Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία, η Ευρώπη ειδοποίησε τα κράτη μέλη, για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού πολιτικής προστασίας και κλήθηκαν να δηλώσουν ενδιαφέρον για παροχή βοήθειας, δήλωσε στον ACTIVE o Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Κορνήλιος Κορνηλίου.

«Σε συνεννόηση με την πολιτική Άμυνα, δηλώσαμε ετοιμότητα για αποστολή ομάδας διάσωσης αποτελούμενη από 21 άτομα και το βράδυ η τουρκική πλευρά απάντησε ότι ευχαριστά αλλά δεν αποδέχονται βοήθεια» ανέφερε ο κύριος Κορνηλίου, συμπληρώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σε ετοιμότητα να συνδράμει τις προσπάθειες διάσωσης. «Δυστυχώς επικράτησαν πολιτικοί λόγοι» ανέφερε και «είναι αδύνατο να μεταβούμε».

Ασφαλείς οι 12 από τους 14 Κυπρίους στην Τουρκία

Μέσω της πλατφόρμας του ΥΠΕΞ για τον covid, έχουν εντοπιστεί 14 Κύπριοι που βρίσκονται στην Τουρκία, 12 Τ/Κ και 2 Ε/Κ, εξήγησε ο κύριος Κορνηλίου, προσθέτοντας ότι εντοπίστηκαν οι 12 και είναι καλά στην υγεία τους, εκτός από 2 Τ/Κ για τους οποίους ευχή είναι να εντοπιστούν σώοι. 

«Για τους Τ/Κ μαθητές» σημείωσε, «δεν επικοινώνησε κανείς με το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Στη Συρία», ανέφερε, ερωτηθείς σχετικά, «δεν λειτουργούν τα αεροδρόμια και υπάρχει βαθμός δυσκολίας στη μετάβαση σωστικών ομάδων». «Κύπριοι, δεν υπάρχουν στη Συρία» σημείωσε ο κύριος Κορνηλίου.