Πρώτη επαφή με τους έξι Αμερικανούς εμπειρογνώμονες που έφτασαν στην Κύπρο για να εξετάσουν τις αποκαλύψεις για τα Cyprus Confidential και την παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είχε σήμερα η ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας στην παρουσία του Αρχηγού Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Κατά τη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ξεκαθαρίστηκε ο ρόλος των ειδικών και η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, ειδικά για τις σοβαρές υποθέσεις.

Όπως δήλωσε στο philenews ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, η βοήθεια που θα παρέχουν οι έξι εμπειρογνώμονες θα είναι καθοδηγητική και δεν θα εμπλακούν με κανέναν τρόπο στις ανακρίσεις ή στις έρευνες. Ο ρόλος τους θα είναι καθαρά βοηθητικός και συμβουλευτικός ως προς τον τρόπο που πρέπει να διεξάγονται οι έρευνες.

Επίσης, πρόσθεσε, θα παρέχεται συμβουλή για επίλυση προβλημάτων κατά τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, ώστε αυτά να ξεπερνιούνται. Παράλληλα, οι έξι ειδικοί μεταξύ των οποίων και πράκτορες από το FBI, θα παρουσιάσουν στους ανακριτές που εξετάζουν τις υποθέσεις παραβίασης των κυρώσεων, τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται κατά τη διερεύνηση οικονομικής φύσεως υπόθεσης, στη βάση της δικής τους τεχνογνωσίας και εμπειρίας.

Διευκρινίζεται ότι οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ήρθαν στην Κύπρο με πρόσκληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ύστερα και από συνεννόηση με την πρέσβειρα της Αμερικής στην Κύπρο, δεν έχουν δικαίωμα λήψης καταθέσεων, συμμετοχής στις ανακρίσεις, ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που σχετίζεται με τις έρευνες.

Στη σύσκεψη που κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, παρέστησαν ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο βοηθός αρχηγός υπεύθυνος για την καταπολέμηση του εγκλήματος Γιαννάκης Γεωργίου, οι ανακριτές του Γραφείου Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος και εκπρόσωποι από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Οικονομικών.