Οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο προκάλεσαν την κινητοποίηση και της Κυβέρνησης, με το Νίκο Χριστοδουλίδη να θέλει να λειτουργήσει προληπτικά, προλαβαίνοντας δυσάρεστες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πριν από λίγο σύσκεψη με τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας με τους οποίους καθορίστηκαν οι άξονες προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε και έλαβε ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και τον βαθμό κινδύνου που ενέχουν για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Συμφώνα επίσης με πληροφορίες μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χθες βράδυ και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συζήτησε το θέμα και τον βαθμό που οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο λόγω των προβλημάτων στην ελβετική Credit Suisse και της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στην Αμερική, που προηγήθηκε. Οι πληροφορίες μας πάντως αναφέρουν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις είναι καθησυχαστικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρίχνoυν σωσίβιο 50 δισ. ελβετικά φράγκα στην Credit Suisse

Ποια άλλα θέματα συζητήθηκαν

Στο πλαίσιο της σημερινής σύσκεψης έγινε αναφορά στο θέμα της δημιουργίας Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα καθώς ήταν ένα από τα κύρια θέματα του προεκλογικού προγράμματος του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το νομοσχέδιο έχει τροχιοδρομηθεί, βρίσκεται υπό διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς και σύντομα θα προχωρήσει για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και θα κατατεθεί στη Βουλή.

Στη σύσκεψη, συζητήθηκε επίσης η κατάσταση των προσφυγικών συνοικισμών και οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν σε πολυκατοικίες. Ένα θέμα για το οποίο ο Υπουργός Εσωτερικών ζήτησε ενημέρωση μετά τα παράπονα των τελευταίων ημερών από ανθρώπους που ζουν στους προσφυγικούς συνοικισμούς.

Στην ατζέντα θεμάτων ήταν επίσης το ζήτημα της ΑΤΑ, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα με τον Υπουργό Εργασίας να αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις επαφές.

Ως γνωστό, στις προτεραιότητες της Κυβέρνηση είναι και το θέμα των εξετάσεων τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση.