Στην ερώτηση πώς θα ενεργήσουν για την επίλυση του μεταναστευτικό απάντησαν οι 3 υποψήφιοι στο debate του ΡΙΚ: 

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Στο μεταναστευτικό πρέπει να γίνουμε αυστηροί. Να μην είναι ελκυστικός προορισμός η Κύπρος. Αν ένας αιτητής ασύλου δικαιούται 500 ευρώ να δουλέψει για 500 ευρώ. Δεν θα δοθεί ένα ευρώ σε όποιον δεν συνεισφέρει στην οικονομία της Κύπρος. Επίσης αυστηρότερη επιτήρηση της πράσινης γραμμής».

Αναφέρθηκε παράλληλα για κίνδυνο αν αύριο οι Τουρκία στέλνει και έποικους από την Τουρκία. «Κινδυνεύουμε να μας πάρουν την υπόλοιπη Κύπρο περπατώντας από την πράσινη γραμμή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE / Το debate των 3 βασικών υποψηφίων στο ΡΙΚ

 

 

Νίκος Χριστοδουλίδης

«Επισκέφθηκα πριν από λίγες ημέρες την Υπηρεσία Αιτητών Ασύλου. Το 2022 είχαμε 22.500 αιτητές ασύλου. Δεν πρέπει να είμαστε πλέον ελκυστικός προορισμός. Έχει ετοιμαστεί ήδη υφυπουργείο μετανάστευσης. Πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι στις διαδικασίες εξετάσεις των αιτήσεων, οι αιτητές ασύλου έρχονται γιατί οι διαδικασίες μας είναι χρονοβόρες». Γίνεται δουλειά όμως πρέπει να γίνουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες, κατέληξε

Ανδρέας Μαυρογιάννης

«Πρέπει να σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχο να σταματήσει η ροή, έχουμε φτάσει το 6% του πληθυσμού μας να είναι παράτυποι μετανάστες. Πολιτική συστηματικού επαναπατρισμού. Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος πως αν έρθει στην Κύπρο φεύγει και φεύγει γρήγορα. Δεν είναι με φράκτες που θα λύσουμε το πρόβλημα». Τέλος του 2023 είναι εφικτό να λύσουμε το πρόβλημα, επεσήμανε.

Για να αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση χρειάζεται ενάμιση χρόνο σίγουρα, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δεν λύνεται το πρόβλημα με επίσπευση των διαδικασιών αν δεν γίνουν οι διμερείς συμφωνίες, επεσήμανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.