Αυτεπάγγελτη έρευνα για τις σοβαρές καταγγελίες που διατυπώθηκαν προχθές στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών περί κυκλώματος στο κυπριακό ποδόσφαιρο με τη συμμετοχή της ΚΟΠ και της UEFA, αρχίζει η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού.

Ο αντιπρόεδρος του εν λόγω Σώματος, Ευθύμιος Ευθυμίου, μιλώντας χθες στον «Φ» ανέφερε ότι τα στελέχη της Επιτροπής, αμέσως μετά το τέλος της επίμαχης προχθεσινής συνεδρίας στη Βουλή, εξέτασαν επί τόπου το όλο ζήτημα κι έλαβαν σχετική απόφαση. Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού θα κάνει τα δέοντα για να διοριστούν ερευνώντες λειτουργοί, ενώ είπε πως από την Τετάρτη «πιάνουμε δουλειά».

Ο κ. Ευθυμίου σχολίασε στον «Φ» ότι το άρθρο της κείμενης νομοθεσίας και η συνείδηση των μελών της Επιτροπής, δεν τους άφηναν άλλη επιλογή, παρά μόνο να αποφασίσουν την έναρξη έρευνας για τα ζητήματα που εγέρθησαν επωνύμως. 

Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, το πρώην στέλεχος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας Αθλητισμού, Χάρης Σαββίδης, έκανε σημαντικές αποκαλύψεις. Είπε πως η UEFA ενδεχομένως από λάθος απέστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (23/9/2020) στην Επιτροπή με 16 κόκκινους φακέλους. Αφορούσαν ισάριθμα παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και τα μέσα του 2020. Είχαν ιδιαίτερα ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Μίλησε, συγκεκριμένα, για 11 αναμετρήσεις της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή Αραδίππου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεωρείται βέβαιο ότι οι ερευνώντες λειτουργοί που θα διοριστούν από την Επιτροπή, θα καλέσουν τον κ. Σαββίδη να καταθέσει στοιχεία, σε σχέση με τα γεγονότα που κατέθεσε στη Βουλή. Μάλιστα, όπως προκύπτει, το θέμα δεν είναι μόνο οι επίμαχες αναμετρήσεις των δυο σωματείων, αλλά γενικότερα κάποιες καταστάσεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο, που συνδέονται με τις καταγγελίες του. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου σε χθεσινές του δηλώσεις στον Active, σχολίασε την έναρξη της έρευνας από την Επιτροπή Δεοντολογίας και διατύπωσε τη θέση ότι πλέον θα εξεταστεί και ενδεχόμενο ασυμβίβαστου σε σχέση με τηλεοπτικά δικαιώματα.

Εξάλλου, ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως στις 14 Ιουνίου, όποτε θα επανεξεταστεί το θέμα, θα κληθεί να καταθέσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, αλλά και εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας. Εξήγησε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τις υποθέσεις που έχει διερευνήσει μέσω σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας και τις μέχρι τώρα ενέργειες που έγιναν από τη Νομική Υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι τα πρώην στελέχη της Επιτροπής έχουν προωθήσει «τρεις υποθέσεις, ενώ άλλες δυο βρίσκονται στον δρόμο». Συμπλήρωσε ότι δυο άλλες υποθέσεις έχουν προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία αρχές του 2021 από τα πρώην στελέχη της Επιτροπής.

Πάντως, παρά τις σοβαρές καταγγελίες, η ΚΟΠ δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της έκανε λόγο για πολιτικά παίγνια, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές. Διεμήνυσε ότι θα καταθέσει στοιχεία που διαψεύδουν τα όσα ειπώθηκαν προχθές.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απορρίπτει τις προσβλητικές αναφορές και ισχυρισμούς τόσο για την ίδια, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου UEFA που ακούστηκαν στην χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) συνεδρία. Ως ποδοσφαιρική αρχή, η ΚΟΠ δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολιτικές συζητήσεις ή αντιπαραθέσεις που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.  Δεν είναι αυτός ο ρόλος και η αποστολή της. Η ΚΟΠ διαχρονικά επιδεικνύει σεβασμό προς όλα τα Σώματα της Πολιτείας και προς αυτή τη κατεύθυνση θα καταθέσει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί κατά τη χθεσινή συνέδρια της Επιτροπής Θεσμών, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα όσα αναφέρθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα το έπραττε από χθες εάν γνώριζε ότι αυτό θα ήταν το θέμα συζήτησης».