Έλεγα κι εγώ, πού βασίζονται όλοι αυτοί οι υπερβατικοί πολιτικοί μας φωστήρες, που πριν και μετά τις εκλογές χρέωσαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο «απορριπτικό μέτωπο». Τι διαφορετικό είπε από τους υπόλοιπους του άλλου μετώπου εκτός από το ότι θα επιδιώξει να ενεργοποιήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις όποιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης;

Να, που έκανε χτες την πρώτη του δήλωση ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, αυτός που επέβαλε η Άγκυρα ως «υπουργό εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος, και έδωσε μια κάποια απάντηση. Ήταν ατυχής, είπε, η δήλωση του εκλελεγμένου Προέδρου ότι το μεγαλύτερο όνειρό του είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση της πατρίδας. Ε, μα να λέει τέτοια πράματα ο Χριστοδουλίδης; Να έχει όνειρο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου;

Μάλλον, αυτά ακούνε και οι φωστήρες μας και ενοχλούνται κι αυτοί μαζί με τον Ερτουγρούλογλου. Διότι, άπαξ και μίλησες για τερματισμό της κατοχής σημαίνει πως δεν θέλεις λύση, ή πως θέλεις διχοτόμηση. Ενώ αν έλεγε τα ανέξοδα που λένε οι πολιτικοί του «ενδοτικού μετώπου» ότι αυτό που επιδιώκουν είναι επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τελεία και παύλα, μια χαρά θα τους άρεσε. Αλλά, ο αθεόφοβος, τόλμησε να πει ότι «μόνο μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να οδηγηθούμε στη λύση» (Euronews – 9/2/23).

Γιατί, κύριε, να θέλεις να μπλέξεις την Ευρωπαϊκή Ένωση; Γιατί να μπερδέψεις τα πράματα τόσο πολύ; Μήπως, σκοπεύεις να διεκδικήσεις και για εμάς τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαϊοι; Μια χαρά συνομιλίες κάνουμε εδώ και μισό αιώνα και περνά ανέμελα ο καιρός μας; Αυτός είναι ο σκοπός μας, οι συνομιλίες να περνά ο καιρός κι ας τις χρησιμοποιεί η Τουρκία για να τσιμεντώνει τα τετελεσμένα της.

Αυτό που είπε ως θέση του ο κ. Χριστοδουλίδης είναι αυτό που χρόνια τώρα επαναλαμβάνουν όλοι οι αρχηγοί του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ και πολλοί άλλοι ακόλουθοι. Ότι για να προχωρήσει η Τουρκία πρέπει να πεισθεί (θα την πείσει η επιφοίτηση του αγίου πνεύματος) ότι έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει με τη λύση του Κυπριακού παρά με τη συνέχιση του στάτους κβο. Το λένε ως ευχολόγιο, όμως, δεν έχουν κάτι να προτείνουν για να πεισθεί η Τουρκία. Εκτός φυσικά από το να υποδεικνύουν πλαγίως να αποδεχτούμε όσα προτείνει.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης το επανέλαβε κι αυτός: «Η Τουρκία θα προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού, μόνο αν νιώσει ότι τα οφέλη μέσα από τη λύση του Κυπριακού για την ίδια είναι σαφώς περισσότερα από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων με την κατοχή». Ενώ, όμως, οι άλλοι το λένε αυτό χωρίς να προσθέτουν τίποτε άλλο,  ο Χριστοδουλίδης προσθέτει ότι «αυτός που έχει αυτά τα κίνητρα για την Τουρκία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο Euronews και αλλού ανέφερε και κάποια συγκεκριμένα ζητούμενα της Άγκυρας τα οποία θεωρεί πως πρέπει να επιδιώξουμε να συσχετιστούν με την παράλληλη λύση του Κυπριακού. Όπως το ότι η Τουρκία θέλει φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, αεροπορική συμφωνία με την Ε.Ε., θέλει να μπει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, να ανοίξουν τα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της…

Θα πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο; Ουδείς γνωρίζει. Αλλά, όσοι μηδενίζουν αυτή την προσπάθεια δεν έχουν τι άλλο να εισηγηθούν. Αν έχουν κάτι πιο «σίγουρο» από αυτό ας το πουν να το μάθουμε όλοι, να βοηθήσουν και την προσπάθεια του νέου Προέδρου, ο οποίος στο κάτω – κάτω κινείται παράλληλα με τη δική τους φιλοσοφία και όχι κόντρα. Ούτε τις διαπραγματεύσεις απορρίπτει, ούτε τη ΔΔΟ.

Είναι που θέλει να μπλέξει στην προσπάθεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που τους ενοχλεί και διαδίδουν ότι δεν θέλει λύση; Είναι που είπε ότι το μεγαλύτερο όνειρό του είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής; Είναι απλώς επειδή λέει ότι έχει κάποια όρια, που δεν τα ξέρουμε ακόμα, και δεν θέλουν να υπάρχουν όρια; Πάντως, πήρε διαστάσεις αυτό το παραμύθι.

Εδώ θα μου πείτε έβγαλαν απορριπτικό τον Αναστασιάδη, που ήταν το ίνδαλμα του «ενδοτικού μετώπου», τον Χριστοδουλίδη θα άφηναν.