Χαμάς σε ερείπια και είπε ακόμα στους κατοίκους της Γάζας να φύγουν.

Η πρωτοφανής επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ άφησε πίσω της τουλάχιστον 200 νεκρούς και ένα πρωτοφανές πλήγμα στο γόητρο του Τελ Αβίβ που βρέθηκε να δέχεται εκτεταμένη επίθεση στο έδαφός του.

Πού μπορούν να πάνε;

Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Γάζας αγωνιούν για το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες μέρες, βδομάδες ή και μήνες. Όπως επισημαίνουν αναλυτές το «φύγετε από τα σπίτια σας» δεν αποτελεί επιλογή για τους Παλαιστίνιους που ουσιαστικά δεν έχουν πού να πάνε, καθώς είναι αποκλεισμένοι στον παλαιστινιακό θύλακα με περιορισμένη ελευθερία κινήσεων.

«Πού ακριβώς πρέπει να πάνε αν δεν μπορούν να φύγουν;» Η Mairav Zonszein, αναλύτρια του Ισραήλ στην Crisis Group, διερωτήθηκε στο X.

Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στα 362 τ.χλμ της Γάζας. Η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του κόσμου, η οποία κυβερνάται από τη Χαμάς, είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας από την ξηρά, τον αέρα και τη θάλασσα που χρονολογείται από το 2007. Η Αίγυπτος ελέγχει το νότιο συνοριακό πέρασμα της Γάζας, τη Ράφα.

Το Ισραήλ έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησης των πολιτών και ελέγχει την εισαγωγή βασικών αγαθών στη στενή παράκτια λωρίδα.

in.gr