O Σωκράτης Βαρνάβα από τη Λευκωσία, γράφει για την εξαίρετη Κύπρια ηθοποιό που «έφυγε» από τη ζωή στις 13 Δεκεμβρίου.

Στις 13 του Δεκέμβρη 2022 το κυπριακό θέατρο, η κυπριακή τηλεόραση, έγιναν πιο φτωχά, αφού χάσαμε μια από τις πιο αγαπημένες και δημοφιλείς ηθοποιούς, τη Δώρα Κακουράτου. Η Κακουράτου, η πραγματική κυρία με ένα έμφυτο εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο, διακρίθηκε κυρίως στην επιθεώρηση. Ξεχώρισε με τις μοναδικές ερμηνείες της, μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες, πρόσφερε απλόχερα το γέλιο, την ψυχαγωγία, γι’ αυτό το κυπριακό κοινό την αγάπησε πραγματικά. Πάντα κατάφερνε, φυσικά, εγκάρδια, με τους αυτοσχεδιασμούς της, να μειώνει την απόσταση που χωρίζει την σκηνή με την πλατεία.

Η συνεργασία της άρχισε με τον «Ο.Θ.Α.Κ.», τον «Θίασο γέλιου», τη «Μουσική Σκηνή» με τον «Θίασο Παπαδημήτρη»,  με τον Γιάννη Μεντώνη Φιρφιρή και μετά ίδρυσε τον δικό του θίασο.

Στο ραδιόφωνο έπαιξε στην «Επιθεώρηση του σταθμού μας», σε κυπριώτικα σκετς. Στην τηλεόραση, έλαβε μέρος στο πρώτο κυπριακό σίριαλ «Κατωθκιόν της Μαδαρής», που άρχισε να προβάλλεται τον Δεκέμβριο του 1968, επίσης στο σίριαλ «Να κοπιάσεις, κύριε Μάκη», «Ιστορίες του χωρκού», στα έργα «Τρεις χάριτες», «Ματωμένος γάμος». Στον ΑΝΤ1 έπαιξε στο σίριαλ «Αίγια φούξια».

Στο θέατρο έπαιξε στα «Η Μπαζούκα», «Ο παπάς κρατεί τα’ ασσιήν», «Τα φανταράκια», «Για ποιον να βρέξει», «Ούλλο για την μάνα μας», «Της νύχτας τα καμώματα», «Είμαστε για κλάματα», «Άνεμο στην βράκα τους», «Αλλού τα κακαρίσματα», «Ο 13ος Θεός», «Η πουρεκκού η ανοστόπλαστη», «Ήταν πρωί τ’ Αυγούστου», «Ο Μάντης Ρήγας τζι’ αν γενή», «Αν κατεβείς Χριστέ στην Κύπρο», «Ο Ττοουλής ο ξενοχωρίτης», «Όποιος έσιει τα γένεια», «Βαρώσι μου στολίστου», «Καλή χρονιά, πάμε στον Βορρά», «Ζυγά μονά στη φόρα, τζιαι γέλιο με την Δώρα», «ΔΗ.ΚΟ., ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ο θεός να σας φωτίσει», «Εφτάσαμε στα φερερέ»,  «Αννέν μήλον εν ν’ αθθίση», «Φεστιβάλ γέλιου», «Άνθρωπε αγάπα, τον πόλεμο σταμάτα», «Άτε τα μίση, βάλε ρομανίσι», «Ο Μακαρίτης ο εφτάψυχος», «Ούλλα βάλλουν πάνω» κ.ά. Στο κέντρο «Μοντπαρνάς» στη Λευκωσία πήρε μέρος μαζί με άλλους ηθοποιούς σε δύο επιθεωρήσεις πίστας «Ο γύρος του κόσμου σε 80 λεπτά» και «Λευκωσία-Αθήνα).

Αγαπημένη μας Δώρα, στο μεγάλο σου ταξίδι, εκεί ψηλά, θα ανταμώσεις στον ουράνιο θίασο με άλλους Κύπριους ηθοποιούς που «έφυγαν» από κοντά μας, εμείς πάντα θα σε θυμόμαστε.