Αν οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατάφεραν να προκαλέσουν πτώση μεγάλων κομματιών μπετόν από το κτήριο του Γυμνασίου Φανερωμένης στη Λάρνακα, ουδείς θέλει να φαντάζεται τι θα γινόταν στην περίπτωση σεισμικής δόνησης και μάλιστα σε ώρα που θα έκαναν μάθημα τα παιδιά. Η αμέλεια που επιδείχθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είναι μόνο εξόφθαλμη είναι και ασύγγνωστη, αφού είχαν ενημερωθεί εδώ και δύο χρόνια πως από το κτήριο πέφτουν σοβάδες και πως κινδυνεύει η ασφάλεια των μαθητών. 

Ο «Φ» κατέχει τις επιστολές που απέστειλε η διεύθυνση του σχολείου και ο Σύνδεσμος Γονέων για τις οποίες ενημερώθηκαν τόσο η Σχολική Εφορεία, όσο και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Το Μάρτιο του 2021, ο διευθυντής με επιστολή του ανέφερε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο κτήριο. Μεταξύ άλλων, είχε προειδοποιήσει πως:

⦁    Αρκετές κολώνες είναι φαγωμένες και αποσαθρωμένες

⦁    Σε πολλά σημεία του κτηρίου πέφτουν σοβάδες

⦁    Σε κάποια σημεία έχει αποκολληθεί και πέσει το μωσαϊκό κάτι που εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού.

Έπειτα από αυτή την επιστολή, κάποιος θα ανέμενε πως το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει, ήταν να αποφασιστεί άμεσα συντήρηση του σχολείου, εάν δεν μπορούσε να γίνει εκκένωσή του. Αντ’ αυτού έγιναν μπαλώματα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Γονέων που επανήλθε μέσω επιστολής το fθινόπωρο του 2022, προειδοποιώντας πως όσα έγιναν δεν επαρκούν. Συγκεκριμένα αναφέρει πως σ’ ό,τι αφορά στο θέμα των αποσαθρωμένων κολώνων, πρέπει το θέμα να εγερθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στη Σχολική Εφορεία, πως επείγουν και άλλες εργασίες στα σημεία του κτηρίου που πέφτουν σοβάδες και πως δεν έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με το θέμα της πτώσης του μωσαϊκού. 

Ούτε αυτή η επιστολή ταρακουνούσε, ωστόσο, τις αρμόδιες υπηρεσίες για να φτάσουμε στη πτώση κομματιών μπετόν από την οροφή, που ευτυχώς έγινε κατά τη διάρκεια του τριημέρου που δεν είχαν μάθημα τα παιδιά. «Έχει δύο χρόνια που τους προειδοποιούμε και έκαναν μόνο κάποια πατσιαρίσματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων, Λούκας Αντωνίου. «Τα παιδιά μας κινδυνεύουν, είναι πολύ επικίνδυνο το κτήριο» πρόσθεσε, υποδεικνύοντας πως υπάρχουν και άλλα σημεία που είναι έτοιμα να καταρρεύσουν. Σημείωσε ακόμη πως οι γονείς δεν αντιδρούν άμεσα, επειδή περιμένουν στο σχολείο παιδιά από τη Δανία, τη Ρουμανία και την Ολλανδία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. «Δεν κλείσαμε το σχολείο επειδή θα έχουμε 32 φιλοξενούμενους και ελπίζουμε να μην κινδυνεύσουν. Όταν θα φύγουν θα συνέλθουμε για ν’ αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Ζητούν έρευνα οι οργανωμένοι γονείς

Παρέμβαση της υπουργού Παιδείας και ορισμό ερευνώντα λειτουργού, ζητά από την πλευρά της η Ομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας. «Έχουμε απηυδήσει με την κατάσταση στα σχολεία της Λάρνακας. Για το Γυμνάσιο Φανερωμένης, εμείς προειδοποιούμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Έγιναν επί τόπου συσκέψεις για αντιμετώπιση του θέματος και το μόνο που έκαναν ήταν να βρίσκουν λύσεις της στιγμής. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πλέον κινδυνεύουν ζωές. Γι’ αυτό ζητούμε να οριστεί ερευνών λειτουργός για να εξακριβωθεί πώς φτάσαμε ως εδώ». 

Έντονη αντίδραση για το θέμα υπήρξε τόσο από τον ΔΗΣΥ, όσο και από το ΑΚΕΛ που ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων στο σχολείο. Σημειώνεται πως εντός την ημέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη για το Γυμνάσιο Φανερωμένης στο Υπουργείο Παιδείας.