Έντονα θορυβημένοι με αφορμή τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά βίας και παραβατικότητας που εκτυλίσσονται στα σχολεία, ιδιαίτερα τις ώρες που αυτά δεν λειτουργούν, είναι οι αρμόδιοι φορείς. Ανάμεσα σε αυτούς και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο στον απόηχο των βανδαλισμών και εμπρησμών σε Γυμνάσια του Στροβόλου τις τελευταίες μέρες, προτίθεται να παρουσιάσει άμεσα μία σειρά από μέτρα τα οποία επεξεργάζεται με στόχο οι παραβατικές αυτές συμπεριφορές να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στο επίκεντρο των σχεδιασμών του Υπουργείου είναι τόσο τα παιδιά, τα οποία εκδηλώνουν τέτοιες παραβατικές και βίαιες συμπεριφορές, όσο και η προστασία των σχολικών κτηρίων και υποδομών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Παιδείας βλέπει ιδιαίτερα ζεστά την τοποθέτηση κλειστών συστημάτων παρακολούθησης και καμερών ασφαλείας στα σχολεία, ως ένα από τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος. Όπως έχουμε πληροφορηθεί, για το θέμα αυτό το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την αρμόδια Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την οποία αναμένεται να συναντηθεί εντός των επόμενων ημερών η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Όπως μας έχει μεταφερθεί, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες και εμπόδια στο ενδεχόμενο τοποθέτησης συστημάτων ασφαλείας και καμερών σε σχολεία καθώς στόχος είναι η λειτουργία τους να αρχίζει μετά την ολοκλήρωση του σχολικού ωραρίου. Επομένως, με αυτή τη ρύθμιση δεν φαίνεται να προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα ή ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών, εκπαιδευτικού και άλλου προσωπικού στις σχολικές μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τοποθέτηση καμερών στα σχολεία για αντιμετώπιση της βίας

Το πιο πάνω μέτρο, σε συνδυασμό και με τη συνεχή φρούρηση σχολείων, εμπίπτει στους σχεδιασμούς του Υπουργείου σχετικά με τον πυλώνα της άμεσης δράσης, αντιμετώπισης και καταστολής των φαινομένων βίας και παραβατικότητας καθώς αυτά υπάρχουν σε άκρως ανησυχητικό βαθμό.

Την ίδια όμως ώρα, μεγάλη σημασία θα δοθεί και στον πυλώνα της πρόληψης, με την κ. Μιχαηλίδου να εστιάζει ιδιαίτερα σε αυτό το κομμάτι. Κι αυτό διότι, η Υπουργός θεωρεί ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο διά των σχετικών προγραμμάτων που ήδη τρέχουν αλλά ενδεχομένως και μέσω άλλων που θα εξεταστούν για την πρόληψη. Στόχος είναι η ενημέρωση των παιδιών για αυτά τα ζητήματα από μικρές ηλικίες ούτως ώστε να θωρακιστούν κατάλληλα αλλά και να αναπτύξουν νοοτροπίες σεβασμού προς τη δημόσια περιουσία και τα σχολεία. Στο πλαίσιο των μέτρων που εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, γίνονται σοβαρές σκέψεις ούτως ώστε να επεκταθούν και σε μαθητές μικρότερων ηλικιών σχετικά σεμινάρια και δράσεις.

Τόσο τα μέτρα που εξετάζονται για πρόληψη, όσο και αυτά που σχεδιάζονται για την άμεση αντιμετώπιση και καταστολή των φαινομένων σχολικής βίας και παραβατικότητας, αναμένεται να παρουσιαστούν από την αρμόδια Υπουργό σε μερικές μέρες στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά συχνά, σχολεία γίνονται έρμαιο παραβατικών στοιχείων και μετρούν μεγάλες ζημιές. Τα τελευταία γεγονότα καταγράφηκαν σε δύο Γυμνάσια (Αγίου Βασιλείου και Αγίου Στυλιανού στον Στρόβολο), όπου νυχτοβάτες έκαψαν αίθουσες προκαλώντας τεράστιες ζημιές με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ.