Ολοκληρώθηκε το τρίτο διακαναλικό debate των επτά υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Νίκος Χριστοδουλίδης, Χρίστος Χρίστου, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, βρέθηκαν για πρώτη φορά και οι εφτά μαζί στο τηλεοπτικό στούντιο του Omega.

Συντονίστρια της τηλεμαχίας ήταν η δημοσιογράφος του Sigma Πέτρα Αργυρού, ενώ την υπόλοιπη ομάδα των δημοσιογράφων συμπλήρωσαν οι Κυριάκος Πομηλορίδης από Ant1, Αιμιλία Κενεβέζου από Alpha και Σωτήρης Παρούτης από Omega.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ:

23:40 – Καταληκτικά σχόλια

Αβέρωφ Νεοφύτου: Τα προβλήματα δεν έχουμε χρώμα. Έχουμε μεγάλα οράματα για τον τόπο μας. Η επόμενη κρίση δεν ξέρει κανείς πως θα έρθει, πρέπει να υπάρχει εμπειρία. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Μεγάλη προοδευτική αλλαγή. Λύση του Κυπριακού. Έχουμε το πρόγραμμα για μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Κύπρο και μπορεί να ανέβει λίγο ψηλότερα. Καλούμε τους πολίτες να γίνουν οι πρωταγωνιστές της αλλαγής. 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Πήγαμε στην κοινωνία αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες της και στήσαμε ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης με ελπίδα και προοπτική μέσα από την δημιουργία κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Είμαστε πανέτοιμοι και καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία.

Χρίστος Χρίστου: Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν συμφώνησε μαζί μου που είμαστε το κόμμα που εναντιωθήκαμε στα τετράμηνα. Το ΕΛΑΜ είναι γνωστό για την πολιτική του δράση. Καλούμε τον κόσμο πριν ψηφίσουν να εξετάσουν όχι το όνομα αλλά τις θέσεις και τις πολιτικές που θα εφαρμόσει. 

Αχιλλέας Δημητριάδης: Δεν θέλω να συνεχίζει η διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Πρέπει να αλλάξουμε μυαλά. Θέλω ένα τίμιο κράτος και μια Κύπρο πράσινη και ενωμένη. 

Γιώργος Κολοκασίδης: Πρέπει ο πολίτης να ακολουθήσει την συνείδησή του. Αν θέλει ο πολίτης κάτι διαφορετικό πρέπει να ψηφίσει διαφορετικά. Τι θέλουμε, τον τόπο μας ή το κόμμα μας;

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Είμαι υποψήφιος και προτείνω καινούργιο πρόγραμμα, ένα σχέδιο που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας και ζητώ από τον κόσμο να μας δώσει την ευκαιρία.

23:23 – Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Άκουσα για τον διορισμό του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Μόνο το Νέο Κύμα αντέδρασε. Ξεχάσαμε το πανεπιστημιακό νοσοκομείο καθώς είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχουμε. Όταν μιλάμε για κοσμικό κράτος, και την ίδια ώρα αρκετοί υποψήφιοι επισκέπτονται τον αρχιεπίσκοπο για να πάρουν την ευχή τους, δεν είναι κοσμικό κράτος. 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Εγώ θα τηλεφωνήσω στον κ. Νεοφύτου και ελπίζω να απαντήσει. Θεωρώ μέσα από την ενότητα μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. 

Αχιλλέας Δημητριάδης: Τετράμηνα δεν πρέπει να μείνουν. Προοδευτική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση. Η ακρίβεια είναι εκεί. 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Εμείς δίνουμε λύσεις και μπορούμε να κρατήσουμε δυνατή οικονομία. Τρομάζω να ακούω τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Χριστοδουλίδη να μιλούν οικονομία. Ξυπνούν εφιάλτες του 2013.

Γιώργος Κολοκασίδης: Οι πρόσφυγες αδικούνται συστηματικά. Πρέπει να προχωρήσει η απόδοση τίτλων που βρίσκονται σε τ/κ τεμάχια. Πολλοί υποστηρίζουν την συνέχιση από εκεί που μείναμε. Λίγη ειλικρίνεια. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Τα τετράμηνα να καταργηθούν. Σε ότι αφορά για κάποιες αναφορές για αστείες ερμηνείες ζητώ συγνώμη από τον κ. Κολοκασίδη. Γελοιότητας είναι να λέει ο καθένας να λέει ότι εγώ έπιασα το τάδε χαρτί, ενώ δεν έγινε κάτι τέτοιο. Με τρομάζει η ιδέα συνέχιση της παρούσας διακυβέρνησης. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. 

Χρίστος Χρίστου: Είναι απαράδεκτο να έρχονται άνθρωποι να έρχονται στην Κύπρο και την επόμενη μέρα να παίρνουν επιδόματα. Είμαστε από τα λίγα κόμματα που καταψηφίσαμε το θέμα τετραμήνων. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας διάλογος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

22:56: Σωτήρης Παρούτης προς Αχιλλέα Δημητριάδη: Σας ακούμε να αναφέρεστε στο θέμα της διαφθοράς. Μήπως είναι μια ουτοπική προσέγγιση το τίμιο κράτος;

Αχιλλέας Δημητριάδης: Το τίμιο κράτος είναι μέρος του προγράμματος. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι η δέσμευσή μου και θα πρέπει να το περάσει και η Βουλή αν εκλεγώ. Δεν μπορεί να είσαι υπουργός και μετά Γενικός Εισαγγελέας και μετά κατήγορος για τα χρυσά διαβατήρια. Πρέπει να γίνουν δημόσιες ακροάσεις για τους διορισμούς δημόσιων αξιωματούχων. 

Αιμιλία Κενεβέζου προς Κωνσταντίνο Χριστοφίδη: Πως βλέπετε εσείς το θέμα των τετραμήνων;

Κωνσταντίνος Χριστοφίδη:  Ολοήμερο σχολείο. Τα σχολεία να φύγουν από το Υπουργείο Παιδείας και να αυτοδιοικούνται. Περισσότερη εκπαίδευση στους δασκάλους. Οι υποδομές των σχολείων. Όλα αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε. Έχουμε νόμους αρχαίους. Δεν είμαι εναντίον των εξετάσεων, είμαι εναντίον των πολλών μαθημάτων. 

Κυριάκος Πομηλορίδης προς Γιώργος Κολοκασίδη: Ποια η θέση σας για την ΑΤΑ και για τις εξετάσεις τετραμήνων;

Γιώργος Κολοκασίδη: Πρέπει να υπάρχει μια κλιμακωτή εμμονή στην ΑΤΑ. Θα πρέπει να διαχειριστεί. Θα μπορούσε να ήταν αντιστρόφως ανάλογα. Σε ότι αφορά την ακρίβεια, υπάρχουν μακροπρόθεσμα μέτρα. Να υπολογιστεί η ελάχιστη κατανάλωση ενός νοικοκυριού. 

Πέτρα Αργυρού προς Νίκο Χριστοδουλίδη: Αποφασίσατε τον Υπουργό Οικονομικών σας;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν θα ανακοινώσω ονόματα. 

Πέτρα Αργυρού: Έξι στους 10 ιδιωτικούς υπάλληλους δεν λαμβάνουν ΑΤΑ αλλά φορολογούνται κανονικά. Πως θα αρθεί αυτή η αδικία και να αποκατασταθούν μισθοί για το σύνολο των εργαζομένων.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε την πρώτη μέρα και υπάρχουν εισηγήσεις. Να γίνει συζήτηση με τους οικονομικούς εταίρους για να αρθεί αυτή η αδικία. 

Σωτήρης Παρούτης προς Χρίστο Χρίστου: Απευθύνεστε συχνά σε ομάδες πληθυσμού που επηρεάζονται από το μεταναστευτικό. Με εκείνη την μεγάλη ομάδα προσφύγων που περιμένουν τόσα χρόνια τι θα κάνετε;

Θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση των συνοικισμών. Κυβερνητικό σχέδιο αποζημίωσης για τις περιουσίες στα κατεχόμενα. Υπάρχει μια σειρά από μέτρα. 

Αιμιλία Κενεβέζου προς Αβέρωφ Νεοφύτου: Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αν εκλεγεί θα σας τηλεφωνήσει. Θα απαντήσετε το τηλέφωνο;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Αυτός που κερδίζει, αναλαμβάνει την ευθύνη. Τρομάζω όμως όταν ο κ. Μαυρογιάννης μιλάει για την οικονομία. 

Κυριάκος Πομηλορίδης προς Ανδρέα Μαυρογιάννη: Ο δικός σας ΥΠΟΙΚ θα είναι ο κ. Πλατής;

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Δεν θέλω να πω όνομα. 

Κυριάκος Πομηλορίδης: Για ενδεχόμενο συνεργασίας στον δεύτερο γύρο; 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Δεν δεχόμαστε μαθήματα από αυτούς που έκλεισαν τον Συνεργατισμό και τις Κυπριακές Αερογραμμές. Δεν μπορώ να αποφασίσω για το τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο. Θέλουμε όσο το δυνατό περισσότερη στήριξη για να περάσουμε στον δεύτερο γύρο. 

22:45Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόψε φάνηκαν οι απόλυτα εξαρτημένοι

Αχιλλέας Δημητριάδης: Είναι συνυπεύθυνος ο κ. Μαυρογιάννης με τον κ. Αναστασιάδη για τα χάλια που βρίσκεται η κατάσταση στο Κυπριακό σήμερα. Σταύρος Ζένιος θα είναι ο δικός μας Υπουργός Οικονομικών. 

Γιώργος Κολοκασίδης: Είδαμε με μια δόση ειρωνίας ότι ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Χρίστου να ασχοληθούν με τα πεπραγμένα μου. Σε ότι αφορά αυτά που έλεγε ο κ. Χριστοδουλίδης, όταν βρισκόμουν στην ομάδα του κ. Καρογιάν, εξέφραζα την διαφωνία μου. 

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Είναι λυπηρό ότι η συζήτηση που γίνεται η συζήτηση για το Κυπριακό, να είναι copy paste συζήτησης χρόνων. Υπουργός Οικονομικώς μας θα είναι ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Ναι, υπάρχει περιθώριο για νέες συνομιλίες, αν αλλάξει η κατάσταση. 

Χρίστος Χρίστου: Για τις χορηγίες, το παράπονο του κ. Κολοκασίδη είναι γιατί δεν παίρνουν οι ανεξάρτητοι χορηγίες. Περιλαμβάνεται στο σχέδιο Γκουτέρες η εκ περιτροπής προεδρίας. Βλέπουν οι υποψήφιοι ότι υπάρχει περιθώριο για νέες συνομιλίες.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Δεν θα μιλήσω απαξιωτικά για κανένας υποψήφιο. Η αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλάνο, σχεδιασμό και τις γνώσεις για να κερδίσεις για την πατρίδα σου και να κερδίσεις συμμαχίες.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Έχουμε δύο διπλωμάτες απόλυτα προσαρμοστικούς. Η χώρα θέλει ηγέτη και όραμα. Πρέπει να έχεις απόψεις και όχι να προσαρμόζεσαι με όλους. Δεν θέλουμε ανασφάλεια για τις καρέκλες. 

22:20 – Σωτήρης Παρούτης προς Γιώργο Κολοκασίδη: Αναφορά στην ανάρτηση του Γενικού Ελεγκτή για τις χορηγίες. Θα προχωρήσετε στην δημιουργία πολιτικού σχηματισμού;

Γιώργος Κολοκασίδης: Είναι απαράδεχτο να υπάρχει αυτή η θολούρα για το που πήγαν 2,5 εκατ. ευρώ. Οι ανεξάρτητοι δεν παίρνουν τίποτα. Για το ότι αν θα προχωρήσω σε δημιουργήσω πολιτικού σχηματισμού…. Ναι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός με συγκεκριμένα άτομα μετά τις εκλογές. 

Αχιλλέας Δημητριάδης: Θα συμφωνήσω με τον κ. Μαυρογιάννη για τους δύο αναξιόπιστους αλλά είναι και ο ίδιος αναξιόπιστος. Πέντε χρόνια διαπραγματευτής χωρίς διαπραγμάτευση, ήταν εκεί. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Εγώ έδειξα πρώτος το θέμα των Βαρωσίων. Είναι εύκολοι οι λαϊκισμοί ειδικά όταν έρχονται από ανθρώπους σαν εσάς. Σας γνωρίζουμε. 

Κυριάκος Πομηλορίδης προς Χρίστος Χρίστου: Έχετε πάρει χρήματα για τις προεδρικές; Δεύτερον, θα κάνετε ότι κάνατε στις προηγούμενες εκλογές με ερωτηματολόγιο στους δύο υποψήφιους που θα πάνε στον δεύτερο γύρο;

Χρίστος Χρίστου: Έχει γίνει προσαρμογή στην νομοθεσία σε ότι αφορά της χορηγίες από το 2018. Σε ότι αφορά το δεύτερο ερώτημα εμείς επικεντρωνόμαστε στην πρώτη Κυριακή. 

Πέτρα Αργυρού προς Ανδρέα Μαυρογιάννη: Βρίσκεται βάσιμες τις ανησυχίες τις εκκλησίας και θα λαμβάνατε υπόψη τις θέσεις της;

Το θέμα των χορηγιών προς τα κόμματα δεν είναι μόνο για τις προεδρικές. Έχει σημασία ο κ. Νεοφύτου να μην ψεύδεται ασύστολα. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δουλεύει για το πρόβλημα του τόπου μας. Η εκκλησία έχει δικαίωμα και καθήκον να εκφράζει την θέση της. Η διαχείριση και οι αποφάσεις ανήκουν στην πολιτεία. Είναι βάσιμες οι ανησυχίες. Κάποιοι που δεν είναι αξιόπιστοι κάθονται σε αυτό το τραπέζι. Κάθομαι μεταξύ δύο από αυτών (Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη). Ο κ. Νεοφύτου δεν ξέρει ποιο είναι το πλαίσιο Γκουτέρες. 

Σωτήρης Παρούτης προς Αβέρωφ Νεοφύτου: Θεωρώ σημαντικό το θέμα με τις κρατικές χορηγίες που άνοιξε ο κ. Κολοκασίδης. (Πάνω σε αυτό απάντησε ο κ. Δημητριάδης λέγοντας πως αν κόμματα πήραν χρήματα για τις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να τα επιστρέψουν πίσω). Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ περίπου εξισώνει τις δύο πλευρές. Δεν είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Πιστώνονται στον Νίκο Αναστασιάδη τα θέματα ασφάλειας. Την πρώτη του Μάρτη θα έχουμε κάποιο από τους επτά πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το διακύβευμα εξαρτάτε από την ηγεσία. Η επιτυχία αν θα λύσουμε ή αν θα βαλτώσει το Κυπριακό θα κριθεί από την ηγεσία. 

Αιμιλία Κενεβέζου προς Κωνσταντίνο Χριστοφίδη: Τι προτείνετε διαφορετικό από τους άλλους υποψήφιους;

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Προτείνω καινούργια πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο μας. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τόπο μας. 

Κυριάκος Πομηλορίδης προς Νίκος Χριστοδουλίδη: Θα υπογράφατε το σχέδιο Γκουτέρες;

Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαφωνώ σε συγκεκριμένο σημείο το οποίο θα επιχειρήσω στις διαπραγματεύσεις να αλλάξει. Σε ότι αφορά το τι αναφέρθηκε προηγουμένως. Δεν μίλησα εγώ δημόσια για ονόματα. Δεν δέχομαι τον χαρακτηρισμό για αλαζονεία. 

22:18 – Τρίτος γύρος ερωτήσεων

22:01Χρίστος Χρίστου: Σε ότι αφορά τις χορηγίες. Υπάρχει κόμμα που λαμβάνει χορηγία για τις προεδρικές εκλογές που δεν στηρίζει κάποιο υποψήφιο. Εμείς από την δημιουργία της παράταξης μας είμαστε εναντίον της ΔΔΟ. Ποιες είναι οι διαφορές των τριών βασικών υποψηφίων στο Κυπριακό;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Οι πολίτες θέλουν ένα ηγέτη που μπορεί να διαχειριστεί μία κρίση.

Κωνσταντίνος Χριστοφίδης: Ο τόπος μας κινδυνεύει. Η αμυντική θωράκιση είναι κάτι που πρέπει να γίνει με σοβαρό τρόπο. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Έχουμε δύο πλήρως κομματικούς υποψήφιους. Ο πρώτος είναι ο κ. Νεοφύτου. Όταν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μιλούσε για τις γελοιότητες των δύο κρατών να μας πουν οι υπόλοιποι τι έκαναν. 

Γιώργος Κολοκασίδης: Δεν τοποθετούνται σε συγκεκριμένες παραχωρήσεις ορισμένοι υποψήφιοι.

Σε αυτό το σημείο γίνεται μία σύγκρουση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδη και Γιώργο Κολοκασίδη σχετικά με την αναφορά για τις κρατικές χορηγίες στα κόμματα και την χρήση τους από υποψήφιους. 

Αχιλλέας Δημητριάδης: Θα ήθελα να μείνω στην πολιτική. Η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και το σχέδιο Γκουτέρες να εφαρμοστεί… 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Έχουμε ξεκάθαρο σχεδιασμό για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η 8η Ιουλίου 2006 μιλά ξεκάθαρα για ΔΔΟ και ο κ. Κολοκασίδης είχε συμφωνήσει. 

21:40 – Σωτήρης Παρούτης προς Ανδρέα Μαυρογιάννη: Δεν είναι χαστούκι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ;

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Είναι τίτλος ευγενείας να αγωνίζομαι τόσα χρόνια για το πρόβλημα του τόπου μου. Υπάρχει μια διολίσθηση και πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιστραφεί. 

Αιμιλία Κενεβέζου προς Χρίστο Χρίστου: Είπατε σε σχέση με το μεταναστευτικό. Είπατε να μην τους ρίξουμε στη θάλασσα.

Θεωρούμε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο μεταναστευτικό σε ολόκληρη την ΕΕ. Αν συνεχίζουμε με τις ίδιες λογικές, θα οδηγηθούμε στο απόλυτο μηδέν. Όσο υπάρχουν οικογένειες στην Κύπρο στα όρια της φτώχιας δεν θα δίνουμε εκατομμύρια στους μετανάστες. Επαναπροώθηση στις τις χώρες απ’ όπου που ήρθαν ή σε άλλες χώρες που μπορούν να τους δεχτούν. 

Κυριάκος Πομηλορίδης προς Κωνσταντίνο Χριστοφίδη: Πώς θα κινηθείτε στον δεύτερο γύρο; Πως θα γίνει η επιλογή;

Δεν έχω κόμμα αλλά μια Κίνηση με μεγάλο αριθμό μελών. Αμέσως μετά τις πρώτη Κυριακή θα συναντηθούμε και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν θα δούμε μόνο το κυπριακό αλλά και άλλα θέματα. Πέρασε η εποχή που ο κόσμος ακολουθούσε τυφλά κάποιους ηγέτες. Την επόμενη μέρα, θα συνεχίσω την δουλειά μου ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και θα απορρίψω προτάσεις για συμμετοχή σε κυβέρνηση. 

Πέτρα Αργυρού προς Αβέρωφ Νεοφύτου: Εμείς χτίζουμε πύργους, αλλά δεν χτίσαμε επαρκή άμυνα. Αν εκλεγείτε θα χτίσετε άμυνα;

Αβέρωφ Νεοφύτου: Πρέπει να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική άμυνα. Τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν δημιούργημα των δυο κυβερνήσεων του ΔΗΣΥ. Πρέπει να έχουμε αξιοπιστία και εμείς στον ΔΗΣΥ δεν πατάμε σε δύο βάρκες.  

Σωτήρης Παρούτης προς Αχιλλέα Δημητριάδη: Οι δημοσκοπήσεις σας παρουσιάζουν με ένα σημαντικό ποσοστό. Θα τοποθετηθείτε είπατε μετά τον πρώτο γύρο. Θα ονοματίζετε δηλαδή;

Αχιλλέας Δημητριάδης: Βεβαίως γιατί το θέμα είναι σημαντικό. Αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια πρέπει να δώσει ξεκάθαρη εικόνα στους υποστηριχτές. Το άτομο αυτό θα το διαλέξουμε σύμφωνα με το ποιο είναι πιο κοντά στο δικό μας πρόγραμμα. Τουλάχιστον σε ένα από τους υποψηφίους, απορρίπτει την ΔΔΟ. 

Αιμιλία Κενεβέζου προς Νίκο Χριστοδουλίδη: Μιλάτε και με αριστερά στελέχη. Αν την επομένη τον εκλογών θα τηλεφωνήσετε στον κ. Νεοφύτου και τον κ. Στεφάνου;

Ναι, έχω επαφή με στελέχη της Αριστεράς. Ναι θα τηλεφωνήσω γιατί πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας αποδοχής. Αλλά η επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου θα είναι δική μου. Δεν έχω ενημερώσει για τις προθέσεις μου και συγκεκριμένα άτομα που ήταν στην λίστα μας έχουν βγει.

Κυριάκος Πομηλορίδης προς Γιώργο Κολοκασίδη: Δεν περιμένετε νομίζω να περάσετε στον δεύτερο γύρο. Θα δημιουργήσετε δικό σας κόμμα.

Κολοκασίδης: Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσον αφορά το μετά, θα κινηθώ σε δύο άξονες. Στο Κυπριακό γιατί οι πολίτες αντιτίθεντε στην ΔΔΟ. Το δεύτερο είναι το ζήτημα της κομματοκρατίας που πρέπει να καταργηθεί. 

21:35 – Αχιλλέας Δημητριάδης: Βρισκόμαστε σε τραγική κατάσταση στο Κυπριακό και στη διαφθορά. Πιστεύω ότι στο Κυπριακό ο διαπραγματευτής έχει τεράστια ευθύνη για το τι έγινε σήμερα. Πιστεύω στην διαφθορά, ο Πρόεδρος του Κυβερνώντος κόμματος έχει ευθύνη. Πιστεύω ότι για το Κυπριακό έχει επίσης ευθύνη και ο τέως ΥΠΕΞ

Κωσταντίνος Χριστοφίδης: Είμαι πανεπιστημιακός δάσκαλος. Θέλω να βλέπω τους νέους τα μάτια. Το 22% των νέων είναι άνεργοι. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες πολιτικές. 

Νίκος Χριστοδουλίδης: Καμία χορηγία δεν έχει δοθεί σε εμένα. Η δική μας προσπάθεια έρχεται να χτίσει στα θετικά που έγινα. Δεν είμαστε εδώ για να μηδενίσουμε την δουλειά κανενός. Δεν πρέπει σε κάθε εκλογικό κύκλο να αλλάζουμε το όραμά μας. 

Γιώργος Κολοκασίδης: Δεν μιλώ με στελέχη του Συναγερμού προσωπικά. Ξέρω ότι χρησιμοποιούνται χορηγίες κρατικές για τα κόμματα οι οποίες καταλήγουν στους υποψήφιους. Θεωρώ ότι οι κομματικά υποστηριζόμενοι να μας πουν τι χρήματα πήραν από αυτές τις χορηγίες. Αναφέρομε σε όσους υποστηρίζονται από κόμματα

Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόψε έχουμε δύο υποψήφιους κομμάτων, δύο απόλυτα εξαρτημένους και δυο ανεξάρτητους. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ θέλει να μας πάρει στις πολιτικές του 2013. 

