Μετά τους πυροβολισμούς κατά οχημάτων και χειριστών κινητών καμερών και των επιθέσεων που δέχονται είτε φραστικών είτε με πέτρες, κάποιοι βρήκαν τρόπο να παρεμποδίζουν το σύστημα από του να καταγγέλλει τους παραβάτες οδηγούς.

Το τελευταίο διάστημα κάποιοι σταθμεύουν τα οχήματά τους ακριβώς πίσω από τα βανάκια που φέρουν τις κινητές κάμερες, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται από του να φωτογραφίζουν τους παραβάτες. Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα και μάλιστα όσοι το κάνουν, ποστάρουν και φωτογραφίες σε συγκεκριμένο γκρουπ στο διαδίκτυο. Το θέμα καυτηρίασε χθες ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευριπίδου τονίζοντας ότι δυστυχώς το προηγούμενο διάστημα βλέπαμε διάφορες ενέργειες από πλευράς κοινού, ειδικά μελών συγκεκριμένου γκρουπ και άλλων γκρουπ που υπάρχουν στο διαδίκτυο με στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Ήδη αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις έχουν αποσταλεί το προηγούμενο διάστημα στα αρμόδια τμήματα της Αστυνομίας για διερεύνηση, επειδή κάποιες από αυτές συνοδεύονται από εξύβριση ή απειλές. Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι 10 υποθέσεις κυρίως απειλών κατά χειριστών των κινητών καμερών που εκφράστηκαν μέσω διαδικτύου, έχουν προωθηθεί στα δικαστήρια, ενώ πρόσθεσε ότι εκεί που διαπιστώνεται παρακώλυση της κυκλοφορίας ή οποιοδήποτε άλλο αδίκημα, εκδίδεται εξώδικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Θερίζουν» οι κινητές κάμερες – Οι παραβάσεις εννιά ημερών

Ο κ. Ευριπίδου παρατήρησε ότι το να εμποδίζει κάποιος την κάμερα δεν είναι παράνομο ακόμα, αλλά είναι στις εισηγήσεις της Αστυνομίας για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα συστήματα φωτοεπισήμανσης, δηλαδή η παρεμπόδιση των ανθρώπων που χειρίζονται αυτές τις κάμερες να θεωρείται πλέον ποινικό αδίκημα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία εισηγείται επίσης όπως δοθεί εξουσία στη διαχειρίστρια εταιρεία να αποστέλλει την ειδοποίηση για εξώδικο από τις κάμερες και μέσω sms. Μια άλλη τροποποίηση αφορά στην καταχώρηση στοιχείων από εταιρείες για τον οδηγό που παρανόμησε, να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά αντί μέσω επιστολών που ισχύει σήμερα, ώστε να εξοικονομείται χρόνος.

Είναι μια υπερβολική και ακατανόητη συμπεριφορά από τους συμπολίτες μας, επειδή αντί να σκεφτούν τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το σύστημα, έρχονται να συμπεριφερθούν με τρόπο ανώριμο», συμπλήρωσε ο κ. Ευριπίδου.

Στο μεταξύ, η Αστυνομία προσπαθεί μέσω κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης αλλά και άλλων μέσων, να ταυτοποιήσει τους δράστες που βανδάλισαν τις κάμερες που βρίσκονται σε δυο σημεία επί της Λεωφόρου Μακαρίου στη Λεμεσό και οι οποίες δουλεύουν επί δοκιμαστικής βάσης.