Τσουχτερό θα είναι το πρόστιμο για όσους θα παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία κινητών καμερών και όχι μόνο την πρόκληση ζημιάς. Μετά τα τελευταία συμβάντα όπου οδηγοί στάθμευαν τα οχήματά τους πίσω από τα βανάκια με τις φορητές κινητές κάμερες, εμποδίζοντας έτσι να φωτογραφίζουν τους παραβάτες οδηγούς, έρχεται τροποποιητικό νομοσχέδιο.

Ήδη, όπως πληροφορούμαστε από την Τροχαία, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες τροποποιήσεις που αφορούν στο σύστημα φωτοεπισήμανσης, όπως το να θεωρείται ότι ένας οδηγός ειδοποιήθηκε πως έχει εξώδικο από κάμερα, με την αποστολή sms στο κινητό του. Η αλλαγή αυτή επέρχεται γιατί χιλιάδες οδηγοί όταν αντιληφθούν ότι η ειδοποίηση για συστημένη επιστολή από το ταχυδρομείο αφορά σε εξώδικο από κάμερα, δεν σπεύδουν να την παραλάβουν. Μια άλλη τροποποίηση θ’ αφορά στον τρόπο που οι εταιρείες θα ενημερώνουν για τον οδηγό τους που καταγγέλθηκε. Τώρα αυτό γίνεται με επιστολές γεγονός που παίρνει χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Με τροποποίηση θ’ αλλάξει και αυτό θα γίνεται ηλεκτρονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από 40.000 απλήρωτα εξώδικα – Στοιβάζονται τα πρόστιμα από τις κάμερες

Μια τρίτη τροποποίηση της νομοθεσίας για το σύστημα φωτοεπισήμανσης θ’ αφορά σε όσους παρεμποδίζουν τη λειτουργία των καμερών. Η Τροχαία ενσωμάτωσε πρόνοια στο υφιστάμενο νομοσχέδιο ώστε να καθίσταται αδίκημα και η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε πρόσωπο της ομαλής λειτουργίας της συσκευής και όχι μόνο η πρόκληση ζημιάς όπως είναι σήμερα η πρόνοια. Επίσης προβλέφθηκε η αύξηση της χρηματικής ποινής σε 5000 ευρώ, ενώ μεγάλου ποσού ώστε να καταστεί αποτρεπτική για τέτοιες ενέργειες. Σήμερα δεν έχει καμιά επίπτωση αν κάποιος κλείσει το οπτικό πεδίο μιας κινητής συσκευής και παρεμποδίζει τη φωτογράφηση των παραβατών οδηγών. Το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και όταν εγκριθεί θα οδηγηθεί στη Βουλή για συζήτηση για μετά τον Σεπτέμβριο.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπαστυνόμος της Τροχαίας Τάσος Ασιήκκης, ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η ιδιωτική εταιρεία επωφελείται από την έκδοση προστίμων. «Η εταιρεία δεν έχει κανένα όφελος να αυξήσει τα πρόστιμα», σημείωσε ο κ. Ασιήκκης. Βάσει του συμβολαίου, όλα τα πρόστιμα από τις κάμερες καταλήγουν είτε στο πάγιο ταμείο, είτε στους κατά τόπους δήμους, αν οι συσκευές λειτουργούν στα όρια τους (όχι στους αυτοκινητόδρομους).