Χρίστος Χρίστου: Τα όσα προτείνει το ΕΛΑΜ θα φέρουν οριστική λύση του προβλήματος του μεταναστευτικού. Σε λίγα χρόνια ορισμένες περιοχές θα ισλαμοποιηθούν πλήρως. Να γίνει αναστολή των διαδικασιών παραχώρησης ασύλου. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν την παρούσα κατάσταση και αυτούς που έχουν ένα κοινό πρόγραμμα για το μέλλον και αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων τόσο του τόπου μας όσο και της ανθρωπότητας. Μπορούμε να βρούμε κοινές συνισταμένες. 

21:34 – Περνάμε στις δευτερολογίες

21:31 – Σωτήρης Παρούτης προς Κωνσταντίνο Χριστοφίδη: Το επιχείρημα των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων να προσφέρουν κάτι διαφορετικό δεν δούλεψε. Τι αποτέλεσμα θα έχει η δική σας επιτυχία. 

Σε μια δεδομένη στιγμή, όταν είμασταν σε αδιέξοδο οι τέσσερις υποψήφιοι, πρότεινα τον κ. Πρωτοπαπά. Ο καθένας μας έχει το δικό του πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο μπορεί να αλλάξει τον τόπο μας. Θεωρώ ότι η πρόταση μας άρχισε να γίνεται δεκτή από τον κόσμο

21:29 – Αιμιλία Κενεβέζου προς Γιώργο Κολοκασίδη: Το τι προτείνετε για Κυπριακό, δεν πιστεύετε ότι είναι ουτοπικό;

Κολοκασίδης: Θεωρώ ότι είναι ουτοπικό να αναζητείται λύση ΔΔΟ. Πέρασαν 40 χρόνια και δεν είναι λύση αυτό. Εφόσον προσκρούσαμε στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, θα πρέπει να πάμε πίσω σε προτάσεις αρχών. Δεν λέω ότι η λύση είναι αυριανή. 

21:26 – Κυριάκος Πομηλορίδης προς Αχιλλέα Δημητριάδη: Δεν δούλεψε η προσπάθεια συνασπισμού με άλλους υποψήφιους

Δημητριάδης: Το θέμα έχει τελειώσει γιατί ο κ. Πρωτοπαπάς αποσύρθηκε. Έκανα ότι είναι δυνατό για να πετύχει αυτή η προσπάθεια. Θα γινόταν δημοσκόπηση για το ποιος θα ηγείτο αυτής της προσπάθειας κάτι που δεν πέτυχε. Αν κάτι δεν τελεσφορήσει, δεν μπορεί να κάνεις κάτι το οποίο δεν έχει μέλλον. Έχουμε θέσεις και απόψεις και θέλουμε να προχωρήσουμε

21:25 – Πέτρα Αργυρού προς Χρίστο Χρίστου: Πρακτικά μέτρα πως θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό.

Χρίστου: Το μεταναστευτικό είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα. Να εφαρμόσουμε μια σωστή πολιτική. Να καταργηθεί η επιδοματική πολιτική. Θα σταματήσει η χώρα μας να είναι τόπος προορισμού αυτών των ατόμων. Δεν είναι σκοπός να γεννήσει η Κύπρος κι άλλο Πουρνάρα

21:22 – Σωτήρης Παρούτης προς Νίκο Χριστοδουλίδη: Έχετε στήριξη ακόμα από στελέχη του ΔΗΣΥ.

Χριστοδουλίδης: Δεν είναι κακό να συζητώ. Συζητώ με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της πατρίδας μας. Μπορούμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. 20 από τα 27 κράτη μέλη έχουν κυβερνήσεις συνασπισμού. 

21:21 – Αιμιλια Κενεβέζου προς Ανδρέα Μαυρογιάννη: Δηλώνεται ανεξάρτητος υποψήφιος αλλά σας στηρίζει το κόμμα της Αριστεράς το οποίο οδήγησε την χώρα στα βράχια.

Δεν είμαι υποψήφιος του ΑΚΕΛ. Πρέπει να προϋπάρξει η στήριξη ενός μεγάλου κόμματος. Δεν έγινε καμία συναλλαγή με κανένα και είμαι περήφανος που με στηρίζει το ΑΚΕΛ. Είναι εξοφρενικό να ακούω ότι όλα πάνε καλά και πρέπει να συνεχίζουμε. 

Αιμιλια: Αν ερχόταν να σας στηρίξει ο Συναγερμού θα είσασταν εντάξει;

Μαυρογιάννη: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα

21:20 – Κυριάκος Πομηλορίδης προς Αβέρωφ Νεοφύτου. Τι άλλαξε στο ΔΗΣΥ για το γεγονός ότι δεν είναι κόμμα διαγραφών. 

Ο κ. Αβέρωφ έκανε σχόλιο για την ενδηματολογική επιλογή των δημοσιογράφων. Στη συνέχεια ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών και από την στιγμή που κάποιος επιλέγει να είναι αποστάτης θα έχει τις ανάλογες συνέπειες. Προεδρικές εκλογές έχουμε και θα συνεχίσουμε στην σταθερότητα και την ασφάλεια αυτής της χώρας. 

21:15 – Ξεκινάει το debate. Θα διεξαχθούν τέσσερις γύροι ερωτήσεων με το δικαίωμα δευτερολογίας από τους υποψήφιους. 

21:05 – Πήραν τις θέσεις τους και οι επτά υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, για να ξεκινήσει σε λίγο το διακαναλικό debate.

Έτοιμοι και οι τρεις δημοσιογράφοι που θα τους ανακρίνουν, οι Κυριάκος Πομηλορίδης από Ant1, Αιμιλία Κενεβέζου από Alpha και Σωτήρης Παρούτης από Omega. Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος του Sigma, Πέτρα Αργυρού.

 

20:52 – Τελευταίο έφτασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου μαζί με τα μέλη του επιτελείου του Τζώρτζια Κωνσταντίνου – Παναγιώτου, Δημήτρη Δημητρίου και Πέτρο Δημητρίου. Μαζί του βρέθηκαν και οι Γιάννος Πανταζής και Πάνος Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του είπε πως «αυτή είναι η Δημοκρατία, επιτέλους να συζητήσουμε για το διακύβευμα της χώρας το οποίο είναι σταθερότητα ή αστάθεια. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε». 

  

  

 

 

20:46 – Έφτασε και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μαζί με μέλη του επιτελείου του. Ερωτηθείς για το τι αναμένει από το σημερινό debate, ανέφερε πως «θα βοηθήσει περαιτέρω να παρατεθούν επιχειρήματα στο πλαίσιο παράθεσης μιας ευρύτερης εικόνας».

  

  

 

20:40 – Συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία αναμένει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του. Θέλουμε, είπε, «να στείλουμε μήνυμα μαζικής συμμετοχής».

20:33 –  Ο Χρίστος Χρίστου στις δικές του δηλώσεις πριν από το debate ανέφερε πως «είναι η ευκαιρία για τον κάθε υποψήφιο να αναλύσεις τις θέσεις του. Θα παραθέσουμε από πλευράς μας λύσεις για τα προβλήματα του τόπου»

20:30 – Ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης κατά την άφιξή του στο OMEGA ευχήθηκε καλή τύχη σε όλους τους αντιπάλους του και σημείωσε πως «θέλουμε ο τόπος μας να γίνει καλύτερος

20:20 – Με λεωφορείο έφτασε στον Αρχάγγελο ο Αχιλλέας Δημητριάδης

Ευχαρίστησε τα κανάλια για την προσπάθεια ο κ. Δημητριάδης. Σκοπός, είπε, είναι να γίνει ανάλλαγη απόψεων «κι ελευθερία να πάμε στις κλάπες και να δείξουμε πως θέλουμε να είναι η χώρα μας τα επόμενα χρόνια».

 

 

20:15 – Πρώτος έφτασε στο OMEGA ο Γιώργος Κολοκασίδης