To Top
11:30 Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τις αποφασεις ΕΕ δειχνει ο Σασσόλι
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Τις αποφασεις ΕΕ δειχνει ο Σασσόλι
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοεμβρίου 2019, 1:01 πμ

Στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει λάβει κατά της Τουρκίας τόσο σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου όσο και μέσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέπεμψε ο Νταβίντ Σασσόλι, απαντώντας για τις τουρκικές προκλήσεις κατά της Κύπρου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη συμπεριφορά και τον ρόλο της Τουρκίας στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία, παρέπεμψε στις αποφάσεις και την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασαν όλοι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε παράλληλα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διατηρήσει τις σχέσεις της με την Τουρκία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου αυτή η σχέση θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Στη συνέχεια ο Ντ. Σασσόλι αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας νέας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Στάθηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας διαμηνύοντας πως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να σκέφτονται προς αυτή την κατεύθυνση. Υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι η προηγούμενη συμφωνία είναι ήδη 70 ετών. Κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να εργάζονται προς αυτή τη συμφωνία στη βάση των προηγούμενων σημαντικών συμφωνιών πάνω στις οποίες στηρίχθηκε από ιδρύσεώς της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο θέμα των προσφύγων και της μετανάστευσης υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για νέα κύματα μεταναστών. Αναφέρθηκε και στην άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο αίτημα της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη. Θεωρεί παράδοξο να ζητούν κάποιοι να ενταχθούν στην ΕΕ και αυτή να αρνείται, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα θα υπάρξει διαφοροποίηση σ’ αυτή την προσέγγιση. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στην αρχική του παρέμβαση στάθηκε ιδιαίτερα στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές υπογραμμίζοντας πως αυτές έστειλαν ένα θετικό μήνυμα όσον αφορά την Ευρώπη. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Ευρώπης ο Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε πως οι πολίτες της Ευρώπης δεν θέλουν περισσότερη κομματική πολιτική και συζητήσεις ανάμεσα σε επίπεδο πολιτικών οργάνων. Υπέδειξε ότι αυτό που θέλουν οι πολίτες της Ευρώπης είναι αποφάσεις. 
Τοποθετώντας τα ευρωπαϊκά ζητήματα κατά σειρά προτεραιότητας ο Μάνφρεντ Βέμπερ έβαλε πρώτη την κοινωνική διάσταση, μετά την οικονομική σταθερότητας και τρίτη την κλιματική αλλαγή.

Ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόνισε πως είναι καιρός η Ευρώπη να ανοίξει το θέμα των αλλαγών της Συνθήκης της Λισαβόνας η οποία υιοθετήθηκε το 2007. Θέση του ΕΛΚ σύμφωνα με τον Μ. Βέμπερ, είναι να τερματιστεί η αρχή πως οι αποφάσεις της ΕΕ πρέπει να λαμβάνονται ομόφωνα, γεγονός που επιτρέπει σε ορισμένους να χρησιμοποιούν να μπλοκάρουν τις διαδικασίες. Έφερε ως παράδειγμα τη στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού Ούρμπαν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός μπλόκαρε τη λήψη αποφάσεων για το μεταναστευτικό γιατί αυτές ήταν εναντίον της Τουρκίας. Ο δε Έλληνας πρωθυπουργός μπλόκαρε αποφάσεις που στρέφονταν κατά της Βενεζουέλας. 


Η πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Ιράτξε Γκαρσία Πέρες, τόνισε πως η Ευρώπη θα πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για μια νέα Πράσινη Συμφωνία. Τόνισε ακόμα την ανάγκη να υπάρχει από όλους σεβασμός στις Αρχές Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ερωτηματικό για 1η Δεκεμβρίου 

Ένα από τα θέματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι και το πότε θα αρχίσει να εργάζεται η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η οποία πέραν των ζητημάτων που προέκυψαν σε σχέση με ορισμένες υποψηφιότητες προκύπτει και η στάση της Βρετανίας να μην ορίσει υποψήφιο Επίτροπο. Ο προγραμματισμός θέλει τη νέα Επιτροπή να αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2019. Οι κρίσιμες εκλογές στη Βρετανία για το Brexit είναι στις 12 Δεκεμβρίου. 

Η νομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ασχολείται αυτή την περίοδο με το κατά πόσο θα μπορεί να προχωρήσει η Ούρσουλα Φον Λάινεν με έναν επίτροπο λιγότερο. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων σημείωσαν ότι είναι ένα νομικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. 

  Aποστολή στις Βρυξέλλες: Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...