Αποφυλακίστηκε την περασμένη Παρασκευή μετά από απόφαση του νεοσύστατου Εφετείου, η 55χρονη Ουκρανή Ε.Κ., στην οποία είχε επιβληθεί φυλάκιση έξι μηνών τον Μάρτιο.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας την είχε τιμωρήσει με την προαναφερθείσα ποινή για το αδίκημα της κοινής επίθεσης στις 28/3/2023, σε σχέση με το γνωστό επεισόδιο στην παραλιακή πόλη, όταν πρόσωπα ρωσικής καταγωγής είχαν συγκεντρωθεί στις 22 Αυγούστου του 2022 σε ανοικτό οικόπεδο απέναντι από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης. Κι αυτό με στόχο να πραγματοποιήσουν πομπή με αυτοκίνητα εντός της πόλης για να γιορτάσουν την δημιουργία της ρωσικής σημαίας.

Ωστόσο, το τριμελές δικαστικό Σώμα (Χαράλαμπος Β. Χαραλάμπους, Γιώτα Κυριακίδου και Μιχάλης Πικής), εξετάζοντας τους δυο εγειρόμενους λόγους έφεσης από τον συνήγορο υπεράσπισης της καταδικασθείσας, Γιώργο Μούσκο, φαίνεται να αποδέχθηκε τον πρώτο, καταλήγοντας σε μείωση της ποινής στους τέσσερις μήνες.

Έτσι, λοιπόν, η 55χρονη από την Ουκρανία από τη στιγμή που είχε φυλακιστεί από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, θεωρήθηκε ότι εξέτισε την ποινή της κι αποφυλακίστηκε άμεσα.

Το Εφετείο στην κατακλείδα της απόφασής του, αναφερόμενο στην ετυμηγορία του πρωτόδικου Δικαστηρίου, σημειώνει πως «εδώ λήφθηκαν υπόψιν κατά τρόπο επιβαρυντικό γεγονότα άσχετα προς τις κατηγορίες στις οποίες η Εφεσείουσα δήλωσε παραδοχή και αυτό βέβαια λόγω του προαναφερθέντος σφάλματος αρχής, το οποίο ενεργοποιεί την εξουσία του Εφετείου να επέμβει, ως έχουμε αναφέρει. Στην υπό κρίση περίπτωση, και για τους λόγους που έχουμε ήδη εξηγήσει, η επέμβασή μας κρίνεται επιβεβλημένη».

Το σφάλμα αρχής για το οποίο κάνει λόγο το Εφετείο, σύμφωνα με την 17σέλιδη απόφασή του, έχει να κάνει με την «καθιερωθείσα ορθή πρακτική για τα όσα ακολουθούν την παραδοχή ενός κατηγορούμενου». Και επικαλούμενο συγγράμματα, εξηγεί ανάμεσα σ΄ άλλα: «Το Πρωτόδικο Δικαστήριο έπρεπε να παραθέσει τα γεγονότα τα οποία θα αποτελούσαν τη βάση επιβολής της ποινής και ακολούθως να ακούσει την αγόρευση προς μετριασμό». Λόγω αυτού του λάθους, σημειώνει το Εφετείο, το Επαρχιακό Δικαστήριο «έλαβε υπόψιν του περιστάσεις από τη μαρτυρία που είχε προηγηθεί, οι οποίες αφενός δεν είχαν σχέση με τις λεπτομέρειες των κατηγοριών όπως αυτές ήταν στο κατηγορητήριο και αφετέρου καταφανώς επηρέασαν την κρίση του ως προς το ύψος της ποινής».

Να σημειωθεί ότι η 55χρονη Ουκρανή που είχε χάσει τον αδερφό της κατά την ρωσική εισβολή, ευρισκόμενη στο διαμέρισμά της στη Λάρνακα, όταν αντιλήφθηκε τη συγκέντρωση στον ανοικτό χώρο, μετέβη στο σημείο κρατώντας μαχαίρι και φωνάζοντας προς δυο εκ των συγκεντρωθέντων.