Σε ανοικτή επικοινωνία βρίσκονται ελληνική και κυπριακή Αστυνομία μετά το ξήλωμα τρομοκρατικής ομάδας που σχεδίαζε μακελειό σε ισραηλινό εστιατόριο και συναγωγή, στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή. 

Οι κυπριακές αρχές, ζήτησαν με επιστολή της Ιντερπόλ Λευκωσίας, από τις ελληνικές αρχές πληροφόρηση για το συγκεκριμένο θέμα για σκοπούς αξιολόγησης και συλλογής πληροφοριών. Η λειτουργός επικοινωνίας στο Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας Ελένη Κωνσταντίνου, δήλωσε στον «Φ» ότι η Αστυνομία ζήτησε ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. για τους δύο συλληφθέντες και από την αξιολόγηση των στοιχείων που έχει στα χέρια της, δε φαίνεται να εντοπίστηκε οτιδήποτε που να δείχνει ότι οι δύο άντρες είχαν στόχο την Κύπρο. Ωστόσο, η υπόθεση, όπως τόνισε, παρακολουθείται στενά και αναμένεται να συνεχιστεί η ενημέρωση για οποιαδήποτε στοιχεία προκύπτουν από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο πρόληψης.

Οι αρχές εδώ, τέθηκαν σε κινητοποίηση μετά το ξήλωμα της τρομοκρατικής ομάδας στην Αθήνα με τη συνδρομή και της Μοσάντ, καθώς το 2021 στην Κύπρο είχε προληφθεί άλλο τρομοκρατικό κτύπημα, σε βάρος Ισραηλινών στόχων στη Λευκωσία, και πάλι μετά από πληροφορίες της Μοσάντ. Τότε, είχαν φορέσει χειροπέδες έξι πρόσωπα, τέσσερις Πακιστανοί, ένας Λιβάνιος και ένας Αζέρος. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύλληψη 29χρονου για τα επεισόδια στο «Ελευθερία»

Όπως εγνώσθη τότε, στόχος ήταν ένας πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από το Ισραήλ και τέσσερα κοντινά του πρόσωπα, επιφανή στελέχη των εταιρειών του, που κατοικούσαν μόνιμα στη Κύπρο. Ο άνθρωπος που φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ήταν ο 39χρονος Αζέρος, Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στη Λευκωσία και σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα, με καθοδήγηση από το Ιράν, όπως είχε ανακοινώσει το Ισραήλ. Η υπόθεση εναντίον του Αζέρου εκκρεμεί ενώπιον Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία και προχθές ήταν ορισμένη για ακρόαση. Ωστόσο αναβλήθηκε για τον Ιούλιο λόγω προαγωγής του προέδρου του Δικαστηρίου.

Όπως εκτιμάται από τα πρώτα στοιχεία, οι δυο αυτές υποθέσεις δεν διασυνδέονται, αλλά ερευνάται κατά πόσον οι δυο συλληφθέντες στην Αθήνα είχαν περάσει από την Κύπρο ή αν διατηρούσαν σχέσεις με άλλα πρόσωπα εδώ. Πάντως στην Ελλάδα, διασυνδέουν το ξήλωμα του δικτύου τρομοκρατών στην Αθήνα, με το περιστατικό εδώ που αποφεύχθηκε το 2021, όπως και δεύτερο στην Τουρκία, με συλλήψεις Πακιστανών, που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.