Έσπασε τα παγκόσμια ρεκόρ η Κύπρια πιανίστα Τατιάνα Στούπακ, καθώς πρόσφερε μια συναυλία στην κορυφή του κόσμου, 6.701 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο υψηλότερο όρος της Λατινικής Αμερικής και παράλληλα στους -38 βαθμούς Κελσίου. Η κ. Στούπακ για τη μουσική της εμφάνιση στο Ακονκάγκουα της Αμερικής με το σλαβικό πολύχορδο όργανο gusli, πέτυχε τον στόχο της, αφού όπως ανάφερε στον «Φ» έλαβε προ ημερών το πιστοποιητικό από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records).  

 «Η συναυλία στο υψηλότερο σημείο από τη θάλασσα που είναι 6.701 μέτρα, επιτεύχθηκε από την Τατιάνα Στούπακ στο όρος Ακονκάγκουα της Αργεντινή, στις 16 Ιανουαρίου 2023», αναφέρει το πιστοποιητικό. Παράλληλα, σε ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες διευκρινίζεται ότι η Τατιάνα Στούπακ είναι επαγγελματίας μουσικός και ιδιοκτήτρια μουσικής σχολής, η οποία ζει στην Κύπρο. «Είχε παίξει μουσική στις κορυφές των βουνών Νταμαβάντ, Ελμπρούς και Κιλιμάτζαρο, πριν  σπάσει το εν λόγω ρεκόρ. Η 15λεπτη σόλο συναυλία παρουσιάστηκε σε 30 παρευρισκόμενους που αγόρασαν εισιτήρια».

Υπενθυμίζεται ότι η Τατιάνα Στούπακ είχε αναρριχηθεί στο Ακονκάγκουα στις 16 Ιανουαρίου 2023 μαζί με ομάδα ορειβατών, υψώνοντας μεταξύ άλλων και τη σημαία της Κύπρου. Το χιόνι, είχε περιγράψει, έφθανε ως τα γόνατά τους. Στη διάρκεια της κατάβασης πραγματοποιήθηκε μια στάση για τη συναυλία, με αποτέλεσμα να καταρρίψει το ρεκόρ που υπάρχει από το 2012 στα 6.476 μέτρα.