Το πρώτο από τα δύο σημαντικά, για το Κυπριακό, ευρωπαϊκά ταξίδια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Λίγο μετά το μεσημέρι θα βρεθεί στο Elysee, το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει σε έκταση τον Πρόεδρο Μακρόν για την πρότασή του για πιο ενισχυμένη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Η επίσκεψη Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, όπως και στο Βερολίνο στα τέλη Μαΐου, θεωρούνται από τη Λευκωσία ως κομβικής σημασίας όσον αφορά την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μαζί με τους συνεργάτες του θα περάσουν την είσοδο του Elysee στις 2 το μεσημέρι (ώρα Κύπρου). Μετά την υποδοχή από τον Εμανουέλ Μακρόν οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών. 

Η ατζέντα της συνάντησης Χριστοδουλίδη – Μακρόν περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες:

1.    Διμερείς σχέσεις, με έμφαση στην εκπαίδευση, την άμυνα και την ενέργεια. 

2.    Κυπριακό, όπου ο ΠτΔ θα ενημερώσει τον Γάλλο Πρόεδρο για την πρότασή του για ενισχυμένη εμπλοκή της ΕΕ με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Η ΚΔ θεωρεί ότι Γαλλία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει ένα ειδικό ρόλο να παίξει στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

3.    Η κατάσταση στην Ουκρανία.

4.    Ευρωπαϊκά θέματα, περιλαμβανομένου κα θέματος της μετανάστευσης. 

5.    Περιφερειακά θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, υπό το πρίσμα και του ρόλου που παίζει η Τουρκία σ’ αυτά τα θέματα. 

6.    Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα, ενόψει και της 2ης συνόδου που πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου στη Μολδαβία. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του απόψε ο ΠτΔ θα παρακαθήσει σε δείπνο με μέλη της κυπριακής παροικίας στο Παρίσι. Αύριο, 4 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί ανώτατα στελέχη της εταιρείας TOTAL. Ενώ το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα παραστεί στη στέψη του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

Στο Παρίσι, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι Γιώργος Σιακαλλής, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες.