To Top
13:08 Τρίτη
21 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Στα χνάρια της Πλ. Ελευθερίας το νοσοκομείο Λάρνακας
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΤΟΠΙΚΑ • Στα χνάρια της Πλ. Ελευθερίας το νοσοκομείο Λάρνακας
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοεμβρίου 2019, 3:49 μμ
Ένα έργο που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013 και υποτίθεται ότι έπρεπε να παραδοθεί στο κράτος τον Σεπτέμβριο του 2016 τελικά δεν θα είναι έτοιμο ούτε και μέχρι το τέλος του 2019. Πρόκειται για τη νέα (δεύτερη) πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, η οποία, σύμφωνα με την τελευταία προθεσμία που είχε δοθεί στον εργολάβο, έπρεπε να παραδοθεί στο υπουργείο Μεταφορών στα μέσα του παρόντος μηνός, το οποίο με τη σειρά του θα την παρέδιδε στο υπουργείο Υγείας για να την εξοπλίσει.
 
Χθες, όμως, μετά από 38 μήνες καθυστέρησης η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, μετά από περιοδεία στην ατέλειωτη ακόμα οικοδομή, ανακοίνωσε μαζί με τους συνεργάτες της ότι η παράδοση εντός του μήνα αναβάλλεται. Και μετατίθεται περί τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. (Θα έχουν συμπληρωθεί ώς τότε 40 μήνες καθυστέρησης).  
 
Η κ. Αναστασιάδου, αφού περιήλθε τους χώρους του εργοταξίου και μιλώντας στα ΜΜΕ, ανέφερε πως είναι μεγάλη έγνοια και ενδιαφέρον της Κυβέρνησης να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το έργο, το οποίο αναμένεται από τον κόσμο της Λάρνακας εδώ και χρόνια. «Διαπιστώνω ότι είμαστε αρκετά κοντά, αλλά όμως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος που ήταν να παραδοθεί στις 15 Νοεμβρίου.
 
Είναι εμφανές», είπε χαρακτηριστικά η κ. υπουργός. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά τη χθεσινή ξενάγησή της διαπίστωσε μια πρόοδο, η οποία και σύμφωνα με τους αρμόδιους λειτουργούς του υπουργείου Μεταφορών είναι σημαντική. Το 90% της εργασίας έχει ολοκληρωθεί και ο εργολάβος εισηγείται το τέλος Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία παράδοσης, είπε ακόμη η κ. υπουργός. Αυτό, συνέχισε, θα μελετηθεί από το υπουργείο Μεταφορών και θα σταθμιστούν τα υπέρ και τα κατά.
 
Σε παρατήρηση του «Φ» ότι «οδεύουμε αισίως στον 38ο μήνα της καθυστέρησης στην αποπεράτωση και παράδοση του έργου», η κ. Αναστασιάδου απάντησε πως αυτό θα μελετηθεί από το υπουργείο της και το θέμα θα πάει και στην αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων και αν είναι προς το συμφέρον του κράτους να δοθεί και αυτή η τελευταία παράταση, τότε θα παραχωρηθεί. «Και θα γίνει χωρίς να απαλλάσσεται ο εργολάβος από όλες τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με την ποινική ρήτρα του συμβολαίου του, που πρέπει να καταβάλλει για κάθε μέρα καθυστέρησης και η οποία είναι πέντε χιλιάδες ευρώ ημερησίως», πρόσθεσε. Και διευκρίνισε ότι ως προς τους 38 μέχρι τώρα μήνες καθυστέρησης, η Δημοκρατία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποζημιωθεί. 
 
Σημειώνεται πως, με βάση τα όσα δήλωσε η υπουργός Μεταφορών χθες, εξάγεται το συμπέρασμα ότι αν και εφόσον τελικά η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας παραδοθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, τότε θα απαιτηθεί στη συνέχεια ένα άλλο χρονικό διάστημα ώστε να εξοπλισθεί καταλλήλως από το υπουργείο Υγείας και ακολούθως να είναι έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες στο κοινό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. 
 
Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας επισκέφθηκε χθες και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του ευχαρίστησε «για την απ’ ευθείας ενημέρωση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η περιφέρεια των Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου». Στόχος μας, σημείωσε, «είναι ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να καταστεί και να παραμείνει η ραχοκοκαλιά ενός σωστού Γενικού Σχεδίου Υγείας», πρόσθεσε.
  Πάμπος Βάσιλας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...