Ανεπίσημες τοποθετήσεις περί αθωότητας των κατηγορουμένων είχαμε κατά τη χθεσινή δικάσιμο ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, για τις πολιτογραφήσεις δύο επενδυτών και την υπόθεση του «Αλ Τζαζίρα».

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ανέφερε πως έστω κι αν ο πελάτης του δεν επρόκειτο να απαντήσει στις κατηγορίες εντός της χθεσινής ημέρας λόγω προδικαστικών ζητημάτων που ήγειρε, εντούτοις πρόσθεσε: «Ο πελάτης μου δηλώνει ΑΘΩΟΣ με κεφαλαία γράμματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα όσα ανέφερε ο κατηγορούμενος δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, ο οποίος ανέλαβε ο ίδιος την εκπροσώπησή του. Αναφέρθηκε στην επιθυμία του όπως «αυτή η υπόθεση ξεκινήσει το συντομότερο». Και πρόσθεσε: «Αν είναι δυνατό και αύριο. Είμαι έτοιμος για ακρόαση». Θέλησε με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι οι κατηγορίες δεν τον αγγίζουν και ότι είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Η χθεσινή διαδικασία ήταν ορισμένη προκειμένου να απαντήσουν οι Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάννης, Αντώνης Αντωνίου και Ανδρέας Πιττάτζης, στις συνολικά πέντε κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Ωστόσο, η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 30 Νοεμβρίου (09:00), μετά από αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης έθεσε θέμα με δύο επιστολές του προς τον Γενικό Εισαγγελέα και οι οποίες δεν απαντήθηκαν, ενώ ο δικηγόρος Γιώργος Παπαϊωάννου που εκπροσωπεί τους Τζιοβάννη και Αντωνίου, ήγειρε ζήτημα με το μαρτυρικό υλικό. Όπως είπε υπάρχει μεγάλο μέρος του που δεν έχει διαβιβαστεί από την κατηγορούσα Αρχή. Μάλιστα, διευκρινίστηκε από πλευράς του κ. Παπαϊωάννου ότι από τη μελέτη του υφιστάμενου ογκώδους μαρτυρικού υλικού, κατέληξε σε 105 σημεία για τα οποία χρειάζεται περισσότερα στοιχεία. Χθες μάλιστα, διαβίβασε σχετική λίστα στην εκπρόσωπο της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου. Η τελευταία ανέφερε πως θα εξετάσει τον σχετικό κατάλογο και θα επανέλθει.

Υπό τα πιο πάνω δεδομένα, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Σταύρος Σταύρου, έδωσε αναβολή για τα τέλη του προσεχούς μήνα, κρίνοντας ως λογικά τα εγειρόμενα ζητήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ξεκινά η πολύκροτη δίκη των «4» για το AL Jazeera

Σε ό,τι αφορά το θέμα με τις δύο επιστολές προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως δεν έχουν απαντηθεί από τον Γιώργο Σαββίδη. Εξήγησε ότι η απάντηση των επιστολών θα τον βοηθήσει να εκπροσωπήσει καλύτερα τον πελάτη του. Θυμίζουμε ότι οι δύο επιστολές έχουν ημερομηνία 12/9 και 26/9, αντίστοιχα. Με την πρώτη ζητούσε να πληροφορηθεί εάν στο πρόσωπο που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5 είναι υπαρκτό. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο που επινόησαν οι δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα για τους σκοπούς του ρεπορτάζ τους. Με τη δεύτερη επιστολή, έθεσε θέμα με την προηγούμενη ιδιότητα που είχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης.

Ζητούσε να πληροφορηθεί εάν οι Σαββίδης και Αγγελίδης συμμετείχαν ως Υπουργοί στην έγκριση των διαβατηρίων, που αφορούν τις κατηγορίες 1, 2 και 3. Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Έλλη Παπαγαπίου απάντησε πως είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις και στα δύο ζητήματα που έθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Για το πρώτο ανέγνωσε απόσπασμα από το μαρτυρικό υλικό που ήδη δόθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης και με το οποίο φαινόταν ότι το πρόσωπο στις κατηγορίες 4 και 5 είναι φανταστικό. Για το δεύτερο θέμα που ηγέρθη από τον κ. Τριανταφυλλίδη, ανέφερε ότι και ο Σαββίδης και ο Αγγελίδης συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο όταν ενέκρινε διαβατήρια. «Τόσο απλά» σχολίασε η κ. Παπαγαπίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διαδικασία δεν πρόκειται να κυλήσει σε γρήγορους ρυθμούς, κάτι το οποίο άλλωστε επισήμανε και ο Ανδρέας Πιττάτζης. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος προανήγγειλε ότι θα αιτηθεί να του αποκαλυφτεί το πόρισμα Νικολάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος και 4 υπουργοί υπό έλεγχο για διαβατήρια

Οι κατηγορίες είναι πέντε και αφορούν αδικήματα διαφθοράς (εμπορία επηρεασμού) και της συνωμοσίας προς καταδολίευση. Σχετίζονται με τις πολιτογραφήσεις του Ιορδανού επιχειρηματία Almi Hilmi Munib Armoush, της Zaineh Ali Himli Armoush, του Nikolay Gornovskiy και της υπόθεσης του φερόμενου Κινέζου επενδυτή με το ποινικό μητρώο, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα. Η λίστα μαρτύρων περιλαμβάνει 30 ονόματα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ο ξένος ρεπόρτερ

Ξένος δημοσιογράφος έκανε την εμφάνισή του λίγο πριν από τις 10:00 στις εγκαταστάσεις του δικαστηρίου και βρέθηκε έξω από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου όπου ήταν ορισμένη η χθεσινή διαδικασία. Υπέβαλλε ερωτήσεις και ζητούσε πληροφορίες για τους κατηγορούμενους. Υποστήριξε ότι εργάζεται σε γερμανικό ΜΜΕ (Μάλιστα, σε κάποια στιγμή φάνηκε να κουβεντιάζει με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη). Πάντως, δεν κατέστη δυνατό να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκε ξαφνικά μπροστά μας, με τον ίδιο τρόπο εξαφανίστηκε…