Με στόχο την απομάκρυνση σκουπιδιών, τα οποία παράνομα εναποτίθενται στην ύπαιθρο, ξεκίνησε εκστρατεία καθαριότητας στην περιοχή των κοινοτήτων Μοναγριού και Παραμύθας, με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, Κώστα Χαμπιαούρη και την Επίτροπο Περιβάλλοντος, Κλέλια Βασιλείου να δηλώνουν στο ΚΥΠΕ ότι πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε ένα φαινόμενο που δεν περιποιεί τιμή για κανέναν μας.

Συνολικά 60 με 65 φορτηγά από σκουπίδια και ογκώδη αντικείμενα, όπως μπάζα και έπιπλα, αναμένεται να συγκεντρωθούν στην δεκαήμερη εκστρατεία, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, τα Δημόσια Έργα, την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, την ένωση κοινοτήτων Λεμεσού, την αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού και τα κοινοτικά συμβούλια Μοναγριού και Παραμύθας, ανέφερε ο Επίτροπος Χαμπιαούρης.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να υιοθετήσουν συμπεριφορές μέσα από τις οποίες θα δούμε τις ορεινές μας κοινότητες καθαρές, όπως τους αξίζει», συμπλήρωσε.

Οι κοινότητές μας, συνέχισε, φημίζονται για την φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά, «αλλά δυστυχώς κάποιοι αμαυρώνουν την εικόνα των ορεινών μας, με πράξεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και οι οποίες προσβάλλουν την αισθητική των κατοίκων και των επισκεπτών, δεν τιμούν τον πολιτισμό μας, δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στις κοινότητες μας».

Η εκστρατεία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, επικεντρώνεται σε έξι σημεία και για δέκα εργάσιμες μέρες, θα εργάζονται τρία φορτηγά και ένας εκσκαφέας, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 60 με 65 φορτηγά για απομάκρυνση των σκουπιδιών.

Προσθέτοντας στα όσα ανέφερε ο κ.Χαμπιαρούρης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλια Βασιλείου, ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία καθαριότητας «η οποία μας βρίσκει σε αμηχανία, γιατί αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο το οποίο αυτονόητα δεν θα έπρεπε να υπήρχε».

«Το ζητούμενο, είναι να έχουμε έναν τόπο που να είμαστε όλοι περήφανοι γι αυτόν και υπέδειξε ότι «οι εικόνες που αντικρίσαμε σήμερα στο Μονάγρι δεν τιμούν κανέναν μας», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι το κόστος για την άρση της παράνομης απόρριψης σκουπιδιών στην ύπαιθρο το επιμερίζεται ο φορολογούμενος πολίτης και πως «δεν είναι δίκαιο κάποιοι να πετούν τα σκουπίδια τους και μετά οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και η Κυβέρνηση, μέσω προϋπολογισμών, να άρουν τις συγκεκριμένες παρανομίες».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν», συνέχισε και κάλεσε οποιονδήποτε εντοπίζει ή έχει στοιχεία για το ποιοι πετάνε παράνομα σκουπίδια στην ύπαιθρο, να ενημερώνει τα αρμόδια τμήματα, είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Βασιλείου, θα εξεταστούν μέσα και τρόποι για αποτροπή της παράνομης εναπόθεσης σκουπιδιών στα συγκεκριμένα σημεία, καθώς και μέτρα αποκατάστασης του τοπίου, όπως οι δεντροφυτεύεις.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως, είναι πολλά τα σκουπίδια που παράνομα εναποθέτονται κατά μήκος του δρόμου Λεμεσού – Πλατρών, παρά την λειτουργία Πράσινων Σημείων.

«Δυστυχώς διαπιστώνουμε με δυσαρέσκεια ότι συμπολίτες μας εναποθέτουν και πετάνε ογκώδη αντικείμενα ή άλλα σκουπίδια, κατά μήκος του δρόμου, αποφεύγοντας τα Πράσινα Σημεία, που είναι διαθέσιμα σε αρκετούς χώρους σε όλες τις επαρχίες», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι θέμα κουλτούρας και θέμα Παιδείας».

Υπενθυμίζοντας ότι το Υπουργείο έχει προβεί πέρσι σε μια εκτεταμένη εκστρατεία σε όλη την Κύπρο για περισυλλογή των σκουπιδιών, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως «το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε προς τους πολίτες, μέσα από αυτήν την δραστηριότητα, είναι ότι έχουν ευθύνη και υποχρέωση να εναποθέτουν τα σκουπίδια τους στους προβλεπόμενους χώρους».

Υπέδειξε, τέλος, ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί ο παραβάτης, η νομοθεσία προβλέπει είτε εξώδικο πρόστιμο, είτε λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του.

Ευχαριστίες, εκ μέρους των κοινοτήτων της περιοχής, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης Μοναγριού, Ανδρέας Κωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για μια μάστιγα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες, μετά το κλείσιμο του σκουπιδότοπου στο Βατί.

Ανέφερε δε ότι ήταν αδύνατον οικονομικά για την κοινότητα να μπορέσει από μόνη της να καλύψει το κόστος για την συγκέντρωση τόσο μεγάλου όγκου σκουπιδιών. Σύμφωνα με τον ίδιο όταν η κοινοτική Αρχή εντόπισε το πρόβλημα και ζητήθηκαν προσφορές από ιδιώτες για απομάκρυνση των σκουπιδιών, τα σκουπίδια διπλασιάζονταν μέχρι την επικύρωση της προσφοράς και ως εκ τούτου και το κόστος.

«Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τους Επιτρόπους, το Υπουργείο Γεωργίας, τα Δημόσια Έργα και όλους όσοι ενεπλάκησαν σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί δεν μπορούσαμε να βλέπουμε αυτήν την κατάσταση στην περιοχή της κοινότητας μας», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ληφθούν κάποια μέτρα για να διαφυλαχθούν οι περιοχές που θα καθαριστούν, χωρίς να αποκλείσει ακόμη και την τοποθέτηση φρουρού στο χώρο.

KYΠΕ