Όσοι γνωρίζουν τον Νίκο Αναστασιάδη ήταν σίγουροι πως θα απαντούσε τόσο για τις εις βάρος του αναφορές αλλά και για το ότι έβλεπε προσπάθεια απαξίωσης των όσων η δεκαετής διακυβέρνησή του έχει επιτύχει. Μέσα από μια προσεκτικά διατυπωμένη γραπτή δήλωση ο Νίκος Αναστασιάδης από τη μια αδειάζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και από την άλλη φωτογραφίζει Νίκο Χριστοδουλίδη. 

Στη δήλωσή του ο Νίκος Αναστασιάδης – Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ  – σημειώνει πως αναγκάστηκε να παρέμβει «στα όσα τις τελευταίες μέρες καταγράφονται, σαν αποτέλεσμα της εκλογικής αποτυχίας κατά τον πρώτο γύρο των προεδριών εκλογών». Στόχος της παρέμβασης ο νηφάλιος προβληματισμός για το που οδηγείται η παράταξη. 

Μέσα από τις τρεις επισημάνσεις, στη συνέχεια, έρχεται να τοποθετηθεί κατά τρόπο που αφήνει εκτεθειμένο τον συναγερμικό ηγέτη τόσο για τα όσα έχουν λεχθεί αλλά και για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον ΔΗΣΥ:

>> Αναφορά στον Γλαύκο Κληρίδη: Το όνομα του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, Γλαύκου Κληρίδη χρησιμοποιήθηκε κατ’ επανάληψη από τον Αβέρωφ Νεοφύτου τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει: «Ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης, ουδέποτε εξετράπη και ουδέποτε επέτρεψε, είτε δημόσια είτε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, να αποδίδονται απαράδεκτα υπονοούμενα εις βάρος απλών μελών πολύ δε περισσότερο ιστορικών στελεχών του κόμματος. Μια ηγετική στάση που μας επέτρεπε με ψυχραιμία να διαχειριζόμαστε το κάθε αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τα πραγματικά αίτια της αποτυχίας και ενωμένοι να προχωρούμε ακόμα πιο ισχυροί».

Μέσα από την τοποθέτησή του ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου για την όλη διαχείριση της επόμενης μέρας και ότι επέτρεψε τις επιθέσεις εναντίον απλών μελών του κόμματος. Ενώ αφήνει και αιχμές για τον τρόπο που έτυχε ανάγνωσης η εκλογική αποτυχία. 

>> Κατήγγειλε σπίλωσή του: Ο Νίκος Αναστασιάδης μέσα από τη δήλωσή του μίλησε για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του αλλά και ακύρωση της δεκαετούς διακυβέρνησής του: «Αντιπαρερχόμενος την ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων απαξίωσης των μεγάλων επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησης και ιδιαιτέρως την χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη της ενότητας της ιστορικής μας παράταξης αλλά και του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Κύπρου μας, κάνω έκκληση προς όλους να τερματιστούν αμέσως οι μεταξύ στελεχών αντιπαραθέσεις ώστε συνειδητά να αφεθούν τα μέλη και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποφασίσουν ελεύθερα».

Για τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως φάνηκε και μέσα από τις τοποθετήσεις κάποιων εκ των συνεργατών του, η στήριξη προς Ανδρέα Μαυρογιάννη ερμηνεύεται ως επιβράβευση του ΑΚΕΛ το οποίο είχε αμφισβητήσει έντονα το έργο της κυβέρνησης. 

>> Φωτογραφίζει Χριστοδουλίδη: Παρόλο που στη δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι είναι επιλογή του να μην εκφράσει τη θέση του υπέρ ή εναντίον των δύο υποψηφίων, αλλά παραπέμποντας στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, έρχεται ο ίδιος να φωτογραφήσει Νίκο Χριστοδουλίδη. Σύμφωνα με τον ΠτΔ το ΠΓ έθεσε τους επιδιωκόμενους στόχους μιας «δημιουργικής αντιπολίτευσης», που είναι: 

(α) την επανένωση της πατρίδας μας μέσω ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού και τη μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α..

(β) τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία.

(γ) την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Καταλήγοντας ο Προέδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει πως «η ενότητα, συνοχή και αξιοπιστία της παράταξης είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής». 

Προ της προεδρικής παρέμβασης υπήρξαν δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος υποστήριξε πως ο Νίκος Αναστασιάδης μέσα από τις συναντήσεις στο Προεδρικό επιχειρούσε να ωθήσει τον ίδιο και τον ΔΗΣΥ σε ανοικτή στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ στις δηλώσεις του άφησε αιχμές κατά του Νίκου Αναστασιάδη και για αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τη Βουλή το 2013 και το 2016. Από τα όσα είπε ο κ. Νεοφύτου είναι ξεκάθαρο πως ο ΔΗΣΥ πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις μετά από παρεμβάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. 

Στο μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, επαναλαμβάνοντας τη στηρίξη του στον Νίκο Χριστοδουλίδη τόνισε πως κανείς δεν δικαιολογείται να υποκρίνεται και να κάνει ότι δεν βλέπει τις πολιτικές του ΑΚΕΛ πίσω από την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Πρόσθεσε πως “ενσυνείδητα πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα από τα δεινά που θα έφερναν πολιτικές και αστοχίες του ΑΚΕΛ και πρέπει να ψηφίσουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προσβλέποντας τόσο σε προσεγγίσεις ενότητας τις οποίες προβάλλει, όσο και σε συγκλίσεις πολιτικής που μπορεί να επιτευχθούν”.   

Χείρα βοηθείας από Άντρο Κυπριανού 

Από τους πρώτους που αντέδρασαν στη δήλωση Αναστασιάδη και εξεφρασαν στήριξη προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ο τέως γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος σε ανάρτησή του στο τουίτερ έγραψε πως «ο Αναστασιάδης δήλωνε ότι ως θεσμικός πρόεδρος δεν θα παρέμβει στις εκλογές. Δύο μέρες πριν από τις εκλογές στηρίζει τον εκλεκτό του και επιτίθεται στον πρόεδρο της παράταξης του. Τα λόγια περιττά». 

Ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίκκος Μαππουρίδης, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης στηρίζεται από τους αυλικούς του Νίκου Αναστασιάδη και την ίδια ώρα τόνισε πως βλέπει παρέμβαση του Προέδρου στα των προεδρικών εκλογών, που όπως είπε, δεν είναι επιτρεπτή. Πάντως η εκτίμηση Ρ. Μαππουρίδη ότι ο ΠτΔ δεν θα μιλούσε, όπως έπραξε με το να μην πάει στο ΠΓ ΔΗΣΥ, διαψεύστηκε εκ του αποτελέσματος.