Σε τροχιά δημοπράτησης βρίσκονται μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στη Λάρνακα, που στόχο έχουν τη συνολική θωράκιση της πόλης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήδη το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), έχει προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για δύο κατασκευαστικά συμβόλαια στην περιοχή Αγίων Αναργύρων και Λιβαδιών (C20A και C20B), ενώ στο τελικό στάδιο προσφοροδότησης βρίσκεται και το μεγάλο έργο των αντιπλημμυρικών στην περιοχή του Αγίου Λαζάρου (C20D). 

Tα δύο μεγάλα κατασκευαστικά Συμβόλαια C20A και C20B, περιλαμβάνουν έργα κατασκευής δικτύου ομβρίων υδάτων για τη λεκάνη απορροής δυτικά της λεωφόρου Αγίων Αναργύρων και την περιοχή πέριξ της λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη. Στόχος των έργων είναι να επιλύσουν τα προβλήματα πλημμυρών και συσσώρευσης ομβρίων υδάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια τους κατοίκους.   

Η συνολική προϋπολογιζόμενη αξία των δύο έργων ανέρχεται στα €4.020.000. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 75% και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας κατά 25%. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ένα από τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζονται, είναι αυτό στην περιοχή Αγίου Λαζάρου. Πρόκειται για μία από τις πιο προβληματικές περιοχές της Λάρνακας, που υποφέρει εδώ και πολλά χρόνια από τις πλημμύρες. Το ΣΑΛ εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, που έχουν συνολική εκτιμώμενη αξία €1.600.000 και χρονική διάρκεια κατασκευής τους δέκα μήνες. Το έργο αυτό επίσης θα συγχρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Διαθρωτικά Ταμεία κατά 75%.  

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κατασκευαστούν περίπου 2,6χλμ κεντρικοί αγωγοί ομβρίων υδάτων διαφόρων διαμέτρων, μεταξύ της περιοχής Αγίου Λαζάρου και της οδού Οκκουλάρ. Ουσιαστικά το σύστημα ομβρίων υδάτων θα εξυπηρετεί τη λεκάνη απορροής, η οποία βρίσκεται στην κάτω και την πάνω πλευρά μέρους της λεωφόρου Φανερωμένης. 

Συγκεκριμένα, η περιοχή εκτέλεσης εργασιών του συμβολαίου περιλαμβάνει τις οδούς Αδώνιδος, Δευκαλίωνος, Αφροδίτης, Μιχαλάκη Παρίδη, Απολλώνιου Κιτιέως, Ονησίλλου, Γεωργίου και Κατόλη, Παλαιπάφου, Σόλων, Αμαθούντος, Ιπποκράτους, Παστέρ, Φλέμιγκ, 28ης Οκτωβρίου, Ελ-Αλαμέιν, Ρίμινις, Σπάρτης, Στάλιγκραντ και μέρος της Οκκουλάρ. 

Το έργο αμέσως μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών του εργασιών θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία, αφού το μεγαλύτερο μέρος του συνδέεται σε υφιστάμενο σύστημα του ΣΑΛ και το υπόλοιπο σε κλειστό κανάλι στη λεωφόρο Φανερωμένης σε τρία σημεία.

Αντιπλημμυρικά και στην περιοχή της μαρίνας Λάρνακας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα μέσα Ιουλίου και μικρό έργο ομβρίων υδάτων στην περιοχή της μαρίνας Λάρνακας, που πραγματοποιεί το ΣΑΛ σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Το έργο αφορά στην τοποθέτηση αγωγού 126 μέτρων και αποτελεί προσθήκη στο υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων υδάτων.

Το έργο αναμένεται ότι θα περιορίσει τα προβλήματα συσσώρευσης ομβρίων υδάτων που παρουσιάζονται όταν βρέχει στη λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα επιλυθούν μόνιμα όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.