Γεμίζουν παιδιατρικά τμήματα και παθολογικοί θάλαμοι στα κρατικά νοσοκομεία. Πάσης φύσεως μικροβιακές και ιογενείς πνευμονίες χτυπούν κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους ενώ ο RSV και οι πνευμονία οδήγησαν σε υπερπληρότητα το Μακάριο νοσοκομείο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα αυξημένα περιστατικά κορωνοϊού βρίσκονται υπό παρακολούθηση ενώ ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αναμενόμενη η έξαρση των λοιμώξεων λένε οι αρμόδιοι οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται σε στάση αναμονής αφού περιμένουν ότι τα αποτελέσματα των συναθροίσεων του τριήμερου των Χριστουγέννων θα αρχίσουν να φαίνονται στα τέλη της εβδομάδας.

«Η ροή ασθενών με συμπτώματα ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων είναι αυξημένη αυτές τις ημέρες ενώ η πληρότητα στους παθολογικούς θαλάμους των κρατικών νοσοκομείων ξεπερνά το 90%» ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου.

«Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, έχουμε γύρω στους 60 ασθενείς σε νοσηλεία και τρεις από αυτούς βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Εκείνο όμως «που μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι όλοι οι ασθενείς μας είναι 75-80 ετών και άνω και κυρίως στη Λευκωσία παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς μας προέρχονται από οίκους ευγηρίας».

Για τον  λόγο αυτό, «κάνουμε έκκληση σε όλους όσοι επισκέπτονται δικούς τους ανθρώπους σε κλειστές δομές να λαμβάνουν τα μέτρα τους, να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό και να φοράνε τη μάσκα τους. Οι ηλικιωμένοι είναι πολύ ευάλωτοι στις λοιμώξεις και καταλήγουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία».

Ο διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής του Μακάριου νοσοκομείου Αβρααμ Ηλία ανέφερε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι την παραμονή των Χριστουγέννων η πληρότητα του παιδιατρικού θαλάμου ξεπέρασε το 100% και επεσήμανε ότι κατά την τελευταία χρόνια, εισήχθησαν για νοσηλεία με συμπτώματα πνευμονίας, συνεπεία πνευμονιόκοκκου, περισσότερα παιδιά από όσα είχαν εισαχθεί τα προηγούμενα επτά χρόνια.

«Και πέρσι αλλά και φέτος βλέπουμε πνευμονίες από πνευμονιόκοκκο που προκαλεί και σοβαρές επιπλοκές στα παιδιά. Φαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο όσες πνευμονίες είχαμε νοσηλεύσει αθροιστικά, δεν τις είχαμε νοσηλεύσει τα προηγούμενα επτά χρόνια», είπε ο κ. Ηλία και πρόσθεσε, «τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή έχουν RSV» και συγκεκριμένα, «έξι στα δέκα παιδιά». Τα υπόλοιπα παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού» ενώ «σήμερα (χθες) έχουμε σε νοσηλεία και τέσσερα παιδιά με κορωνοϊό».

Από πλευράς της η διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών Ελισάβετ Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε δηλώσεις της στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού για τον κορωνοϊό. «Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον αφού παραμένει πολύ χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμών. Μιλάμε για λιγότερα από 20.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί», είπε η κ. Κωνσταντίνου και πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά την γρίπη είμαστε σε πάρα πολύ καλά επίπεδα». Επεσήμανε ωστόσο ότι τα περιστατικά γρίπης αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους από το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου και μετά.

Καταλήγοντας κάλεσε τους πολίτες, «να λαμβάνουν μέτρα προστασίας κατά τις συναντήσεις τους με άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως με ηλικιωμένους και υπερήλικες».